USA VALG

Joe Biden er USA's næste præsident

Med en sejr i den afgørende svingstat Pennsylvania er det nu ikke længere muligt for Donald Trump at hente demokraten, som bliver USA's 46. præsident.

USA skal have en ny præsident efter fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus.

Demokraten Joe Biden er udråbt som vinder af præsidentvalget af alle store amerikanske medier.

Medierne vurderer, at den 77-årige demokrat efter flere dages stemmeoptælling har sejret i delstaten Pennsylvania, og han er dermed over de 270 valgmænd, det kræver for at vinde valget.

Med sejre i Pennsylvania og Nevada har Joe Biden ifølge flere medier i alt 290 valgmænd.

Beæret Biden

På Twitter skriver den nyvalgte præsident Joe Biden, at han er beæret og ydmyg over, at vælgerne har valgt ham til at lede landet.

- Arbejdet, der ligger foran os, bliver hårdt, men jeg lover jer dette: Jeg vil være en præsident for alle amerikanere, uanset om I har stemt på mig eller ej.

Også den tiltrædende vicepræsident Kamala Harris skriver på Twitter, at hun ser frem til at begynde arbejdet.

Jill Biden, USA's kommende førstedame, deler på Twitter et billede af hende og Joe Biden. Her holder hun hånden over ordet "vice" for at illustrere, at hendes mand, den tidligere vicepræsident, har fået ny titel.

- Han bliver en præsident for alle familier, skriver hun.

Joe Biden var samlet med familien i Wilmington, Delaware, da han fik beskeden om, at han bliver landets 46. præsident. Kort efter ringede han og Kamala Harris sammen.

Hun var ude på en løbetur, da sejren var hjemme.

- Vi gjorde det, Joe, siger hun i telefonen.

Historisk øjeblik

Den tidligere Obama-rådgiver Anthony 'Van' Jones kalder udnævnelsen et "historisk øjeblik".

- Det her er så stort for os. Nu kan vi få lidt fred og ro. Det er en god dag for dette land. Det er trist for dem, som tabte, men for alle os andre er det her en fantastisk dag, siger 'Van' Jones, der er fast kommentator i CNN's valgdækning.

Han er så berørt, at han græder på direkte tv. Billeder fra Washington og Philadelphia viser samtidig tusindvis af glade amerikanere på gaden, som danser. Andre græder af glæde.

Trumps føring svandt ind

Donald Trump tog en stor føring i Pennsylvania på valgaftenen.

Men efterhånden som flere brevstemmer fra især demokratiske byområder blev talt op, svandt forspringet langsomt ind.

Præsidentens føring gik fra at være på over en halv million stemmer, til at han nu er bagud med flere tusinde, viser de officielle stemmetal.

Trump: Det er ikke ovre

Trump-kampagnen har kort efter mediernes udnævnelse udsendt en officiel udtalelse fra nuværende præsident Donald Trump.

Han mener ikke, at valget er ovre. Langt fra.

- Joe Biden er ikke blevet bekræftet som vinder i nogen stater, slet ikke i nogen af de afgørende svingstater, hvor flere skal tælles om, lyder det.

Siden valgdagen 3. november har præsident Trump flere gange udtalt, uden skyggen af dokumentation, at demokraterne prøver at "stjæle valget" fra ham.

Kamp ved domstolene

Donald Trump har derfor gjort det klart, at han vil udfordre valgresultatet ved domstolene i alle de afgørende svingstater.

Lørdag siger præsidenten, at hans store hold af advokater står klar til at føre retssager fra på mandag.

Hverken juraeksperter eller Trumps egne støtter i Det Republikanske Parti mener, at præsidenten vil få noget ud af de mange søgsmål.

Talsmand for Biden-kampagnen, Andrew Bates, udtalte desuden fredag morgen, at det er det amerikanske folk, der afgør valget - ikke præsidenten.

- Og den amerikanske regering er helt og holdent i stand til at eskortere ubudne gæster ud af Det Hvide Hus, lød det i en kortfattet udtalelse.

Brevstemmer ændrer føring

På valgnatten havde præsidenten et forspring i flere af de afgørende svingstater.

Men det var hele tiden ventet, at resultaterne ville ændre sig markant, når de mere end 65 millioner brevstemmer begyndte at løbe ind landet over.

Det er antaget, at demokratiske vælgere i høj grad har brevstemt, mens republikanske vælgere mødte op på valgdagen og afgav deres stemme.