Trump holder tale i Det Hvide Hus.
USA VALG

Her er Trumps sejrstale udsat for et faktatjek

Donald Trump sagde her til morgen, at han havde vundet præsidentvalget efter sejr i en lang række svingstater.

Det var midt om natten i Washington D.C., da USA's præsident, Donald Trump, holdt sin første tale efter præsidentvalget i USA.

Dette er bedrageri mod det amerikanske folk. Det er en fornærmelse mod vores land.

Donald Trump, USA's præsident

De valgtilforordnede i en lang række stater var stadig i gang med at tælle stemmer op, da præsidenten kom ind i det store receptionslokale East Room i Det Hvide Hus for at fortælle amerikanerne og resten af verden, hvordan landet efter hans mening ligger.

Talen, der begyndte 02.20 amerikansk tid (08.20 dansk tid), indeholdt en lang række påstande, som ikke umiddelbart kunne dokumenteres.

Her er talen i sin fulde længde - underoverskrifter og kommentarer er indsat af TV 2:

Del 1: En tak og et angreb

Godt, mange tak, tak. Mange tak, værsågod at sætte jer. Tak.

Dette er uden tvivl det seneste pressemøde, jeg nogensinde har holdt.

Tak, jeg sætter stor pris på det her, og jeg vil gerne sige tak til det amerikanske folk for deres kolossale støtte.

Millioner og atter millioner af mennesker har stemt på os her til aften, og en meget sørgelig gruppe mennesker forsøger at frarøve disse mennesker deres rettigheder. Det vil vi ikke acceptere. Vi vil ikke acceptere det.

Lyn-analyse

Her har Trump ikke dokumentation for, at "en sørgelig gruppe mennesker" forsøger at frarøve amerikanerne deres rettigheder. Han hentyder givetvis til sin egen forudsigelse af, at demokraterne vil forsøge at snyde sig til en valgsejr, men da talen blev holdt, var der ingen rapporter om større valgsvindel nogen steder.

Del 2: Tegn på skuffelse

Jeg vil gerne takke førstedamen, hele min familie og vicepræsident Pence og fru Pence for at være sammen med os gennem alt dette. Vi gjorde klar til en stor fest. Vi var i gang med at vinde det hele, men pludselig blev det bare aflyst.

Aftenens resultater har været fænomenale, og vi gjorde os klar, jeg mener det bogstaveligt, vi var alle sammen klar til at gå udenfor og bare fejre noget, der bare var så smuk og så godt.

Og sikken et valg, sikken succes. Borgerne i dette land har deltaget i rekordtal - dette er en rekord, noget lignende har aldrig fundet sted – for at støtte vores utrolige bevægelse.

Lyn-analyse

Trump har ret i, at valgaftenen i begyndelsen lignede en overraskende stor sejr til ham selv, men at forspringet blev til usikkerhed på grund af tæt løb i flere stater.

Han har også ret i, at valgdeltagelsen har kurs mod at blive den højeste i over 100 år.

Del 3: Falske påstande

Vi vandt stater, vi ikke forventede at vinde. Florida – vi vandt den ikke bare, vi vandt den stort. Og vi vandt den dejlige stat Ohio. Vi vandt Texas, vi vandt Texas. Vi vandt Texas med 700.000 stemmer, og de inkluderer det ikke engang i optællingerne.

Det står også klart, at vi har vundet Georgia. Vi fører med 2,5 procent eller 117.000 stemmer, men kun syv procent tilbage – de kommer ikke op på siden af os, de kan ikke komme op på siden af os. På samme måde vandt vi North Carolina.

Vi var foran med 1,4 procent eller 77.000 stemmer med kun omkring fem procent tilbage – de kan ikke komme op på siden af os.

Lyn-analyse

Her kommer Trump med flere falske påstande. I Georgia manglede der at blive talt over 400.000 stemmer op, mens Trumps forspring kun var på lidt over 100.000. Dermed var staten inden for Joe Bidens rækkevidde.

