USA VALG

Trump rasende på Fox News efter Arizona-afgørelse: - Det var en meget voldsom modreaktion

Trump og hans kampagnestab er rasende over valgresultatet, der indtil videre viser, at Biden fører.

Hundredvis af mennesker, alle loyale over for den siddende præsident Donald Trump, var samlet i Det Hvide Hus tirsdag 3. november.

Ligesom resten af USA ventede de på, at de første valgresultater kom dryppende ind, og de 50 stater skiftede til enten rød for Trump eller blå for Biden. Det skriver New York Times.

Og pludselig skete der noget, der vækkede en kampgejst i Det Hvide Hus: Trump vandt Florida, kunne Fox News fortælle.

Da Trump vandt over Clinton i 2016, var det netop Florida, der startede en lavine af overraskende republikanske valgsejre. Og Florida har netop ry for at være staten, man skal vinde for at vinde valget.

Men i år skulle det hele vise sig at blive anderledes.

Den røde bølge, der ikke blev til noget

Der gik ikke længe, efter at Trump vandt i Florida, før Fox News sagde, at Biden overraskende havde vundet den republikanske delstat Arizona.

Og så blev Trump og hans entourage, ifølge Reuters, rasende. Det siger Fox News' korrespondent i Det Hvide Hus, John Roberts. Han fortæller, at han blev kontaktet af Trump-kampagnen, efter at netværket havde kåret Biden som vinder af staten.

- De var rasende, siger han og fortsætter:

- Det var en meget voldsom modreaktion.

Men Fox News trak ikke i land, og det fik blandt andet Arizonas guvernør, republikaneren Doug Ducey til at gå ud at sige, at det var for tidligt at erklære Arizona for vundet af Biden.

Som modsvar sagde lederen af Fox News’ valghold, Arnon Mishkin, at Trump simpelthen ikke havde stemmerne til at vinde Arizona.

Den røde bølge, som Trump kaldte sin sejr i 2016, blev ikke til noget, og i stedet er det blevet et tæt løb mellem Biden og Trump.

Til Trumps forsvar kan det tilføjes, at der kun er ét større amerikansk medie foruden Fox News, der har afgjort Arizona til fordel for Biden - nemlig Associated Press. Resten af medierne har undladt at kåre en vinder af staten.

Trump anklager om valgsvindel uden belæg

Allerede før valget var afgjort, valgte Donald Trump på kontroversiel vis at erklære sig selv for vinder, mens han havde et knebent forspring, og millioner af stemmer endnu ikke var optalt.

Samtidig meldte han ud, at han ikke tog brevstemmer for gode varer, da de var falske og udtryk for valgsvindel – noget, han har sagt flere gange, men som der er ingen beviser for.

Trump vil nu forsøge at få erklæret flere millioner stemmer ugyldige for på den måde at vinde valget. Desuden har han erklæret sig for vinder af delstaterne Pennsylvania, Michigan, Georgia og North Carolina - som alle er i gang med at tælle stemmer.

Biden er blevet erklæret vinder af Michigan, og i skrivende stund er det for tidligt at sige, hvem der har vundet i Pennsylvania, Georgia og North Carolina.

Men det er en strategi, han godt kan skyde en hvid pind efter, vurderer flere amerikanske jurister samt TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Selvom det er præsidentvalg for hele landet, så er det de enkelte stater, der bestemmer reglerne. Det er ikke præsidenten, der kan bestemme, hvad der skal gøres på de enkelte stemmesteder, siger han og fortsætter:

- Men hvis det lykkes for ham at stoppe optællingen, så er USA ikke bedre end en bananrepublik, siger Steinmetz.