USA VALG

Trump beskylder demokraterne for at stjæle valgsejren fra ham - uden at fremlægge beviser

Trumps kampagne har lagt sag an i flere vigtige svingstater for at udfordre valgresultatet. Joe Biden står til at vinde flere af stederne.

På et pressemøde, hvor Donald Trump med egne ord ønskede at give en status på "valgets integritet", lagde præsidenten ud med at fremsætte flere udokumenterede påstande.

Han mener, at demokraterne prøver at stjæle valgsejren fra ham.

- Hvis I tæller de gyldige stemmer, så vinder jeg let.

- Hvis vi tæller de ugyldige stemmer med, så prøver de at stjæle valget, siger han fra presserummet i Det Hvide Hus.

Siden præsidenten sidst viste sig for offentligheden på valgnatten, er han og hans kampagnefolk kommet med utallige påstande om valgfusk og har rejst flere søgsmål for at få stoppet optællingen af stemmer i afgørende svingstater.

Ingen af disse påstande har præsidenten dokumentation for. Alligevel fortsatte han med at fremsætte dem på pressemødet.

Afgørelse ved domstolene

Trump undrer sig over, hvordan hans føring i flere svingstater på "magisk vis" forsvandt i løbet af valgnatten.

Han mener også, at processen har været "meget unfair", og at systemet med brevstemmer er "korrupt".

- Jeg har gjort krav på sejren i nogle stater, Joe (Biden, red.) har gjort krav på sejren i nogle stater, men i sidste ende bliver det domstolene, der afgør dette valg, afslutter præsidenten sin forberedte udtalelse.

Lyn-analyse

Donald Trump er i gang med indskrive sig som den tarveligste taber i USA's præsidentielle historie. Enhver forhåbning om at han vil erkende et nederlag på værdig vis, som andre har gjort før ham, ser ud til at fordufte. Han kom ikke med et eneste bevis for sine utallige beskyldninger om, at dette valg ikke er foregået helt efter bogen. Han brugte ikke engang lejligheden til at takke de tusindvis af offentligt ansatte, der i de forløbne døgn, dag og nat, har tjent deres land ved at tælle stemmer op grundigt og ordentligt.

Tidligere torsdag skrev præsidenten med versaler på Twitter, at han vil have "stoppet stemmeoptællingen" og "stoppet valgsvindlen".

Vicepræsident Mike Pence skriver på Twitter, at han støtter Trump.

- Vi skal tælle alle GYLDIGE stemmer, understreger han.

Der er intet, som indikerer, at der har fundet snyd sted ved valget. Tværtimod har myndighederne i flere delstater understreget, at valghandlingen og stemmeoptællingen foregår helt efter bogen.

Præsidentens valgkampagne har alligevel lagt sag an i flere delstater for enten at bremse stemmeoptællingen eller bede om en omtælling.

Selv har Donald Trump tweetet, at han ønsker at bringe resultatet i alle de afgørende svingstater - også dem, som Joe Biden nu officielt ser ud til at have vundet - for en domstol.

En sag vundet, en sag tabt

I Philadelphia vandt Trumps kampagne tidligere torsdag et lille slag, hvor repræsentanter fra Det Republikanske Parti med en dommerkendelse i hånden fik lov til at følge stemmeoptællingen på et af storbyens valgsteder.

Omvendt led præsidentens kampagne og lokale republikanere et nederlag ved en distriktsdomstol i Georgia, hvor dommeren afviste at tage stilling til, om 53 stemmer i Chatham County var indleveret for sent på valgdagen.

Joe Biden har i øjeblikket en føring i antallet af de afgørende valgmænd.

Kort efter præsidentens tale i Det Hvide Hus skriver den demokratiske præsidentkandidat på Twitter, at "ingen kan tage demokratiet" fra amerikanerne.

- Ikke nu, ikke nogensinde.

- Vi har udholdt for meget til at lade det ske.