Udland

Række af terrorangreb i Europa - to eksperter giver et bud på, hvorfor det sker nu

En række terrorangreb, hvor civile mennesker er blevet dræbt, har de seneste dage og uger ramt Europa.

Det skete først i Frankrig i midten af oktober, hvor den franske skolelærer Samuel Paty blev halshugget, efter han havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed til sin klasse.

I sidste uge skete det så igen. En mand gik ind i Notre Dame-kirken i Nice og gik til angreb på tre tilstedeværende med en kniv. Ifølge fransk politi fik ét af ofrene, en kvinde, skåret halsen over ved angrebet.

Få dage efter blev en ortodoks præst skudt og hårdt såret i Lyon. Angrebet skete ifølge franske medier lørdag eftermiddag, da præsten var ved at lukke kirken.

Og mandag aften skete det så igen, denne gang i den østrigske hovedstad, Wien.

Her blev affyret skud seks forskellige steder i den centrale del af byen. 22 personer blev såret, og indtil videre er fire personer døde efter angrebet, som formodes at have et islamistisk motiv.

Det kan føles, som om terrorangrebene har ramt verden med fuld styrke de seneste uger. Men hvorfor netop nu? Og er det tilfældigt, at terrorister slår til, mens verden i forvejen står i en global sundhedskrise?

Det forsøger to eksperter at give svar på.

Den indignation, der opstår i forbindelse med, at den franske skolelærer har vist tegningerne, kan antænde en kæde

Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET

Er der en sammenhæng mellem angrebene i Frankrig og angrebet i Wien?

Ifølge Frank Jensen, som er tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, er det svært at fastslå, om der er et mønster at spore mellem angrebene, så længe man ikke kender årsagen til dem.

- Men den indignation, der opstår i forbindelse med, at den franske skolelærer har vist tegningerne, kan antænde en kæde, forklarer han.

Det er Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn på DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier), enig i.

Hun fortæller, at den seneste tids øgede fokus på Muhammedtegningerne også betyder en øget opmærksomhed på det, der for den militante jihadisme er en bevidst provokation af den muslimske verden.

- Islamisk Stat og Al Qaeda er jo nogle jihadistiske netværk. Det vil sige, at angrebene ikke nødvendigvis er koordinerede. Men der er en tendens til, at de kopierer "succesfulde" angreb for at markere deres styrke og for at markere, at det her er fælles front.

Islamisk Stat øjner corona som en mulighed for at organisere angreb

Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn på DIIS

Frank Jensen fortæller, at det kan være tilfældigt, at det lige er den østrigske hovedstad og Frankrig, som er blevet ramt af terror.

Ofte kan det være et spørgsmål om, hvor der er mulighed for at lave et angreb.

Det kræver, at der bor eller opholder sig en person det pågældende sted, som er villig til at ofre sit liv for sagen.

- Det var så måske tilfældigvis i Wien. Men det kunne lige så godt være et andet sted som eksempelvis Danmark.

Er det tilfældigt, at angrebene sker, mens verden står i en global krise?

Ifølge Mona Kanwal Sheikh kan coronakrisen meget vel være en mulighed, som terrorister udnytter til at skabe kaos.

Hun fortæller, at Islamisk Stat har udgivet propagandamateriale, hvor de opfordrer deres tilhængere til at udnytte det svækkede beredskab, der er i verden lige nu på grund af coronakrisen.

- Islamisk Stat øjner corona som en mulighed for at organisere angreb. Men det er ikke topstyret på en sådan måde, så en leder i eksempelvis Syrien eller Pakistan sidder og fortæller deres tilhængere, hvor de skal lave et angreb, fortæller hun.

- Tilhængerne bliver inspireret af den overordnede fortælling om, at de skal udnytte det svækkede beredskab og skabe kaos og utryghed, hvis de kan.

Frank Jensen fortæller, at Islamisk Stat militært er slået, men at ideologien stadig eksisterer, og at man ikke behøver være en del af en fasttømret struktur for at kunne operere som terrorist i Europa.

- Man skal bare have den samme tankegang, den samme idé og så være villig til at leve den ud.