Trump
USA VALG

Hvordan ser USA ud i morgen? - videnskabsfolk ville svare, men fik en enorm overraskelse

Præsidentvalget i USA kan ende med, at hverken Donald Trump eller Joe Biden vil erkende et nederlag - og så bevæger USA sig ud på ukendt territorium.

Spillere blev delt op i syv hold.

Nogle af dem var bevæbnet med tisidede terninger, men ellers lignede de ikke den slags typer, som normalt spiller Dungeons and Dragons.

Alle vores scenarier endte i voldelige optøjer og politisk hårdknude

Rosa Brooks, juraprofessor og gamemaster

Det var fredag 14. juni 2020, og deltagerne havde travlt, for de skulle nå at spille sig igennem fire svære rollespilsscenarier i løbet af de næste dage.

Mænd i slips og kvinder med perleørenrige gjorde sig klar foran computerskærmene, så de kunne klare sig bedst muligt i denne videokonference, hvor fjenden hverken hed Sauron eller Voldemort.

For spillet skulle ligne virkeligheden så meget som muligt.

Modstanderen hed Donald Trump, og deltagernes mission var at finde ud af, hvor galt det kan gå, hvis det amerikanske præsidentvalg ender uden en klokkeklar vinder.

Deltagerne var politikere, jurister og tidligere militærfolk - nogle af dem med lang erfaring som Michigans tidligere guvernør Jennifer Granholm, republikanernes tidligere partiformand Michael Steele og Bill Clintons tidligere stabschef John Podesta, som du kan se herunder.

Omkring 100 personer deltog, men ikke på samme tid. Typisk bestod de 7 hold af 2 til 3 personer, der skulle forestille sig at være Trumps valgkampagne, Bidens valgkampagne, embedsmænd, kongresmedlemmer fra begge partier, medierne og den almindelige befolkning.

Kaosguden vandt

Rollespillet hed Transition Integrity Project, og da det nåede sin afslutning, havde deltagerne både set USA gå i opløsning og oplevet to mænd forsøge at blive sværget ind som præsident samtidig.

I alt gennemspillede de omkring 100 deltagere 4 scenarier, der dækkede 11 imaginære uger i USA efter præsidentvalget.

I det første scenarie var valgresultatet så tæt, at der ikke kunne erklæres en vinder, i det andet vandt Joe Biden stort, i det tredje vandt Donald Trump stort, og i det fjerde vandt Joe Biden en smal sejr.

- Alle vores scenarier endte i voldelige optøjer og politisk hårdknude, siger juraprofessor Rosa Brooks til avisen Boston Globe.

Hun er tidligere ansat i USA's forsvarsministerium og var med til at organisere spillet.

- Vores love er næsten hjælpeløse mod en præsident, der er villig til at ignorere dem, siger hun.

Den rapport, som rollespillet mundede ud i, kommer med flere klare advarsler om, at det amerikanske valg er i overhængende fare for at ende i kaos.

- Deltagere af alle baggrunde og ideologier tror, at Trump vil prioritere personlig vinding og selvpromovering over at sikre en ordentlig administrativ overdragelse til sin efterfølger, skriver Transition Integrity Project i sin slutrapport.

Frygten for svindel

Bekymringen skyldes især, at Donald Trump har sagt, at valget vil blive ramt af omfattende valgsvindel og gentaget det på Twitter igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen og igen.

Dermed er præsidenten lodret uenig med de videnskabsfolk, som har undersøgt størrelsen på valgsvindel, der reelt er i USA.

Tja, vi kommer til at se, hvad der sker

Donald Trump, USA's præsident

For eksempel den politisk uafhængige tænketank Brennan Center for Justice, der har regnet sig frem til, at mængden af valgsvindel i USA lå på mellem 0,0003 og 0,0025 procent ved tre valg i 00'erne.

Eller juraprofessoren Justin Levitt, der gennemgik mere end 1 milliard afgivne stemmer i perioden fra 2000 til 2014 og fandt 31 sandsynlige tilfælde, hvor der var blevet fusket med stemmesedlerne.

Men præsidenten virker ligeglad - det gjorde han også før valget i 2016.

Men dengang vandt han.

Og i september i år var Donald Trump kryptisk, da han blev spurgt, om han ville garantere en fredelig magtoverdragelse i tilfælde af et nederlag.

