USA VALG

Efter langvarig føring til Trump - nu fører Biden med 1096 stemmer i Georgia

Biden har nu en spinkel føring, som langsomt vokser.

Det tætte opgør I Georgia, der kan blive afgørende for udfaldet af præsidentvalget, er netop vippet.

Donald Trump har hidtil ført snævert.

Men med mere end 99 procent af stemmerne optalt har Joe Biden nu overtaget føringen og fører med 1096 stemmer.

En sejr i Georgia vil give Joe Biden 16 ekstra valgmænd.

De seneste tal viser, at Biden nu har 2.449.580 stemmer, mens Trump har 2.448.454, skriver tv-stationen CNN.

Bidens spinkle flertal er først og fremmest sikret i statens dominerende storby Atlanta, men også i byer som Savannah, Augusta og Columbus. I statens store landområder har Donald Trump klart størst opbakning.

Hvis forspringet til Joe Biden holder, så er det første gang siden Bill Clintons valgsejr i 1992, demokraterne vinder i denne stat.

- Det er et monumentalt skift i Georgia. I 2016 vandt Donald Trump over Hillary Clinton med 200.000 stemmer, fortæller TV 2s journalist Jesper Zølck.

Han understreger samtidigt, at med så snævert et resultat er der ingen tvivl om, at der vil blive krævet omtælling af alle stemmerne i staten.

- Det betyder nok også, at det ikke bliver Georgia, der giver os det endelige svar på, hvem der bliver USA's næste præsident. Der er ikke nogen, der tør kalde Georgia som den afgørnde stat. Det svar må vi et andet sted fra, siger Jesper Zølck.

Militære stemmer

I den situation er der kommet fokus på en ny gruppe stemmer, der stadig kan nå at komme frem og blive talt med. Det er stemmerne fra militærpersoner, der er udstationeret i udlandet, og andre amerikanere, der stemmer fra udlandet.

I Georgia kan der stadig nå at komme nye stemmer fra disse grupper i løbet af fredag, skriver avisen Military Times. Reglerne i Georgia er, at stemmesedlerne fra udlandet er gyldige, hvis bare de er poststemplet senest på valgdagen 3. november.

- Det er indlysende, at hvis valget bliver meget tæt, så kan disse stemmer blive afgørende. I år – især på grund af coronasmitten – afhænger hele valgets legitimitet af, at brevstemmerne, inklusiv dem fra militærets personale, bliver registreret og talt, siger Jack Noland fra organisationen Count Every Hero til det politiske nyhedsmedie The Hill.

Count Every Hero er en organization, der netop arbejder for at sikre, at amerikanske soldater – uanset hvor de er udstationeret – har mulighed for at stemme til valgene i deres hjemstat.

Det er uvist, hvor mange militære stemmer det drejer sig om. Ved det seneste præsidentvalg i 2016 kom der 12.400 stemmer fra udlandet, der skulle tælles med i Georgia, hvoraf de 5.200 kom fra militærpersonale. Men det vides ikke, hvor mange af dem, der allerede er registreret og talt.

"Kan næppe ændre noget"

Traditionelt har stemmerne fra det amerikanske militær haft en overvægt af republikanske stemmer, men det er tvivlsomt, om de kan ændre noget på det samlede billede, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Biden står til så stort et forspring, at disse stemmer ikke kan ændre noget. Og desuden er der lidt mere tvivl om den militære opbakning til Trump denne gang, efter magasinet Atlantic kunne citere præsidenten for at kalde faldne, amerikanske soldater for ”tabere”, siger Mirco Reimer-Elster.