USA VALG

Michigan er på få timer vendt på hovedet - analytiker forklarer hvorfor

Joe Biden er kommet fra baghjul og ser ud til at vinde de vigtige svingstater Michigan og Wisconsin.

Det amerikanske præsidentvalg har udviklet sig til en regulær valggyser, og delstaten Michigan kommer til at spille en afgørende rolle.

Donald Trump og Joe Biden rækker i skrivende stund begge ud efter de 16 valgmænd, som er på spil i den afgørende, nordøstlige svingstat.

Michigan har længe set ud til at blive republikansk, og onsdag klokken 11.30 dansk tid fordelte de optalte stemmer sig således ifølge nyhedsbureauet AP:

Michigan - 83 procent af stemmerne optalt

  • Donald Trump - 51,5 procent - 2.310.863 stemmer
  • Joe Biden - 46,9 procent - 2.106.359 stemmer

Trump førte altså på det tidspunkt komfortabelt med et forspring på mere end 200.000 stemmer.

Men udvikling er vendt på hovedet i løbet af få timer, for onsdag klokken 15.15 dansk tid er stillingen følgende ifølge nyhedsbureauet AP:

Michigan - 94 procent af stemmerne optalt

  • Joe Biden - 49,3 procent - 2.502.185 stemmer
  • Donald Trump - 49,1 procent - 2.492.118 stemmer

Det var forventet, at Donald Trump ville have et forspring, fordi hans vælgere i høj grad stemte på valgdagen

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Biden fik tidlig støtte

Den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, ligner dermed en vinder af den afgørende svingstat, selvom der stadig mangler i omegnen af et par hundrede tusinde stemmer i at blive talt op.

Forklaringen på den store omvæltning kan ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster med stor sandsynlighed være, at de tidlige stemmer, der er afgivet i Michigan, i udtalt grad går til Joe Biden.

Det skyldes, at brevstemmerne bliver talt op til sidst, og at demokratiske vælgere i forvejen er mere tilbøjelige til at brevstemme.

Desuden har de demokratiske vælgere i den nordøstlige delstat i højere grad end republikanerne mødt fysisk op ved valgstederne og stemt i dagene op til præsidentvalget.

- Det var forventet, at Donald Trump ville have et forspring, fordi hans vælgere i høj grad stemte på valgdagen, mens Bidens stemte tidligt, siger Mirco Reimer-Elster.

Michigan og Wisconsin ser ud til at gå til demokraterne. Dermed kan Joe Biden opnå de magiske 270 valgmænd ved også at vinde Nevada

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Michigan kan være snart være afgjort

Selvom der kun mangler at blive optalt de sidste få procent af stemmerne i Michigan, kan den endelige afgørelse i delstaten godt trække ud indtil fredag ifølge USA-analytikeren.

Men Michigans indenrigsminister, Jocelyn Benson, udelukker ikke, at staten kan melde et resultat ud allerede onsdag.

- Vi ved meget mere i løbet af de kommende timer, og vi vil have et meget mere fuldstændigt billede af Michigan, når dagen er omme, siger hun til CNN onsdag eftermiddag dansk tid.

Biden kan skimte sejren og de 270 valgmænd

En lignende udvikling i forbindelse med optællingen af stemmer er set i Michigans nabostat mod vest, Wisconsin.

Her er Joe Biden også kommet fra baghjul, og onsdag eftermiddag dansk tid ligner demokraterne med stor sandsynlighed vinderen af svingstaten, der tæller ti valgmænd.

Der mangler stadig at blive optalt fem procent af stemmerne, men Joe Biden fører over Donald Trump med cirka 20.000 stemmer.

Ifølge Mirco Reimer-Elster kan de to svingstater vise sig at være altafgørende i slutspurten mellem de to præsidentkandidater i kampen om Det Hvide Hus.

- Michigan og Wisconsin ser ud til at gå til demokraterne. Dermed kan Joe Biden opnå de magiske 270 valgmænd ved også at vinde Nevada, lyder analysen.

Joe Biden har gode kort på hånden, for demokraten har flere muligheder end Donald Trump for en sejr via de sidste sidste delstater, der endnu mangler at blive talt op.

Se hvordan enten Joe Biden eller Donald Trump ved hjælp af en række scenarier kan sikre sejren ved præsidentvalget her.