- Tja, vi kommer til at se, hvad der sker, lød svaret fra præsidenten.

I 2016 var han mere tydelig.

Under de sidste dage af hans valgkampagne holdt han et stort vælgermøde i Ohio, hvor han indledte sin tale med at afgive et løfte.

- Jeg vil gerne love alle mine vælgere og støtter, og alle folk i USA, at jeg vil acceptere resultatet af dette store og historiske præsidentvalg, sagde Donald Trump og holdt en pause.

Så strakte han sin pegefinger og kastede den frem for hvert af de næste tre ord.

- Hvis ... jeg ... vinder!

Men faktisk kom deltagerne i rollespillet frem til, at Donald Trump sådan set slet ikke behøver at vinde valget.

- Han behøver blot at skabe et plausibelt narrativ om, at han ikke tabte, siger historieprofessor og medarrangør af spillet, Nils Gilman, til Boston Globe.

Kodeordet til Donald Trumps succes, hvis han vil bestride valgresultatet, er interregnum.

Interregnum

Det kunne næsten lyde som noget fra Dungeons and Dragons, men udtrykket kommer af latin og betyder "mellem kongers regeren" - altså en periode med magttomrum.

I de europæiske monarkier har vi siden middelalderen vidst, at den slags perioder kan være farlige, og det er blandt andet derfor, at vi i Danmark har tradition for, at statsministeren udråber en ny monark, så snart den gamle er død.

Herunder kan du se, hvad interregnum førte til i Portugal i 1385.

Men den amerikanske forfatning har altså fastsat, at der skal være 79 dages interregnum i USA efter valget.

Det er tiden fra stemmestederne lukker 3. november til indsættelsen af præsidenten for den næste periode 20. januar.

Og her fandt rollespillerne et væld af faldgruber i den juridiske labyrint, som USA's lovgivning omkring præsidentvalg udgør. En del af den blev skrevet i 1804, mens Florida var spansk, Alaska var russisk, og Oregon tilhørte indianerne.

Lovene fastsætter nogle nøgledatoer i perioden med interregnum, som den moderne stat USA er bundet til at følge i dag. I de seneste mange år har nøgledatoerne kun haft symbolsk betydning, men denne gang kan de blive vigtige milepæle.

Og for at forstå rollespillet er vi nødt til at gennemgå dem, inden deltagerne begynder at kaste deres tisidede terninger.

Den snoede vej gennem ingenmandsland

Første nøgledato er 8. december - altså præcis fem uger efter valgdagen.

Her skal de sidste stemmer være talt op, så de forskellige stater kan udpege de i alt 538 valgmænd, som formelt vælger præsidenten.

Det amerikanske valgsystem er overordnet set sådan, at hver stat har et antal valgmænd, og den kandidat, der får flest stemmer i staten, vinder normalt alle statens valgmænd.

Nu virker fem uger måske som lang tid at tælle stemmer i, men under præsidentvalget i 2000 løb tiden ud for fintællingen i staten Florida, hvor George W. Bush vandt knebent over sin modkandidat Al Gore og dermed blev præsident.

Dengang stemte man med hulkort flere steder i Florida, og det viste sig at være temmelig vanskeligt at tyde, hvordan hullerne var sat.

I dag er hulkort fortid, men til gengæld forventes der mange brevstemmer i år, og her kan der være en anden udfordring.

Brevene

Brevstemmerne skal nemlig skrives under, og underskriften skal flere steder ligne den underskrift, som valgmyndighederne allerede har fået en kopi af - ofte for flere år tilbage.

Navnet skal også stemme - det er ikke nok at skrive Ben, hvis man eksempelvis hedder Benjamin, eller Bob, hvis man hedder Robert, og desuden skal brevstemmen sendes i en forseglet konvolut.

Der er en realistisk mulighed for, at det ikke går godt

Rosa Brooks, juraprofessor og gamemaster

Og så skal stemmerne flere steder scannes ind med risiko for, at maskinerne læser forkert, hvis der er pletter eller folder de forkerte steder på stemmesedlen - ifølge New York Times.

Hvis der opstår tvivl om en stemme, er det endda nogle steder muligt at ringe til vælgerne for at opklare fejlen.

Alt sammen noget, der åbner for diskussion, hvis man for eksempel ønsker at kassere så mange stemmer som muligt.

