USA valg 2020

Her er status i svingstaterne der afgør valget: To afgjort

En lille håndfuld stater kommer til at afgøre det hele, og forskellen i flere af dem er papirtynd.

Mirco Reimer-Elster (https://nyheder.tv2.dk/profil/mirco-reimer-elster), Esther Margrethe Lynard (https://nyheder.tv2.dk/profil/esther-margrethe-lynard), Yan Kovyakh (https://nyheder.tv2.dk/profil/yan-kovyakh), Magnus Bjerg (https://nyheder.tv2.dk/profil/magnus-bjerg), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Hans-Henrik Busk Stie (https://nyheder.tv2.dk/profil/hans-henrik-busk-stie), David Buch (https://nyheder.tv2.dk/profil/david-buch)

OBS: Denne artikel opdateres ikke længere. Få de seneste opdateringer i dette overblik.

Så er det tæt på. Forskellen mellem Donald Trump og Joe Biden er i lige nu under 2000 stemmer i en af de seks afgørende svingstater.

***[Hero-grafik med stencil af de to kandidater]

Men ingen af de store mediers talknusere har dog erklæret nogen af de to som vindere.

Hverken Donald Trump eller Joe Biden kan endnu mønstre de 270 valgmænd, der skal til for at vinde Det Hvide Hus. Så det er ikke afgjort endnu.

SĂĄdan er stillingen lige nu:

***[Head2headStillingen lige nu]

I langt de fleste stater er de foreløbige resultater så tydelige, at der meget snart kan udråbes en vinder, men i seks af de vigtige svingstater har optællingen trukket ud siden valget tirsdag.

***[Kort over staterne med fremhævelse af de problematiske stater]

square to 16x9

Lad os se nærmere på de seks svingstater.

GEORGIA: UNDER 2000 STEMMER ADSKILLER DEM

***[Kort med staten fremhævet]

***

99 %

af stemmerne er optalt i Georgia, der har 16 valgmænd i spil.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Så få som 665 stemmer ser fredag morgen ud til at være Donald Trumps forspring i den afgørende svingstat.

Det seneste døgn er forskellen blevet mindre og mindre, hver gang der er kommet nyt fra stemmeoptællerne, der stadig arbejder på de sidste brevstemmer.

Ifølge den måske mest kendte amerikanske talknuser, Nate Silver fra fivethirtyeight.com, er det kun et spørgsmål om tid, før Biden indhenter Trump. Men der vil sandsynligvis blive igangsat en omtælling, der kan ændre resultatet, så ifølge Nate Silver er det ikke nok for Biden at føre. Han har brug for en komfortabel føring.

Gennemsnit af meningsmĂĄlinger siden juni

***[Graf med meningsmĂĄling]

Donald Trump har stort set hele tiden været foran i meningsmålingerne siden juli måned, men gennem hele oktober måned så Joe Biden ud til at kunne “flippe” staten, der ellers har stemt republikansk ved de seneste tre præsidentvalg.

***

51 %

af vælgerne stemte i 2016 på Donald Trump

Selvom Georgia er en af staterne med flest sorte vælgere, der ofte stemmer demokratisk, er staten ved de seneste seks valg gået til republikanerne. Man skal helt tilbage til Bill Clinton i 1992 for at finde en demokratisk vinder.

NORTH CAROLINA: RESULTATET KAN LADE VENTE PĂ… SIG

***[Kort med staten fremhævet]

***

95 %

af stemmerne er optalt i staten North Carolina, der har 15 valgmænd i spil.

På grund af forsinkelser blev perioden, man kunne stemme i, forlænget i staten. Alle almindelige stemmer er talt op, men over 100.000 brevstemmer mangler. I North Carolina kan de modtage brevstemmer helt frem til 12. november, så længe de er stemplet på valgdagen.

Og det skaber uvished om, hvornĂĄr der kan kaldes en endelig vinder af delstaten. Indtil videre har Donald Trump et komfortabelt forspring i staten.

