USA VALG

Siden valget har Trump tweetet 12 gange - Twitter markerer fem af dem som vildledende

Præsidenten hævder, at stemmesedler på magisk vis dukker op ud af det blå. Her er, hvad der er op og ned i Trumps påstande på Twitter.

Lad os først slå én ting fast.

Ingen myndigheder i USA har under det seneste døgns stemmeoptælling angivet, at der skulle finde svindel eller snyd sted på valgstederne.

Hverken lokale valgkommissioner i de enkelte distrikter eller føderale myndigheder på landsplan har antydet, at der er grund til at betvivle valgets gyldighed.

Alligevel mener præsident Trump, at der finder omfattende svindel sted med brevstemmer, der dukker op ud af det blå og forskruer valgresultatet til Joe Bidens fordel.

I løbet af det seneste døgn har Donald Trump tweetet 12 gange. Fem af disse tweets har Twitter skjult eller sat en advarsel på. Platformen har markeret præsidentens opdateringer som omstridte og/eller vildledende.

En samfundsfagsprofessor ved Dartmouth skriver på Twitter, at præsidentens tweets er et "et systemisk angreb på integriteten af vores lands valgsystem".

Her er, hvad Trump har hævdet - og hvad fakta er.

1. PÅSTAND

Onsdag nat klokken 00.49: Præsidenten påstår, at demokraterne prøver at stjæle valget fra ham og republikanerne.

- Vi lader dem ikke gøre det. Stemmer kan ikke afgives, efter valgstederne lukker, skriver Trump.

Twitter har skjult tweetet og kaldt det vildledende.

Hvad er fakta?

Vælgere, der står i kø til at afgive sin stemme, når valgstedet lukker, har ret til at udføre valghandlingen, og deres stemme vil være gyldig.

Der er forskellige regler, når det kommer til brevstemmer. Nogle stater skal have modtaget brevstemmen, inden valgstederne lukker på valgdagen. Andre delstater, som for eksempel Pennsylvania, tillader, at brevstemmer kan blive talt med op til tre dage efter valget, så længe de er poststemplet på valgdagen.

2. PÅSTAND

Onsdag morgen klokken 10.04 lokal tid: Trump påstår, at han havde en solid føring i mange afgørende delstater. Men:

- Så, lidt efter lidt, begyndte forspringet at forsvinde, i takt med, at bunker af overraskende brevstemmer blev talt op. MEGET MÆRKELIGT, skriver han.

Twitter har skjult tweetet og kaldt det vildledende.

Hvad er fakta?

Det er rigtigt, at præsidenten var foran i mange af optællingerne, da USA gik i seng natten til onsdag. Dog har det også hele tiden været planen, at de mere end 60 millioner brevstemmer, som amerikanerne har afgivet inden valgdagen, ville blive talt op til sidst, og at de derfor ville kunne ændre udfaldet af de enkelte valg.

Faktatjekorganisation PolitiFact har gået tweetet efter i sømmene. Her konkluderer man, at der har fundet en helt normal optællingsprocedure sted, og at det ikke er unormalt, at kandidaternes forspring mindskes eller forøges i takt med, at stemmerne bliver talt op.

- Myndighederne har i flere måneder advaret om, at optællingen ville trække ud på grund af brevstemmerne, så der er ingen "overraskende bunker af brevstemmer", skriver Politifact.

3. PÅSTAND

Onsdag middag klokken 12.01 lokal tid: Trump påstår, at demokraterne arbejder hårdt på at få hans store føring i Pennsylvania og Michigan til at forsvinde.

Twitter har skjult tweetet og kaldt det vildledende.

Hvad er fakta?

Dette er ikke sandt. Svingstaterne Pennsylvania, Michigan og Wisconsin begyndte først at optælle brevstemmer på selve valgdagen, mens flere andre delstater har kunnet tælle stemmerne op på forhånd.

Hvorfor så det? Lovgivning i de tre stater forhindrer myndighederne i at tælle stemmerne op før, og det er ironisk nok republikanske politikere, der har besluttet, at det skal være sådan.

4. PÅSTAND

Onsdag eftermiddag klokken 16.56 lokal tid: Trump annoncerer i en Twitter-tråd, at han "har gjort krav på sejren" i Pennsylvania, Georgia og North Carolina.

Twitter skjuler ikke tweetet, men markerer, at der på dette tidspunkt ikke er et officielt resultat fra de omtalte delstater endnu.

Hvad er fakta?

Politiske kandidater kan ikke gøre krav på sejren nogen steder. I sidste ende er det vælgerne, der ene og alene bestemmer valgets udfald.

Ellen Weintraub, der er kommissær for den føderale valgkommission i USA, følte sig også nødsaget til at pointere dette på Twitter.

- Jeg havde ikke troet, jeg skulle sige dette, men kandidater kan ikke gøre krav på delstater. Det er ikke sådan, det fungerer. Her er, hvordan det virker: Myndighederne tæller hver en stemme, skriver hun.

5. PÅSTAND

Onsdag eftermiddag klokken 16.56 lokal tid: I anden del af Twitter-tråden antyder præsidenten, at Biden kun fører i Michigan, fordi der er blevet fundet en stor bunke "hemmelige stemmesedler". Trump mener, at han har vundet staten, fordi de pågældende stemmer ikke skal tælle med i det endelige resultat.

Twitter har skjult tweetet og kaldt det vildledende.

Hvad er fakta?

Flere Twitter-brugere har delt falske billeder af, at en masse stemmer skulle være blevet fundet eller indleveret, efter valgstederne er lukket. Flere medier har understreget, at dette ikke er sandt.

Michigans indenrigsminister, demokraten Jocelyn Benson, har dagen igennem oplyst om delstatens stemmeoptælling. Hun forsikrer, at alle stemmer bliver talt med, og at der ikke har foregået noget svindel med stemmerne.

Deling af misinformation steg efter valget

Flere konservative profiler på Twitter har gengivet præsidentens påstande om valgfusk dagen igennem. Organisationen The Election Integrity Partnership, som er en sammenslutning af forskere, skriver, at der på de sociale medier har været mere snak om valgsvindel, siden Donald Trump påstod det under sin tale natten til onsdag.

En analyse fra teknologivirksomheden VineSight viser også, at der har været markant flere tweets om valgsvindel det seneste døgn, end hvad man så mandagen før valget.

Mere end et døgn efter valgstederne lukkede, har USA stadig ikke fundet sin næste præsident.

I skrivende stund ser det dog ud til at gå demokraternes vej, da Joe Biden onsdag har vundet de vigtige svingstater Wisconsin og Michigan.

Få hele overblikket over resultaterne i de enkelte delstater her.