USA VALG

Republikanerne ser ud til at gå tilbage i Senatet - men kan beholde magten

Det lykkes næppe demokraterne at få kontrol med Senatet - til gengæld tyder alt på, at de bevarer kontrollen med Repræsentanternes Hus.

Kampen om flertallet i Senatet står foreløbig 2 - 1 til demokraterne. Men den smalle føring er langt fra en sejr for Bidens parti.

Demokraterne har vundet en ny senatsplads i Colorado, mens republikanerne står til at vinde en ny plads i Alabama. Desuden har demokraternes kandidat Mark Kelly vundet kampen om den senatsplads i Arizona, der blev ledig ved senator John maCains død og siden har været besat af en republikansk "vikar", udnævnt af statens guvernør.

Det samlede tab på blot et enkelt mandat er godt nyt for republikanerne, fordi de dermed ser ud til at forsvare deres flertal i Senatet, som i dag er på 53 mod 47.

Seks år yderligere til McDonnell

Den republikanske leder i Senatet Mitch McDonnell kan desuden glæde sig over, at han selv har sikret sig seks yderligere år i Senatet. De foreløbige tal tyder ifølge nyhedsbureauet AP på, at han besejrer sin demokratiske udfordrer Amy McGrath.

Også en anden kendt republikansk senator, formanden for Senatets retsudvalg Lindsey Graham, står til at blive genvalgt.

Demokraterne har ellers satset meget store millionbeløb og en stor kampagneindsats på at udfordre de to markante republikanske ledere, men altså forgæves.

I de øvrige valg til Senatet ser det ud til, at de to partier beholder de senatspladser, som de allerede sidder på. I alt har der været valg til 35 af Senatets 100 pladser.

Repræsentanternes Hus holder

Heller ikke i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, ser det ud til, at magten skifter.

Her er det demokraterne, der sidder på et komfortabelt flertal på 232 pladser mod 197.

Tv-stationen Fox News vurderer på baggrund af de foreløbige resultater, at demokraterne vil udbygge det flertal med fem pladser.

- Demokraterne vil fastholde kontrollen med Repræsentanternes Hus sikkert, sagde den demokratiske leder Nancy Pelosi allerede tidligt på valgdagen.

Kendte navne som den venstreorienterede New York-politiker Alexandria Ocasio-Cortez blev genvalgt overbevisende, selvom republikanerne har investeret millioner af dollars i at vælte hende.

Til gengæld har en af de mest bemærkelsesværdige republikanske kandidater vundet et sæde i Repræsentanternes Hus. Det er Marjorie Taylor Greene i Georgia, der har talt for den kontroversielle konspirationsteori QAnon, der tror på en verdensomspændende sammensværgelse mod Donald Trump.

Donald Trump har til gengæld kaldt hende for en af Det Republikanske Partis ”fremtidige stjerner”.