USA VALG

To stater kan afgøre det allerede i dag - Trump siger, han har vundet dem begge

North Carolina og Georgia er på vippen, og kan give Joe Biden sejren. Det mest sandsynlige er dog, at Trump og Biden vinder en hver.

Donald Trump var ikke i tvivl om, at han ville vinde præsidentvalget, da han sent tirsdag nat holdt tale til sine tilhængere i Det Hvide Hus.

Han erklærede uden den mindste tvivl, at han ville vinde de to vigtige stater Georgia og North Carolina, hvor stemmerne næsten er talt op.

- Vi er foran. De kan ikke indhente os, sagde Donald Trump til tilhørernes jubel.

De to stater er vigtige, fordi de kunne bringe Joe Biden meget tæt på en valgsejr, hvis han skulle vinde dem begge.

Begge stater er tæt på at blive talt op.

Ifølge New York Times er 91 procent af stemmerne talt op i Georgia, og Joe Biden fører meget snævert med blot 0,4 procent.

I North Carolina fører Trump med 1,1 procent af stemmerne på et tidspunkt, hvor 95 procent af stemmerne er talt op.

New York Times vurderer på den baggrund, at Georgia ”hælder svagt” mod Biden, mens North Carolina ”sandsynligvis” går til Trump.

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at en sejr til Joe Biden i begge stater ellers havde været den bedste mulighed for at få et sikkert resultatet af valget allerede i dag.

North Carolina 15 valgmænd og Georgias 16 valgmænd ville bringe Joe Biden op på 266 valgmænd, og så ville en samlet sejr være indenfor rækkevidde.

- Hvis Joe Biden vinder Georgia og North Carolina, vil han være ret tæt på at ramme de magiske 270 valgmænd, og så kan vi måske have en vinder af valget relativt hurtigt, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Rustbæltet

Sådan kommer det næppe til at gå, at dermed må det endelige resultat afvente stemmeoptællingen i ”rustbæltet” – de store industristater i det nordlige USA.

- Hvis det ender med at blive "rustbæltet" (Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, red.), der bliver afgørende, kan det komme til at tage lang tid, da der skal optælles mange brevstemmer, siger Mirco Reimer-Elster.

Stemmeaftællingen i den vigtigste af de stater, Pennsylvania, er afbrudt indtil onsdag (amerikansk tid), og det forventes, at der kan gå flere dage, før man har et endeligt resultat, fordi der er afgivet usædvanligt mange brevstemmer i staten.

I øjeblikket er der optalt 74 procent af stemmerne i staten, og Donald Trump fører med 55 procent af stemmerne mod Joe Bidens 43 procent.

Man regner dog med, at der vil være en overvægt af demokratiske stemmer blandt dem, der endnu ikke er talt op. Dels fordi demokraterne typisk brevstemmer mere end republikanerne, dels fordi der især mangler at blive optalt stemmer i storbyerne.

Trump vil ikke vente

Donald Trump sagde i sin tale, at han ikke ville vente på optællingen af brevstemmer. Han ønsker, at resultatet, som det ser ud nu, skal gælde, og at domstolene skal stoppe optællingen af brevstemmer:

- Det er stor svindel over for vores nation. Vi tager sagen til USA's højesteret, siger han.