USA VALG

Valgets fem afgørende stater: Det ved vi, og det mangler vi stadig svar på

TV 2s journalister holder dig løbende opdateret på de vigtigste tendenser i de fem afgørende stater.

Bemærk, at denne artikel ikke længere opdateres.

Joe Biden vinder Pennsylvania

Hvad er status? Joe Biden er foran med 34.414 stemmer i Pennsylvania med 98 procent optalt. Det har fået en lang række store amerikanske medier heriblandt CNN og Associated Press til at udråbe ham som vinder i staten.

Hvad er det næste, der sker? Trump mener, at staten ulovligt tæller stemmer op, der er afsendt inden valgdagen, men først modtaget efter valgdagen. De mener også, at der optælles falske stemmer, og at nogen har fået adgang til at stemme flere gange. Trump-kampagnen har endnu ikke fremlagt nogen dokumentation for påstandene om udbredt valgsvindel - som i øvrigt er blevet bredt afvist af valgmyndighederne. Sagerne kan muligvis ende i Højesteret, men det er endnu usikkert.

Hvad betyder det? Joe Biden skal flytte ind i Det Hvide Hus. Uden Pennsylvania kan Donald Trump ikke nå de magiske 270 valgmænd. Derfor er staten så ekstremt vigtig.

Biden har overtaget føringen

Hvad er status? Joe Biden fører nu i Georgia, efter at Donald Trump undervejs har ført med næsten 400.000 stemmer. Faktisk øger Joe Biden sin føring en smule og er nu foran med 7248 stemmer.

Trump-lejren forsøgte at lægge sag an mod staten for “mindst 53” stemmesedler, der angiveligt blev afleveret, efter at stemmestederne lukkede. En dommer mente dog, at der intet grundlag var for denne påstand.

Hvad er det næste, der sker? Statens indenrigsminister sagde fredag eftermiddag, at valget vil blive afgjort med få tusinde stemmer. Derfor forventer han også, at der vil komme en omtælling. Delstatens regler dikterer, at der skal ske en omtælling, hvis kandidaterne ender inden for et halvt procentpoint af hinanden, og det ser det ud til at gøre med sikkerhed.

De lokale republikanere oplyser, at de vil anlægge adskillige flere sager.

Hvad betyder det? Trump skal efter alt at dømme vinde Georgia for at vinde valget. Joe Biden vil til gengæld meget gerne have en komfortabel sejr. Jo smallere sejr, jo mere sårbar er han for det juridiske efterspil, og efter alt at dømme bliver det meget tæt. En endelig afgørelse kan trække ud i mange dage.

Fox News og AP har udråbt Biden som vinder af staten

Hvad er status? Joe Biden er lige nu foran med mere end 25.000 stemmer. Det har fået Fox News og Associated Press til at udråbe ham som vinder af staten. I skrivende stund er det det eneste store, amerikanske medie, der har "kaldt" staten.

Hvad er det næste, der sker? De sidste stemmer skal tælles op. Og det kan nemt trække ud til lørdag, søndag og ja, helt til mandag, fortæller myndighederne i Nevada.

Hvad betyder det? Ikke ret meget. Med Pennsylvania afgjort har Joe Biden nok valgmænd til at blive præsident. Alligevel fortsætter optællingen i Nevada og en lang række andre stater, så valgresultatet kan blive officielt afgjort.

Trumps måske bedste bud blandt de tilbageværende stater

Hvad er status? Trump har et forspring på omkring 76.000 stemmer.

Hvad er det næste, der sker? Der tælles stadig brevstemmer, men hvornår vi får et resultat, er uklart. I North Carolina kan de modtage brevstemmer helt frem til 12. november, så længe de er stemplet på valgdagen.

Hvad betyder det? Trump har gode muligheder for at vinde delstaten, men det er stadig langt fra sikkert.

Amerikanske medier uenige om Arizona

Hvad er status? Nyhedsbureauet AP og Fox News er ikke i tvivl: Biden vinder Arizona. Det sagde de faktisk allerede natten til onsdag dansk tid. Men andre store medier som CNN og NBC samt avisen New York Times er stadig i tvivl. Biden er lige nu foran med lidt under 30.000 stemmer med otte procent af stemmerne stadig ikke talt op.

Hvad er det næste, der sker? Trump-kampagnen er rasende på Fox News over beslutningen om at erklære Biden som sejrherre i delstaten, og de mener, at der er tale om fusk. De håber, at resultatet vil vise, at Trump er den ægte sejrherre.

Hvad betyder det? Arizona står til Biden. Og med opbakningen fra AP og Fox News kan han føle sig ret sikker på sejr i staten. Men de resterende medier mener stadig, at det er “too close to call”.

Vi har brug for din hjælp

Dette er et nyt artikelformat, hvor vi forsøger at give overblik over situationen i den amerikanske præsidentvalgkamp lige nu. 

Det tager under et minut at svare.