Ifølge The New York Times er det forventningen, at delstaten ikke vil blive 'væltet' af indkomne brevstemmer.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Gennemsnit af ĂĄrets meningsmĂĄlinger

***[Graf med meningsmĂĄling]

Det vægtede gennemsnit fra RealClearPolitics har svunget frem og tilbage hele året.

***

50 %

af vælgerne i North Carolina stemte i 2016 på Donald Trump.

Demokraternes Barack Obama gjorde ellers North Carolina til en svingstat, da han vandt den i 2008 som den første demokrat siden 1976.

PENNSYLVANIA: TRUMPS FORSPRING FORMINDSKES

***[Kort med staten fremhævet]

***

95 %

af stemmerne er optalt i Pennsylvania, der har 20 valgmænd i spil.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Der mangler stadig at blive talt en hel del brevstemmer op. Stemmer der primært går Bidens vej, mens Donald Trumps forspring er under 30.000 stemmer.

Mange af de stemmer, der ikke er talt op endnu, ventes imidlertid at gĂĄ til Biden, da der er tale om brevstemmer og stemmer fra storbyen Philadelphia. Derfor kan den ikke anses for afgjort endnu.

Pennsylvanias myndigheder fortæller til CNN, at man regner med at være stort set færdig med optællingen inden dagen er ovre. Vel at mærke amerikansk tid, så på et tidspunkt i fredag morgen herhjemme.

Derek Beach, der er USA-ekspert og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet peger pĂĄ, at det handler om brevstemmerne.

- Reglerne er nu, at brevstemmer, der ankommer op til tre dage efter valget, er gyldige, så længe de er poststemplet inden valget. Vi ved ikke, hvor mange brevstemmer der kommer ind, men det er hundredetusinder, siger Derek Beach.

Den praksis med at tælle brevstemmer efter valgnatten har Donald Trump kaldt “meget farlig”. Det vil føre til snyd, har Trump påstået - dog uden at fremvise nogen dokumentation for påstanden. Sent onsdag aften dansk tid meddelte Trump-kampagnen, at den lægger sag an ved en domstol i Pennsylvania for at få standset stemmeoptællingen, som stadig er i gang.

Det samme er tilfældet i Michigan,

Gennemsnit af ĂĄrets meningsmĂĄlinger

***[Graf med meningsmĂĄling]

Joe Biden har hele året ført i meningsmålingerne i staten, selvom Trump de seneste dage har halet ind i det vægtede gennemsnit fra RealClearPolitics.

***

44.292

SĂĄ mange stemmer vandt Donald Trump over Hillary Clinton med i Pennsylvania tilbage i 2016.

Donald Trump skal vinde Pennsylvania for at når de nødvendige 270 valgmænd. Taber han Pennsylvania, har han tabt valget.

WISCONSIN: JOE BIDEN VINDER STATEN - DONALD TRUMP KRÆVER OMTÆLLING

***[Kort med staten fremhævet]

***

99 %

af stemmerne er optalt i staten Wisconsin, der har 10 valgmænd i spil.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Føringen er nu så stor, at Donald Trump ikke længere kan vinde staten. Derfor kan TV 2 på baggrund af flere amerikanske medier erklære Joe Biden som vinderen.

Donald Trumps kampagne har allerede inden, optællingen officielt er afsluttet, krævet en omtælling.

- Præsidenten er rigeligt inden for tærsklen til at kræve en omtælling, og det vil han straks gøre, skriver kampagnechef Bill Stepien i en pressemeddelelse.

Kampagnechefen påstår samtidig, at der har været vælgerundertrykkelse i Wisconsin og "uregelmæssigheder" i flere valgkredse. Det er der ingen dokumentation for.

Sejren i Wisconsin er en stor skalp for Biden og bringer demokraterne tættere på de magiske 270 valgmænd. Men inden sejren er helt sikkert i hus, skal demokraterne væbne sig med tålmodighed og vente på en fintælling, hvorved præsident Trump håber at kunne spolere Bidens vej til valgsejren.

Gennemsnit af ĂĄrets meningsmĂĄlinger

***[Graf med meningsmĂĄling]

Joe Biden førte i meningsmålingerne stort set hele året, selvom staten ved seneste valg var en af dem, der blev afgjort med den tætteste margen.

