USA VALG

Analytiker: - Sejrens størrelse er en stor skuffelse for demokraterne

Mens Trump fortsat beskylder demokraterne for valgsvindel, forbereder Biden sig på at tale til en splittet nation.

Efter flere dages valgdrama har alle store, amerikanske medier udråbt Joe Biden som USA’s næste præsident.

Og i Washington D.C. er tusindvis af amerikanere gået på gaden for at fejre resultatet. Det fortæller TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz:

- Der bliver hujet, der bliver dyttet fra bilerne, og der har lige været fyrværkeri. Folk står og råber "freedom and we did it", fortæller han.

Ifølge Jesper Steinmetz fejrer folk i Washingtons gader ikke alene Joe Bidens valgsejr, men også at den nuværende præsident, Donald Trump, ikke får fire år mere i Det Hvide Hus.

- Det er en fest i USA’s hovedstad, at endelig - set med deres øjne – slap man af med Donald Trump, der her i byen har været ekstremt forhadt.

I flere store, amerikanske byer fejres både Bidens valgsejr - men også at Trump er færdig i det hvide hus.

Trump kaster ikke håndklædet i ringen

Men det er langt fra alle, der fejrer Bidens sejr.

Gennem flere uger har både Donald Trump og hans tilhængere beskyldt Det Demokratiske Parti for valgsvindel – dog uden at præsentere nogen beviser – og i en officiel meddelelse understreger præsidenten, at hans kampagne fra på mandag vil prøve sin sag i retten.

- Det amerikanske folk har ret til et retfærdigt valg, skriver præsidenten.

Og selvom det normalt er kutyme, at taberen af et amerikanske præsidentvalg kaster håndklædet i ringen, når de store amerikanske medier kårer en vinder, tyder intet på, at Trump vil følge den tradition.

Det fortæller TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

- Der er meget lidt, der tyder på, at Donald Trump går ud og siger ”Tillykke, Joe Biden, du får nøglerne til Det Hvide Hus 20. januar”. Tværtimod, siger han.

Biden taler til en splittet nation

Mens Trump fortsat anfægter valgresultatet, venter amerikanerne på, at Joe Biden klokken 02.00 dansk tid går på talerstolen for en gang for alle at erklære sig som vinder.

- Biden-lejren har igen og igen været ud at sige, at det er et spørgsmål om tid, før de vinder. De ventede bare på at være helt i mål, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Men selvom resultatet er en lettelse for demokraterne, har det også en bitter eftersmag.

Stik imod alle prognoser stemte op mod 70 millioner amerikanere nemlig på Donald Trump. Og derfor er valget på trods af sejren en skuffende præstation for demokraterne.

- De slår kun med nød og næppe Donald Trump, selvom han burde have tabt valget meget klart, fortæller USA-analytikeren.