USA VALG

Anspændt stemning ved stemmeoptælling - demonstranter vil kontrollere arbejdet

I flere store byer har politiet haft travlt med at beskytte stemmeoptællingssteder mod at blive invaderet af demonstranter.

Onsdag eftermiddag (natten til torsdag dansk tid) har der været demonstrationer i en række amerikanske byer efter tirsdagens præsidentvalg.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

I Detroit fjernede politiet en række valgobservatører fra det lokale, hvor stemmeoptællingen foregik, fordi der var forsamlet for mange observatører, skriver avisen Detroit News.

Ifølge de lokale regler må der være 134 valgobservatører til stede, men på et tidspunkt havde begge partier flere end 200 repræsentanter til stede.

Det fik politiet til at smide nogle af dem ud og derefter låse dørene.

De låste døre ophidsede den hovedsageligt republikanske menneskemængde udenfor, der reagerede med råbet ”Stop optællingen” og hamren på ruderne.

Andre reagerede ved at samles til bøn på fortovet foran bygningen og fællessang af 'God Bless America'.

- De (politiet, red.) førte os ud, som om de var udsmidere på en natklub, sagde en af de republikanske valgobservatører, Nick Sinishtaj, til Detroit News.

Bevæbnede i Arizona

Der har også været demonstrationer i byer som Seattle, Philadelphia, Washington og New York, men der er ikke nogen meldinger om sårede i forbindelse med demonstrationerne.

I Phoenix i delstaten Arizona har hundredvis af Trump-tilhængere samlet sig foran rådhuset og et valglokale.

Ifølge det amerikanske medie CNN er flere af demonstranterne ved rådhuset bevæbnede. Det er lovligt at bære våben i Arizona.

CNN rapporterer, at optællingen i valglokalet fortsætter, men at CNN's medarbejdere og andre journalister skal forlade bygningen af sikkerhedsmæssige årsager.

Ved rådhuset råber demonstranterne "skam over Fox", efter at tv-stationen Fox News tidligt udnævnte Joe Biden som vinder i delstaten.

For og imod optælling

I Chicago har flere demonstranter samlet sig på gaden og foran byens Trump Tower.

Demonstranterne lyser med mobiltelefoner og lommelygter for at symbolisere deres utilfredshed med Trump-lejrens forsøg på at standse optællingen af stemmer i flere vigtige svingstater, herunder Georgia, Pennsylvania og Michigan.

I Philadelphia samlede omkring 200 demonstranter sig onsdag eftermiddag til en protest, de betegnede som "et forsvar for demokratiet". Gruppen bestod af fagforeninger, klimabevægelser og andre.

Politiet i byen Portland i delstaten Oregon har anholdt flere demonstranter, som kræver hver stemme optalt. En nyhedsvært på Koin 6 skriver på Twitter, at det drejer sig om demonstranter, som blandt andet har smadret ruder.

Flere demonstranter i Minneapolis i delstaten Minnesota skulle desuden være anholdt, skriver Karen Scullin fra Fox 9 på Twitter.

Ifølge USA Today er mere end 100 organiserede demonstrationer planlagt i dagene frem til weekenden.