Det samme gør sig gældende i North Carolina, hvor over 280.000 stemmer manglede at blive talt op, og hvor Trumps forspring var på 77.000 stemmer.

I begge stater ventes de sidst optalte stemmer at hælde mod Joe Biden.

Del 4: Skuffelse over Fox News

Også, hvis man ser på Arizona, så er der stadig liv i den. Nogen sagde, nogen erklærede, at det var en sejr for… og måske bliver det det også, jeg mener, det er muligt, men der er helt sikkert en masse stemmer derude, som vi kunne få, fordi vi nu kommer ud i, hvad man kalder Trump-territorium. Jeg ved ikke, hvad I kalder det. Men de var venlige Trump-stemmer.

Og det kunne blive lavet om. Den herre, som kom med prognosen – jeg så det her til aften – han sagde: ”Jeg tror, at det er temmelig usandsynligt, at han kunne nå op på siden af…” Altså, ”temmelig usandsynligt?” Og vi behøver den ikke, vi behøver det ikke. Det var bare en stat, som hvis vi havde fået den, ja så havde det været skønt. Arizona. Men der er en mulighed for, måske endda en god mulighed, faktisk, siden jeg først så det, er tallene faldet væsentligt, til kun et fåtal af stemmer. Så vi vil helt sikkert holde den i spil.

Lyn-analyse

Vælgerne i Arizona har traditionelt stemt republikansk, men denne gang ser Joe Biden og demokraterne ud til at have et forspring.

Trumps foretrukne tv-kanal, Fox News, dømte tidligt på natten, at staten går til demokraterne. Udmeldingen kom, selv om 20 procent af stemmerne - cirka 500.000 - manglede at blive talt op.

Kun få andre medier turde spå om udfaldet i Arizona lige så tidligt som Fox, og det forklarer givetvis præsidentens reaktion.

Bemærk at Trump tilsyneladende gerne vil lade tvivlen i Arizona komme ham selv til gode, mens det modsatte er tilfældet i en række andre stater.

Del 5: Tvivlsomme tal

Men vigtigst af alt, så vinder vi i Pennsylvania med et enormt antal stemmer. (Bifald)

Vi fører med seks hundrede. Tænk på, tænk på, tænk på – vi fører med 690.000 stemmer i Pennsylvania, 690.000. Det er ikke engang tæt løb, det er ikke som om: ”Uha, det er tæt”. Med 64 procent af stemmerne talt op bliver det næsten umuligt at nå op på siden af os, og vi er på vej ind i gode Pennsylvania-områder, hvor de tilfældigvis kan lide jeres præsident. Så vi kommer nok til at udvide det.

Vi vinder i Michigan – jeg siger jer – jeg så på tallene, og jeg sagde whoa, jeg sagde wow, det er meget, med næsten 300.000 stemmer og 65 procent af stemmerne talt op. Og vi vinder i Wisconsin, vi behøver ikke rigtig dem alle sammen.

Lyn-analyse

Her kommer Trump igen med flere påstande, som ikke havde opbakning i tallene, da talen blev holdt.

Det er rigtigt, at han var foran i Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, men i ingen af staterne var mere end 80 procent af stemmerne talt op.

Mange demokrater har brevstemt, og fordi disse stemmer tælles op sidst, kunne Joe Biden stadig nå at komme igen i en eller flere af de nævnte stater, da talen blev holdt.

Del 6: Sejren i Texas

Vi behøver… fordi når man lægger Texas til, som ikke var lagt til. Jeg talte med den virkelig vidunderlige guvernør i Texas for lidt siden. Gregg Abott, han ønskede tillykke, han ringede for at ønske mig tillykke med sejren i Texas. Vi vandt Texas. Jeg tror ikke, de er helt færdige med at tælle op, men det kan ikke lade sig gøre, og de er næsten færdige.

