Kampe i Etiopien kan eskalere til borgerkrig

Soldater er sendt ind i Tigray i Etiopien for at nedkæmpe Tigray-folkets Befrielsesfront, TPLF.

Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, har sendt soldater ind i Tigray - den nordligste region i landet - hvor der også er indført undtagelsestilstand. Det meddeler han onsdag.

Der meldes om hårde kampe i området, hvor militæret er sat ind for at nedkæmpe en oprørsgruppe.

Uroen har skabt frygt for en borgerkrig i Etiopien, som har op mod 110 millioner indbyggere.

Den 44-årige Abiy Ahmed fik Nobels fredspris i 2019 for at skabe fred mellem Etiopien og Eritrea efter to årtiers fjendskab. Premierministeren siger, at militæret blev sat ind i Tigray, efter at oprørere i regionen angreb militæret i forbindelse med et ulovligt regionalt valg i området.

Tigray trodsede i september den føderale regering og holdt et valg, som siden har ført til en eskalerende politisk og voldelig konflikt.

Angreb angiveligt militærbase

Tigray er kendt som Region 1 i den føderale forfatning og bevægelsen Tigray-folkets Befrielsesfront, TPLF, regerer i regionen og er nu en oprørsgruppe, efter at den holdt det omstridte lokalvalg, og efter at den angiveligt angreb en militærbase.

- TPLF har valgt at føre krig, siger Abiy i en erklæring, hvor han også siger, at han er blevet tvunget til militær konfrontation.

Etiopiens Føderale Ministerråd udtaler i en erklæring, at der er indført undtagelsestilstand i Tigray for et halvt år.

TPLF har længe spillet en dominerende rolle i etiopisk politik. Men Abiy er efter sin indsættelse i 2018 som Afrikas yngste regeringsleder i stigende grad kommet på konfrontationskurs med bevægelsens ledere, og han har fjernet mange af dem fra poster i statslige institutioner.

TPLF, og mange af bevægelsens tilhængere i Tigray, har længe sagt, at de ikke følte sig repræsenteret af den føderale regering.

Iagttagere frygter en eskalerende krise i Etiopien kan sende farlige chokbølger rundt på hele Afrikas Horn og til landene i nærheden og forværre politiske spændinger.