Biden vil hele USA med "værdig og statsmandsagtig tale", siger kommentator

Joe Biden viste sig fra sin bedste side, da han holdt pressemøde onsdag eftermiddag. Det vurderer USA-kommentator Torsten Jansen.

- Jeg er ikke klar til at erklære en endelig sejr, men jeg er sikker på, det er os, som vinder dette valg.

Sådan lyder det fra en selvsikker og ganske afdæmpet Joe Biden fra podiet i hjembyen Wilmington i Delaware, kort tid efter han har vundet store sejre i de vigtige svingstater Wisconsin og Michigan.

Det var ogsĂĄ en stolt demokrat, som talte onsdag eftermiddag lokal tid.

- Kun tre andre kampagner er lykkedes med at fravriste den siddende præsident posten. Med Guds hjælp bliver vi den fjerde kampagne, der lykkes med det, siger han.

Statsmanden Biden

Ifølge USA-kommentator Torsten Jansen var Joe Bidens præstation en præsident værdig.

- Det var en meget værdig tale og en meget statsmandsagtig tale. Den var tydeligvis meget velforberedt, meget veldesignet til at signalere en ny epoke i amerikansk politik, siger han.

Især Bidens afsluttende bemærkninger faldt i en anderledes forsonende tone end den, vi i slutspurten har hørt fra demokraten.

- Vi skal hele og finde hinanden igen som nation. Det bliver ikke nemt, så naiv er jeg ikke. Men jeg ved, at for at gøre fremskridt må vi stoppe med at se vores modstandere som fjender.

- Det, som bringer os sammen, er så meget stærkere end det, som skiller os ad. Præsidentembedet skal kunne rumme alle amerikanere, lyder det.

Forsonende tone

Det var vigtigt for Joe Biden at vise amerikanerne, at han ikke er Donald Trump, vurderer Torsten Jansen.

- Han føler, at han nu går ind i en ny æra, en ny tid, hvor man ikke prøver at løbe om hjørner med fakta, siger kommentatoren.

Natten til onsdag gik begge kandidater ud og annoncerede, at det så ud til, at de vandt, selvom de fleste afgørende svingstater endnu ikke var afgjort.

Kvart i et om natten sagde den 77-årige demokratiske præsidentkandidat, at han var “på vej til at vinde valget”.

To timer senere stillede præsident Donald Trump sig op på talerstolen fra Det Hvide Hus og sagde, at han “faktisk allerede havde vundet”.

Efter få timers søvn fortsatte begge kandidater i samme spor.

Begge kandidater mener, de er vindere

Joe Bidens kampagnechef, Jen O’Malley Dillon, fremlagde på et pressemøde onsdag formiddag lokal tid deres udlægning af, hvordan valgmændene vil fordele sig. Her lød prognosen, at Biden vinder Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Nevada og muligvis også Georgia.

I Trump-lejren ser man nogle helt andre resultater.

For eksempel forventer kampagnechef Bill Stepien, at Donald Trump vinder Nevada, og Donald Trump mener ogsĂĄ selv, at han er sĂĄ langt foran i Pennsylvania, at han har vundet der.

Donald Trumps hold af advokater har lagt sag an i bĂĄde Wisconsin, Pennsylvania og Michigan.

I de to sidstnævnte stater vil Trump bremse stemmeoptællingen og have repræsentanter fra partiet til at overvåge, om optællingen foregår efter reglerne.

Der er ingen indikationer på, at der skulle være fundet valgsvindel sted under præsidentvalget.