Præsident Trump vandt overraskende de gamle industristater mod nord for fire år siden, og de er også nøglen til en sejr denne gang.

***

22.748

stemmer ud af næsten tre millioner var alt, hvad der adskilte Trump og Clinton i Wisconsin i 2016.

For Biden gælder det om at vinde staterne i Rustbæltet tilbage fra Trump.

MICHIGAN: JOE BIDEN VINDER EFTER DONALD TRUMP HAR KRÆVET OMTÆLLING

***[Kort med staten fremhævet]

***

99 %

af stemmerne er optalt i staten Michigan, der har 16 valgmænd i spil.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Det første stykke tid, efter stemmeboksene lukkede, førte Donald Trump i staten, men i løbet af eftermiddagen dansk tid halede Joe Biden så meget ind, at han pludselig var i front. Og nu er føringen stå stor, at TV 2 erklærer ham som vinder på baggrund af flere amerikanske mediers vurderinger.

Allerede inden Joe Biden kunne udpeges som vinder af staten, havde Trump-kampagnen krævet staten omtalt.

Gennemsnit af ĂĄrets meningsmĂĄlinger

***[Graf med meningsmĂĄling]

Joe Biden har hele året ført komfortabelt i meningsmålingerne, selvom det vægtede gennemsnit fra RealClearPolitics er snævret ind i dagene op til valget.

***

10.704

stemmer vandt Donald Trump Michigan med i 2016. Den smalleste margen i alle stater.

Donald Trump sagde natten til onsdag lokal tid, at han vil bringe nattens valgresultat for Højesteret. Stemmer, der bliver talt op efter valgdagen, bør ikke tælles med, og han bør udråbes som vinder, lød det.

Både republikanerne og demokraterne forventes også at indsende søgsmål til de lokale domstole for at vinde valget.

NEVADA: NÆSTE OPDATERING FORVENTES FREDAG AFTEN

***[Kort med staten fremhævet]

***

89 %

af stemmerne er optalt i staten Nevada, der har seks valgmænd i spil.

***[Head2head: Sådan er stillingen lige nu med X antal stemmer optalt​]

Joe Bidens forspring er skrumpet til under 12.000 stemmer.

Staten mangler fortsat at tælle de brevstemmer, der ankom på valgdagen, brevstemmer, der kommer efter valgdagen, og provisoriske stemmer, som skal kontrolleres for, om de gælder. Nevada har sendt valgkort til at brevstemme til alle vælgere og kan derfor ikke præcist sige antallet af brevstemmer, der mangler at blive talt op.

Ifølge New York Times har en valgansvarlig varslet, at den næste opdatering fra optællingen vil komme fredag aften dansk tid.

Gennemsnit af seneste halvanden mĂĄneds meningsmĂĄlinger

***[Graf med meningsmĂĄling]

​Joe Biden har ført i ørkenstatens meningsmålinger, i Realclearpolitics.com's vægtede gennemsnit, selvom de blev gradvist tættere frem mod valget.

***

3

gange i træk har demokraterne vundet Nevada. Obama vandt to gange stort. Hillary Clinton én gang snævert.

Nevada blev inden valget set som en af Trumps bedste chancer for at tage en af de stater, som Hillary Clinton vandt i 2016.

Hvad med Arizona?

Både Associated Press og Fox News' prognoser har vist, at Donald Trump ikke længere kan vinde ørkenstaten. Derfor har de udpeget Joe Biden som vinder.

NĂĄr to af de store anerkendte amerikanske medier har udpeget en vinder i en stat, betragter TV 2 den som sikker.

Ingen andre af de store medier har dog endnu lagt hovedet pĂĄ blokken og udrĂĄbt en vinder i staten.

Som New York Times' kendte talknuser Nate Cohn skriver pĂĄ Twitter, handler det om, hvor mange og hvilke stemmer, der mangler at blive talt op.

- Ingen af delene står fuldstændig klart. Den vigtigste konklusion er her: At Pennsylvania får overstået sin optælling er vejen til et hurtigt resultat.