USA VALG

Trump vinder den vigtige svingstat Florida

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvor stort Biden vinder - men om han overhovedet vinder, siger analytiker.

Præsident Donald Trump vinder den afgørende svingstat Florida.

Det vurderer TV 2 på baggrund af amerikanske medier.

Trump vinder dermed alle Floridas 29 valgmænd. Samlet kræver det 270 valgmænd at blive USA's næste præsident.

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, betyder sejren i Florida, at der er et "spændende" valg på vej. Uden de mange valgmænd i Florida havde det set svært ud for Trump at samle nok til at sikre sig posten:

- Historisk set ender vinderen i Florida også med at vinde Det Hvide Hus. Hvorvidt det også bliver tilfældet for Trump i år, er svært at sige, lyder det fra Mirco Reimer-Elster, der mener, at valget er tættere end ventet.

Biden bagud i svingstater

Florida er den anden af 11 altafgørende svingstater, hvor resultatet er klart - efter Ohio, som Trump også har vundet - så valget er på ingen måde afgjort endnu.

Hvad er en svingstat?

Svingstater er de få delstater, som kan afgøre det amerikanske valg.

Traditionelt set er der en række stater i USA, som ved et præsidentvalg svinger mellem det ene og det andet politiske parti.

I svingstater er der en reel mulighed for, at begge kandidater kan vinde. Modsætningen er sikre stater, som fx Californien, der historisk set altid stemmer på demokraterne.

Hvilke stater der er svingstater, kan skifte fra valg til valg. I år er det blandt andet Florida, North Carolina, Michigan, og Arizona. 

Kilde: RealClearPolitics

Alligevel er Trumps sejr i Florida med til at ryste det billede, mange på forhånd havde om en jordskredssejr til Biden, lyder det fra analytikeren.

- Spørgsmålet er ikke længere, som mange troede, hvor stort Joe Biden vinder valget. Spørgsmålet er, om Biden overhovedet vinder valget, siger Mirco Reimer-Elster.

Joe Biden er nemlig bagud i flere af svingstaterne lige nu. Han ser ikke ud til at kunne følge Trump i blandt andet Georgia, Wisconsin og Michigan, hvor stemmeoptællingen er i fuld gang. Til gengæld ser det godt ud for Biden i Arizona.

Eftertragtet svingstat

Både Donald Trump og Joe Biden har haft særligt fokus på Florida under valgkampen og besøgt delstaten flere gange hver især. Historisk har delstaten nemlig ofte været et tæt løb mellem kandidaterne.

I de seneste to præsidentvalg er Florida blevet afgjort med omkring et procentpoint eller mindre ifølge mediet The Hill. Biden har ført snævert i meningsmålingerne op til valget, men nu er staten altså alligevel vundet af præsidenten.

I 2016 vandt Donald Trump også solskinsstaten med kun lidt mere end et procentpoint over sin modkandidat ved valget, Hillary Clinton - på trods af at hun ellers var populær blandt de amerikanske latinostemmer, som i år udgør et rekordstort antal af de samlede vælgere i staten.

Valgresultat lader vente på sig

Flere stater har opgivet at tælle alle stemmer på valgdagen, fordi det er blevet nat.

Det gælder blandt andet de vigtige svingstater Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Og derfor kan der gå tid, før vi har et endeligt valgresultat, siger Mirco Reimer-Elster.

- Som det ser ud nu, er det mest sandsynlige scenarie, at vi skal væbne os med tålmodighed, før vi kender vinderen af præsidentvalget. Valgnatten står til at blive forlænget til valgdage.