USA VALG

Trump kritiserer afgørelse i svingstat: En 'meget farlig' beslutning

Trump mener, at afgørelse vil føre til snyd og vold i gaderne. Twitter markerer udsagnet som vildledende.

Valgfusk.

Donald Trump har advaret om det igen og igen. At det amerikanske præsidentvalg er i fare for at blive påvirket af omfattende snyd.

Det åbner i meget høj grad for snyd, og det åbner for meget nemt snyd

Donald Trump, præsident, USA

Og på den sidste aften inden valgdagen gjorde han det igen.

I den potentielt altafgørende svingstat Pennsylvania har den højeste domstol afgjort, at alle brevstemmer skal tælles med, selvom de først ankommer op til tre dage efter valgdagen.

Trump: En farlig beslutning

Afgørelsen fra domstolen i Pennsylvania er blevet afprøvet ved den amerikanske højesteret, som ikke ville røre ved den.

Og det er ifølge Donald Trump en ”forfærdelig fejltagelse” og en ”meget farlig” beslutning. Det sagde han til de journalister, der følger ham i valgkampen, mellem to vælgermøder.

- Det åbner i høj grad for snyd, sagde han.

Donald Trump havde i forvejen givet udtryk for, at han vil udfordre Højesterets afgørelse. Søndag sagde han, at hans kampagne ”vil sende vores advokater ind”, så snart tirsdagens valghandling er overstået.

Flere konservative dommere mener ifølge nyhedsbureauet AP, at Højesteret kan tage sagen op igen efter valget.

Og det er der meget, der tyder på, at Donald Trump vil presse på for.

- Jeg håber, at Højesteret har visdommen til at ændre det, sagde han mandag.

Udsagn markeret som vildledende

Præsidenten udsendte også budskabet på Twitter.

- Højesterets beslutning om stemmeafgivning i Pennsylvania er en MEGET farlig en. Det vil tillade voldsomt og uhindret snyd og vil underminere hele vores retssystem. Det vil også forårsage vold i gaderne. Noget må gøres!, skrev han.

Mandag havde 2,4 millioner vælgere afleveret en brevstemme i Pennsylvania, og der er i alt sendt 3.081.726 brevstemmer ud til vælgere. De lokale myndigheder forventer derfor ti gange så mange brevstemmer, som de modtog i 2016.

Donald Trump har ikke fremlagt beviser for, at der er særlig risiko for stemmesnyd ved dette valg, og valgsnyd er ikke et udbredt problem i USA.

Præsidentens tweet er da også af Twitter blevet udstyret med en meddelelse om, at ”dele eller hele indholdet” bestrides og kan være vildledende.

Frygt for optøjer

Hvad han helt præcist mener med, at det vil forårsage vold i gaderne, står hen i det uvisse. Men i flere amerikanske byer er der udbredt bekymring for, at resultatet af valget vil føre til optøjer.

Flere forretninger i blandt andet New York, Chicago og Washington D.C. har sat spånplader for ruderne. Og mandag blev der også sat ekstra hegn op omkring Det Hvide Hus.

Donald Trump benyttede i øvrigt den sidste dag inden valgdagen på at holde fem vælgermøder i Pennsylvania og tre andre stater.

Også den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, holdt vælgermøde i Pennsylvania og gør det igen på selve valgdagen.

Der er 20 valgmænd til den kandidat, der får flest stemmer i Pennsylvania. Det kræver 270 valgmænd at blive præsident.