USA VALG

Flere stater opgiver at tælle alle stemmer på valgdagen

Potentielt afgørende svingstater kommer ikke til at have et færdigt valgresultat på valgdagen.

De tæller på livet løs på valgstederne i USA.

Men det tyder på, at der kan gå lang tid, inden vi har et valgresultat.

Vi kommer måske ikke til at kende resultatet i dag

Tom Wolf, guvernør, Pennsylvania

Fra flere afgørende delstater er der sent tirsdag aften lokal tid meldinger om, at optællingen af brevstemmer bliver indstillet.

Det gælder blandt andet Fulton County, der er det mest folkerige amt i delstaten Georgia. Det er her, storbyen Atlanta ligger. Stemmeoptællingen vil blive genoptaget klokken 10.30 lokal tid onsdag formiddag.

Det betyder, at vi ikke får et færdigt resultat fra amtet lige foreløbig, hvilket også vil påvirke det samlede valgresultat for Georgia.

Sydstaten stemmer traditionelt set på republikanerne, men er i år i spil som svingstat, som kan blive afgørende i kampen om Det Hvide Hus.

Pennsylvania kan blive afgørende

I storbyen Philadelphia i den vigtige svingstat Pennsylvania bliver optællingen af brevstemmer også indstillet sent tirsdag aften lokal tid.

Først forlød det ifølge en journalist fra magasinet Politico, at optællingen var stoppet med 76.000 brevstemmer optalt ud af i alt 350.000 afgivne brevstemmer i området.

Men i en opdatering lyder det, at flere brevstemmer vil blive optalt frem mod omkring midnat lokal tid, inden optællingen bliver sat i bero.

Planen er her at genoptage arbejdet med de historisk mange brevstemmer onsdag morgen klokken 09.00 lokal tid.

På et pressemøde ,en time efter at valgstederne lukkede, opfordrede delstatens guvernør, Tom Wolf, offentligheden til at være tålmodige.

- Vi kommer måske ikke til at kende resultatet i dag, sagde han ifølge Pittsburgh Post-Gazette med henvisning til de mange ikke-optalte brevstemmer.

En vigtig pointe er dog, at selvom myndighederne i en stat ikke udråber en vinder på valgdagen, forhindrer det ikke medierne i at kalde resultatet.

Historisk mange brevstemmer

Præsidentvalget i USA ser i skrivende stund ud til at blive tæt, og Pennsylvania kan som ventet blive udslagsgivende for, om Donald Trump eller Joe Biden kan udråbe sig som samlet vinder.

I alt er der indgivet flere end 2,5 millioner brevstemmer og tidligt afgivne stemmer i Pennsylvania ifølge Politico.

Heraf var 1,6 millioner fra registrerede demokratiske vælgere, 586.000 fra registrerede republikanere og 278.000 fra uafhængige eller andre partier.

Det betyder ikke nødvendigvis, at stemmerne fordeler sig på samme måde, men det viser, at det overvejende er Joe Bidens formodede tilhængere, der har brevstemt.

Historisk mange vælgere har i år valgt at stemme inden valgdagen på grund af coronasituationen i landet, og præsident Trump har på forhånd kritiseret, at de mange brevstemmer kunne betyde, at valgresultatet kunne trække ud.

Også i delstaten Wisconsin forlyder det, at man ikke skal forvente, at delstaten kalder en vinder tirsdag aften lokal tid.