Men han ønskede mig tillykke og sagde for resten: ”Hvad sker der? Jeg har aldrig set noget lignende.” Og ved i hvad? Det er der ikke nogen, som har.

Del 7: Et optimistisk skøn

Og vi har vundet med 107.000 stemmer, mens 81 procent er talt op – det er i Michigan. Især, når man vinder disse stater, og man tager alle de andre. Jeg mener, vi har så mange, vi har haft sådan en stor aften, bare se på alle de stater, vi har vundet her til aften.

Og se så på hvilke marginer, vi har vundet dem med. Det er ikke som om, at vi fører med 12 stemmer og har 60 procent tilbage.

Lyn-analyse

Nej, det kan godt være, at det ikke er en føring på 12 stemmer, men når man ser på tallene på tidspunktet for talen, virker Trumps føring ikke enorm.

Der er over 5,5 millioner vælgere i Michigan, som har stemt ved valget, så da Trump holdt tale og fremhævede en føring på 107.000, manglede der cirka at blive talt en million stemmer op.

Også her ventes de sidste stemmer at have en overvægt mod Joe Biden, fordi der er tale om brevstemmer.

Del 8: En uventet opbremsning

Vi vandt staterne, og pludselig… Jeg har sagt, hvad der ville ske ved dette valg. Det er langt ude. Og vi har alle dem, der offentliggør resultater, som fortæller, hvad der er sket, og de siger: ”Ooooh”. For ved I, hvad der skete?

De vidste, at de ikke kunne vinde, så de sagde: ”Lad os gå til domstolene”. Forudså jeg det? Sagde jeg det? Jeg har sagt det fra den dag, jeg hørte, at de ville sende flere millioner stemmesedler ud. Jeg sagde præcis det her, fordi enten ville de vinde, og hvis de ikke gjorde det, så ville de trække os i retten.

Del 9: Gentagelse af tvivlsomme tal

Så Florida var en enorm sejr, 377.000, Texas, som nævnt. Ohio, tænk på det. Ohio en mægtig stat, en stor stat, jeg elsker Ohio.

Vi vandt med 8,1 procent, 461.000, tænk på det, næsten 500.000 stemmer. North Carolina, stor sejr i North Carolina. Vi vandt der, vi var foran med 76.000 stemmer, med næsten ingenting tilbage, og pludselig stoppede det hele.

Lyn-analyse

Her gentager Trump sin problematiske påstand om, at han har vundet i North Carolina, selv om stemmerne ikke var talt op, da han holdt sin tale.

Han har ret i, at tempoet pludselig gik ud af optællingen i North Carolina, da man begyndte at tælle de brevstemmer, som ventes at pynte på Joe Bidens valgresultat.

Del 10: En sag for højesteret

Dette er bedrageri mod det amerikanske folk. Det er en fornærmelse mod vores land. Vi gjorde klar til at vinde dette valg. Ærlig talt, så vandt vi dette valg. Så vores mål er nu, at sikre integriteten for nationens bedste. Dette er et meget stort øjeblik.

Der er omfattende bedrageri i vores land. Vi ønsker, at lovgivningen skal bruges på en ordentlig måde, så vi går til USA’s højesteret. Vi ønsker, at al stemmeafgivelse skal høre op. Vi vil ikke have, at de finder nogen stemmeurner klokken fire om morgenen og føjer dem til listen, okay?

Lyn-analyse

Her hævder Trump igen, at der har været "bedrageri" ved valget uden at have nogen dokumentation for svindel.

Han vil tilsyneladende have USA's højesteret til at fastfryse hans føring på baggrund af hans egne påstande om svindel og en opbremsning i resultater, der skyldes den omstændelige proces ved optælling af brevstemmer, som traditionelt hælder mere mod demokraternes kandidat.

Det er et sørgeligt øjeblik. For mig er dette et sørgeligt øjeblik. Og vi vil vinde dette. Efter min mening har vi allerede vundet, sluttede præsidenten.