Coronarelaterede dødstal lægger fornyet pres på sengepladser - nu nærmer flere lande sig grænsen

Europas sundhedsvæsen kan komme under pres inden for den næste måned, hvis ikke coronapandemien kommer under kontrol.

Europa står over for en lang og krævende vinter i coronavirussens tegn.

Eller som Hans Kluge, Verdenssundhedsorganisationens (WHO) regionale direktør i Europa, udlagde situationen for en lille uge siden på et topmøde for EU's sundhedsministre:

- Europa er på ny blevet epicenter for coronavirussen. Med risiko for at lyde som en alarmist, må jeg bare sige, at der er grund til bekymring, sagde Hans Kluge ifølge Washington Post.

På kanten af fuld kapacitet

Fredag måtte Ungarn erkende, at landets sundhedssektor nu er så presset, at man er nødt til at annullere planlagte operationer. Alene det seneste døgn er der registreret 4709 nye smittede. I et land med 9,7 millioner indbyggere.

Prognoserne for Ungarn er da også alarmerende. Hvis udviklingen fortsætter, er der brug for 2240 intensivsengepladser med respiratorer 21. november. Og tallet vil stige til 4480 intensivsengepladser 10. december.

- Vi er på kanten af vores kapacitet, hvilket vil sige fra 30.000 til 32.000 indlagte coronapatienter, siger premierminister Viktor Orban ifølge Reuters i et interview med en national nyhedskanal.

Myndigheder reagerer hårdt

Ungarn har i lighed med en række andre europæiske lande forsøgt at manøvrere uden om en nærmest total nedlukning af frygt for at ramme landets i forvejen kriseramte økonomi for hårdt.

I sensommeren og efteråret har barer og restauranter holdt åbent, ligesom det har været muligt at samles til for eksempel fodboldkampe.

Nu har myndighederne reageret med udgangsforbud og lukket barer og natklubber.

- Vi kan stadig håndtere situationen, men hvis smitten stiger yderligere, kan vi blive nødt til at oprette sengepladser uden for vores hospitaler, siger Viktor Orban, som på regeringsplan vil tage beslutningen i løbet af det næste døgn.

Følelse af falsk tryghed

En række andre europæiske lande har også et sundhedsvæsen, som er eller kan blive presset til det yderste.

Belgien kan nå fuld kapacitet af covid-19 sengepladser, inden weekenden er ovre, Frankrig og Schweiz i midten af november, og Tyskland, som har Europas største antal smittede per 100.000 indbyggere, kan nå fuld kapacitet i december.

Et sted som Belgien er udviklingen gået chokerende hurtigt, fortæller virologen Emmanuel André, som har været regeringens rådgiver og flere gange advaret mod at reagere for sent på udviklingen.

- Vores kapacitet gav os en følelse af falsk tryghed, fordi der var en ret stor buffer. Men den kan være væk med bare en uge med eksponentiel udvikling i smittetallene, siger Emmanuel André.

Overgår Italien, da det var værst

I Storbritannien har antallet af indlæggelser af patienter med covid-19 været støt stigende, og i øjeblikket er der omkring 12.000 indlagte. Af dem er lidt flere end tusind personer på intensivafdeling og tilkoblet en respirator. Det er mere end 80 procent af, hvad de havde, da pandemien var på sit højeste i april, skriver Guardian.

Tjekkiet er gået fra få hundrede daglige smittede i september til en regulær eksplosion i smittetallet i oktober, hvor det i sidste uge nåede en foreløbig kulmination med 15.660 smittede.

Det illustrerer alvoren, at Tjekkiet over de seneste to uger har haft en covid-19 dødsrate på 18,8 per 100.000 indbyggere. Til sammenligning lå tallet i Italien på 9,5, da coronapandemien havde hårdest fat.

Ifølge Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC), har 31 EU-lande samlet rapporteret om 1,2 millioner smittede over en periode på to uger frem til 1. november.