USA VALG

Trump kan blive historiens "tarveligste taber": Sådan har tidligere afgående præsidenter reageret

Et hjertevarmt brev eller en kamp i Højesteret. Der er mange måder at slutte en amerikansk valgkamp på.

Republikaneren John McCain talte roligt og fattet.

Efter en lang valgkamp stod resultatet af valget klart 4. november 2008.

- For lidt siden havde jeg æren af at ringe til senator Barack Obama (D) og lykønske ham…

John McCain blev afbrudt af den buhende menneskemængde ved republikanernes fest. Han løftede sine hænder afværgende op for at dysse tilhørerne ned.

- Please, sagde han, mens han samlede sig.

- Jeg ringede for at lykønske ham med, at han er blevet valgt som den næste præsident for det land, som vi begge elsker.

Som John McCain talte de efterfølgende minutter, forstummede de negative tilråb mere og mere og hen mod slutningen af sin tale, hvor han lovede at hjælpe Obama med at lede landet, begyndte tilskuerne at klappe.

Trump kan blive en tarvelig taber

I de her timer deles videoen af John McCains tale igen og igen på sociale medier. Ofte med en kommentar om, hvordan en tabende præsidentkandidat bør opføre sig.

For afdøde John McCains opførsel ses af mange som kontrast til det, vi lige nu ser fra Donald Trump. Her skal det selvfølgelig nævnes, at Trump ikke har tabt valget, og at han stadig kan vinde, hvis han sikrer sig de resterende svingstater.

Men der er intet, der tyder på, at Trump, som McCain gjorde det, vil acceptere resultatet, hvis de store medier fastslår, at han har tabt.

På et pressemøde natten til fredag kom Donald Trump med nye anklager om valgfusk, mens han påstod, at valget var blevet ”stjålet”. Imens kom han længere og længere bagud i flere af de stater, hvor der endnu ikke er udråbt en vinder.

Samtidig med, at anklagerne fløj ud af Donald Trump, kom han ikke med et eneste bevis for sine utallige beskyldninger om, at valget ikke er foregået efter bogen. Det siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

På den måde forduftede enhver forhåbning om, at Donald Trump skulle gå af med værdighed, hvis han ender med at tabe præsidentvalget til Joe Biden, mener han.

- Donald Trump er i gang med at indskrive sig som den tarveligste taber i USA's præsidentielle historie, siger korrespondenten.

Kigger man tilbage i amerikansk historie, er der langtfra en manual for, hvordan den tabende præsidentkandidat har reageret. Det kigger vi nærmere på nu.

Skuffet Clinton

Vi begynder med at skrue tiden fire år tilbage til 2016, hvor Hillary Clinton (D) tabte valget til Donald Trump.

Dagen efter valget gik Hillary Clinton på talerstolen og lykønskede Donald Trump med valget.

Men den tidligere præsidentfrue havde dog svært ved at skjule sin skuffelse, og efter nogle høflighedsfraser sagde hun direkte, at hun var ked af det og skuffet.

- Jeg ved, hvor skuffede I er, for jeg føler det også, sagde hun.

Hillary Clinton havde svært ved at skjule sin skuffelse efter valgnederlaget i 2016.

På det tidspunkt havde Hillary Clinton allerede vækket stor vrede hos mange af sine støtter. Hun havde nemlig planlagt en stor valgfest i en lagerhal på Manhattan, hvor tusinder af Hillary-tilhængere havde stået i kø siden tidlig morgen for at få en plads ved den, håbede de, historiske begivenhed.

Men da nederlaget ud på de små timer var en realitet, meddelte hun, at tilhængerne ville komme til at se langt efter hende den aften. Hun blev nemlig hjemme.

Bush i brev: - Jeg hepper på dig

Vi bliver ved Clinton-familien, men retter nu fokus mod demokraten Bill Clinton, der i 1992 vandt præsidentvalget mod republikaneren George H. W. Bush.

På dagen, hvor Bill Clinton blev taget i ed i 1993, og dermed formelt overtog præsidentposten i USA, efterlod Bush et håndskrevet brev til den nye præsident i Det Ovale Kontor.

- Kære Bill, indledte han.

- Da jeg i dette øjeblik gik ind i det her rum, følte jeg den samme form for storhed, som jeg følte for fire år siden. Jeg ved, du vil opleve det samme.

I korte, kærlige sætninger beskrev Bush herefter de udfordringer, man kan møde som præsident, inden han sluttede af med at slå fast, at Bill Clinton nu var hele USA's præsident.

- Din succes er vores lands succes. Jeg hepper på dig. Held og lykke.

At efterlade et brev til den nyvalgte præsident er i øvrigt en årelang tradition.

Højesteret måtte gribe ind

I 2000 skulle der findes en ny præsident, da Bill Clintons otte år lange regeringsperiode skulle slutte i starten af 2001. Valget stod mellem den siddende vicepræsident, demokraten Al Gore, og republikaneren George W. Bush, og det blev først afgjort langt inde i december.

Det blev en om muligt endnu tættere kamp om posten som præsident end den, vi oplever i år.

På selve valgnatten ringede Al Gore nemlig til George W. Bush og ønskede ham tillykke med sejren. Men det fortrød han hurtigt. For da optællingen var færdig i Florida, førte Bush kun med 1800 stemmer.

Og det blev værre for Al Gore.

Al Gore (th.) kæmpede i 2000 om præsidentposten mod George W. Bush (tv.).

Seks dage senere, da fintællingen af stemmerne var færdig, førte Bush nu kun med 327 stemmer i Florida.

Herefter fulgte et langt og advokattungt forløb, der endte i Højesteret.

9. december traf Højesteret sin afgørelse. Al optælling skulle stoppes. Det betød, at George W. Bush den dag vandt Florida med 537 stemmer, og dermed sikrede han sig præsidentposten.

13. december erkendte Al Gore sit nederlag.

- For få øjeblikke siden ringede jeg til George W. Bush og lykønskede ham med at være blevet USA's præsident. Og denne gang kommer jeg ikke til at trække det tilbage, indledte Al Gore sin tale.

Gore slog kort efter fast, at han respekterede Højesterets beslutning, selvom han ikke var enig i den.

Hvordan det her valg ender, og hvordan enten Trump eller Biden vil erkende sit nederlag, er uvist. Men situationen lige nu er den, at den siddende præsident krampagtigt holder fast om nøglerne til Det Hvide Hus - uden antræk til at anerkende et nederlag, selvom hans udfordrer fører.