USA VALG

Joe Biden sætter stemmerekord

Biden kan især takke Trump for, at han sætter stemmerekord, siger analytiker.

Allerede før præsidentvalget er helt afsluttet, har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden sikret sig en bemærkelsesværdig rekord.

Han er den præsidentkandidat i amerikansk historie, der har fået flest stemmer.

Biden har i øjeblikket sikret sig omkring 72 millioner stemmer og har dermed slået den hidtidige rekord. Den blev sat i 2008, da Barack Obama blev valgt som præsident med 69,5 millioner stemmer.

Men det er ikke en rekord, som Joe Biden kan sole sig alt for meget i, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

- Den rekord kan han ene og alene takke sin modstander Donald Trump for. For det er Trump mere end nogen anden, der har skabt interesse for dette valg og har presset valgdeltagelsen i vejret, siger han.

Vælgerbefolkningen er vokset støt

Desuden kan rekorden forklares i den simple kendsgerning, at den amerikanske befolkning vokser år for år. Antallet af stemmeberettigede vælgere er steget støt fra 208 millioner i år 2000 til 239 millioner i år.

Så om Biden for alvor sætter rekord kommer an på, hvordan man gør det op. Ser man på opbakningen i forhold til andelen af de amerikanske vælgere, er Barack Obamas tal fra 2008 stadig bedre.

Dengang fik han opbakning fra 48 procent af de registrerede amerikanske vælgere. Ved valget i tirsdags fik Joe Biden opbakning fra 45 procent af de registrerede vælgere.

Top 10-listen over alle tiders høje stemmetal afslører, at tabende kandidater også kan opnå høje stemmetal. Donald Trump fik for eksempel flere stemmer i år, end han gjorde, da han blev valgt i 2016.

Også den tabende kandidat i 2016, Hillary Clinton, fik flere stemmer end Donald Trump. Han blev alligevel præsident på grund af det amerikanske valgsystem, hvor det handler om at få flest valgmænd fra de enkelte stater.