Sorteringen af brevstemmer fortages før valgdagen - billedet herunder er fra Los Angeles.

Når deadline for optælling af stemmer er nået, når amerikanerne frem til den anden nøgledato, der denne gang er 14. december.

Her skal valgmændene mødes i de forskellige stater for at stemme på præsident og vicepræsident.

Resultatet sendes så til Washington, hvor formanden for Senatet modtager det.

En sag for politikerne

Sideløbende med præsidentvalget har der været valg til USA's kongres, og her mødes medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus første gang 6. januar - som er tredje nøgledato.

Her åbner formanden for Senatet - der samtidig er vicepræsident i den afgående regering - brevene med resultaterne fra de enkelte staters valgmænd.

I 2021 er det Mike Pence, der får den opgave.

Dernæst tælles stemmerne, og den kandidat med flest valgmandsstemmer tages i ed som præsident på den fjerde og sidste nøgledato, som er 20. januar.

Allerede i første scenarie fandt deltagerne i rollespillet ud af, at tidsplanen ikke er så simpel, som den lyder.

I dette scenarie så Donald Trump i første omgang ud til at have vundet valget, men ved den efterfølgende optælling af brevstemmer udlignede Joe Biden forspringet, så de to kandidater stod lige, mens tre stater var nødt til at fintælle stemmerne.

Det blå skifte

Fænomenet, hvor demokraternes kandidat haler ind på det, der først ligner en republikansk sejr, kaldes "det blå skifte" og er beskrevet af juraprofessor Edward Foley. Ifølge hans forskning ser det ud til, at der er flest stemmer til demokraterne i de områder, hvor man er længe om at tælle, og derfor kan valgresultatet ændre sig en hel del, jo længere tid man tæller.

Men i spillet nåede de valgtilforordnede ikke at tælle færdig, for arrangørerne lod en person ødelægge valgurnen med de afgørende stemmer i staten Michigan, der kunne have sikret Joe Biden præsidentposten.

Selvfølgelig var den ødelagte valgurne fri fantasi, men faktisk skete der noget lignende under præsidentvalget i 2000, hvor en gruppe midaldrende mænd i jakkesæt pludselig forsøgte at standse fintællingen af stemmer i Florida med magt.

Herunder kan du se et billede af de vrede valgtilforordnede i Miami-Dade County, hvor episoden fandt sted.

Det var dengang, George W. Bush vandt en smal valgsejr over Al Gore. Episoden blev døbt Brooks Brothers optøjerne på grund af deltagernes dyre jakkesæt - de blev efterfølgende identificeret som medlemmer af Det Republikanske Parti.

Oprørstendenser

I rollespillet var det valgurnen, der bragte systemet på randen af sammenbrud.

Deltagere på begge sider begyndte nu at udfordre den måde, som valgmændene udpeges på.

Der står nemlig kun i USA's forfatning, at de udpeges af staterne, men ikke præcis hvordan de udpeges.

Michigans tidligere guvernør Jennifer Granholm var en af de deltagere, der så hvilke muligheder, der kan ligge i det.

- Hvad sker der, hvis republikanske lovgivere giver valgmændene til republikanerne i en stat, hvor afstemningen gik til Biden, siger hun til Detroit Free Press.

Spørgsmålet om, hvem der udnævner valgmændene, er nemlig åbent for fortolkning.

Gadekampe og endnu en sejr til kaosguden

Det udnyttede rollespillerne, så i stedet for at lade vælgerne afgøre, hvem der havde vundet i de enkelte stater, begyndte staternes lokale parlamenter nu at blande sig.

Demokratisk ledede stater, hvor Trump havde fået flest stemmer, udpegede valgmænd fra demokraterne til at afgøre valget, mens republikansk ledede stater, hvor Biden havde fået flest stemmer, svarede igen med at udpege republikanske valgmænd.

Striden udviklede sig til demonstrationer som dem, USA så i sommeren 2020.

Protesterne udviklede sig til gadekampe, og Donald Trump satte militæret ind for at knægte demonstranterne.

Da vicepræsident Mike Pence modtog valgresultatet fra de enkelte stater på nøgledatoen 6. januar, var der flere stater, der havde sendt to forskellige resultater fra to forskellige forsamlinger af valgmænd.

Og fordi USA's forfatning blot skriver, at vicepræsidenten modtager stemmerne, hvorefter de tælles, blev det formelt op til Mike Pence at afgøre, om Trump skulle fortsætte som præsident med ham ved sin side.

