USA VALG

Trumps valgfest i Det Hvide Hus skal efterforskes

Beslutningen mødte allerede kritik inden valgaftenen. Nu skal det efterforskes, om den også var et brud på lovgivningen.

Da Donald Trump blandt andet på grund af coronarestriktioner ikke kunne samle tusindvis af tilhængere på sit hotel i Washington D.C. på valgnatten, tog han en beslutning, der nu kan vise sig at være ulovlig.

Han valgte at rykke valgfesten til Det Hvide Hus.

Men embedsboligen på Pennsylvania Avenue må ikke bruges til den slags ifølge en lov fra 1939 - den såkaldte Hatch Act, som kort fortalt sikrer, at embedsmænd fra administrationen i Det Hvide Hus forbliver apolitiske.

Derfor skal det føderale anklageagentur, U.S. Office of Special Counsel, nu efterforske, om Trumps kampagne brød loven, da den holdt valgfesten i Det Hvide Hus, der har ageret embedsbolig for den siddende præsident siden 1800.

Det oplyser det demokratiske kongresmedlem Bill Pascrell ifølge Reuters.

Efterforskningen handler specifikt om, at Donald Trump brugte præsidentboligen som kampagnens kommandocenter på valgdagen.

Beslutning mødte kritik

Trumps beslutning om at holde sin valgfest i Det Hvide Hus blev allerede forinden valgaftenen mødt af skarp kritik fra politiske modstandere, aktivistgrupper - og juridiske eksperter.

Juraprofessor ved Washington University, Kathleen Clark, sagde for eksempel dengang til ABC News, at præsidenten havde taget uetisk adfærd til “et helt nyt niveau”.

- Trump har gentagne gange vist os, at han bruger embedsværkets magt til sin egen personlige fordel, sagde hun.

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, var Trumps beslutning også åbenlyst provokerende:

- Embedsboligen er folkets hus. Det er det ypperste symbol på magt. Det er vælgerne, som beslutter, hvilken repræsentant der kan indtage boligen og varetage den magt. Det er ikke formålet med Det Hvide Hus at holde partipolitiske begivenheder, siger han.

Pølsehorn og dessert

Flere politiske journalister kunne tirsdag nat beskrive præsidentens valgfest, som blev afholdt i embedsboligens East Room.

Blandt andet deltog mange fremtrædende ministre og stabschef Mark Meadows. Også pressechefen for Det Hvide Hus, Kayley McEnany deltog.

Der blev serveret burgere, kyllingelår og pølsehorn, beskrev journalisten Jennifer Jacobs fra Bloomberg. Derudover er der også en lang række desserter på menuen.

Også præsidentens søn Donald Trump Jr. delte et stemningsbillede fra festen:

Ifølge Hatch Act må hverken embedsboligen eller dens inventar bruges i partipolitisk øjemed. Mange kritikere tvivler på, at Trumps kampagne har hentet borde, stole og bestik udefra.

Donald Trumps kampagne har dog forsikret om, at den selv har betalt for blandt andet de storskærme, som blev brugt på valgnatten.