USA VALG

Hvorfor er der forskel på mediernes valgmænd til Trump og Biden?

Nyhedsmedierne AP og Fox News afgjorde allerede natten til onsdag dansk tid, at Arizona blev vundet af Joe Biden, hvilket gjorde Trump rasende.

Hvad er stillingen egentlig i kampen om nøglerne til Det Hvide Hus mellem Joe Biden og Donald Trump?

Blandt de største danske medier er der uenighed om, hvor mange valgmænd, hver af de to præsidentkandidater på nuværende tidspunkt har tilkæmpet sig.

DR og TV 2 har begge stillingen 264 - 214 i Joe Bidens favør, mens Politiken til sammenligning giver 253 valgmænd til Joe Biden og 213 til Donald Trump.

Det magiske tal er 270 valgmænd, hvis Trump eller Biden skal sikre sig fire år i Det Hvide Hus.

Uenigheden om tallene har undret flere danskere, men kan forklares i de enkelte mediers valg af kilder.

Til- og fravalg af amerikanske medier

Den afgørende delstat i regnestykket er Arizona i det sydvestlige USA, hvor de to præsidentkandidater kæmper om 11 valgmænd.

Politiken benytter CNN og det tyske nyhedsbureau dpa som kilder til deres resultater, og ifølge de to medier er ørkenstaten endnu ikke afgjort.

En anden forskel i optællingen af antal valgmænd skal findes i den nordøstligste af USA's delstater, Maine. Her sender TV 2 én valgmand i Trumps retning, hvorimod Politiken registrerer et nul ud for den siddende præsident.

TV 2 har besluttet at følge de fem amerikanske nyhedsmedier Fox News, CNN, CBS, MSNBC og ABC News - samt det amerikanske nyhedsbureau AP - i dækningen af valgresultatet, forklarer redaktionschef Kaare Sørensen.

For at en delstat kan være afgjort i TV 2s optik, kræver det, at mindst to af disse medier kalder en afgørelse.

- På TV 2 har vi ikke en lang række mennesker, der sidder og analyserer tal fra de amerikanske delstater. Derfor er en stor del af vores dækning naturligvis baseret på udvalgte amerikanske medier og deres kilder, siger Kaare Sørensen.

Han forklarer, at TV 2 ud fra en journalistisk vurdering blandt andet har fravalgt de amerikanske medier New York Times og Washington Post i resultatdækningen.

Bedst på valgresultater

AP og Fox News afgjorde allerede natten til onsdag dansk tid, at Arizona blev vundet af Joe Biden.

Begge medier gav på valgnatten Biden sejren, fordi det ifølge de matematiske modeller var usandsynligt, at Donald Trump ville kunne indhente Bidens forspring. En beslutning, der gjorde Trump-kampagnen rasende på Fox News.

Men andre store amerikanske medier som CNN og MSNBC samt avisen New York Times er stadig i tvivl om udfaldet af ørkenstaten.

Ifølge TV 2s redaktionschef har AP en ekstra høj troværdighed. Det skyldes, at nyhedsbureauet både er hovedleverandør af valgdata og historisk set har været det medie, der mest korrekt har formået at kalde delstaterne.

- Hvis man skal pege på to medier, der giver troværdighed til, at Joe Biden vinder i netop Arizona, så er Fox News og AP blandt de klart bedste, siger Kaare Sørensen.

Han tilføjer, at hvis AP eller Fox News skulle ændre mening om valgresultatet i Arizona, så vil det selvfølgelig fremgå af TV 2s prognose.

En speciel situation

Kaare Sørensen kalder det både for en pudsig og speciel situation, at de danske medier har forskellige bud på den aktuelle stilling i antallet af valgmænd.

For normalt vil der typisk kun gå kort tid, når to velansete medier har kaldt en delstat til den ene af præsidentkandidaterne, før de andre følger trop. Ganske som tilfældet har været for de 44 andre stater, der for nuværende er afgjort.

- Det er specielt, at én delstat kun er kaldt af to medier (Fox News og AP, red.), siger redaktionschefen.

Trump haler ind på Biden

Donald Trump har på det seneste hentet ind på Joe Bidens forspring i Arizona.

Med 90 procent af stemmerne optalt i delstaten fører Biden fredag klokken 14.00 dansk tid med 1,6 procentpoint, hvilket svarer til 46.257 stemmer, viser AP's optælling.

Ifølge myndighederne i Arizona mangler der stadig at blive optalt i omegnen af 250.000 stemmer.

Den næste opdatering fra valgstederne i delstaten forventes fredag omkring klokken 17.00 dansk tid.