Demokraterne nægtede at anerkende resultatet, og da den nye præsident skulle tages i ed, var der stadig to kandidater, som kæmpede om præsidentposten.

Det lykkedes ikke at komme frem til en løsning, inden spillet blev stoppet.

Bidens sejr

Scenarie nummer to gik lidt nemmere.

Her vandt Joe biden en klar valgsejr, og på trods af beskyldninger om valgsvindel, endte Trump med at forlade Det Hvide Hus.

Joe Biden allierede sig med embedsmænd og flere republikanske politikere og sikrede sig præsidentposten, mens Donald Trump arbejdede for at sikre sig selv mod retsforfølgelse.

I det tredje scenarie gik det til gengæld helt galt.

Her vandt Donald Trump en overbevisende sejr i forhold til antal valgmænd, selvom et flertal af USA's befolkning havde stemt på Joe Biden. Altså en situation magen til 2016, hvor Donald Trump vandt valget, selvom Hillary Clinton fik flest stemmer.

Vold og kaos

I spillet medførte valgresultatet enorme demonstrationer og uroligheder over det meste af USA, som Donald Trump så lod myndighederne skride hårdt ind mod.

Jeg tror, folk fik en slags granatchok

Rosa Brooks, juraprofessor og gamemaster

De efterfølgende gadekampe udviklede sig så voldsomt, at Joe Biden ikke længere ville anerkende Donald Trumps valgsejr og krævede, at stemmerne i flere stater, hvor der havde været tæt løb, skulle tælles op igen.

Blandt andet på grund af republikanske forsøg på at holde demokrater væk fra valgstederne.

2020 er nemlig første gang i 40 år, hvor det er lovligt for republikanerne at sende partiets egne bevæbnede 'sikkerhedsvagter' ud til valgstederne. Her kan de kan udspørge vælgerne, inden de går ind for at afgive deres stemmer.

Officielt er det for at forebygge valgsvindel, men det var forbudt indtil 2018, hvor en dommer valgte at stemple forbuddet som forældet.

I rollespilsscenariet fik den enorme utilfredshed med, at Donald Trump kunne vinde valget, selvom et flertal af amerikanerne havde stemt imod ham, flere stater til at overveje deres medlemskab af USA.

Helt konkret truede de demokratisk dominerede stater Californien, Oregon og Washington D.C. med at melde sig ud, hvis ikke republikanerne og Trump gik med til en reform af valgsystemet.

Da den nyvalgte kongres trådte sammen 6. januar, nægtede demokraternes flertal i Repræsentanternes Hus at anerkende Donald Trump som sejrherre og stemte i stedet på Joe Biden som præsident, selvom USA's forfatning ikke lod nogen tvivl om, hvem der reelt havde vundet.

Striden var ikke løst på indsættelsesdagen 20. januar, og rollespilsscenariet blev stoppet, mens USA var i opløsning.

Militser og enorme demonstrationer

I det fjerde scenarie vandt Joe Biden en smal sejr med bare 1 procent af stemmerne og 278 valgmænd.

USA's justitsmilister William Barr forsøgte at standse optællingen af stemmer, og der blev iværksat en massiv efterforskning af valgsvindel, dog uden at det påvirkede resultatet.

Også her forsøgte republikanerne at udnytte smuthullet med, at staterne kan udnævne valgmænd, men kast med de tisidede terninger afgjorde, at strategien mislykkedes.

Donald Trump nægtede imidlertid at anerkende valgnederlaget og blev ved med at udsende misinformation om sin modstander, mens han opfordrede sine støtter i de højreorienterede militser til at hjælpe.

Modsvaret fra den amerikanske befolkning blev massivt.

Fire millioner mennesker gik på gaden, og flere republikanske politikere begyndte at støtte Biden i stedet.

Scenariet endte med, at Donald Trump blev eskorteret fra Det Hvide Hus af agenter fra Secret Service.

Og det var kun fire scenarier.

Der findes mange flere.

Juraprofessor Rosa Brooks, der var med til at skabe rollespillet, fortalte efterfølgende til radiostationen NPR, at deltagerne selv var blevet enormt overraskede over udviklingen i scenarierne.

- Jeg tror, folk fik en slags granatchok, siger hun.

- Jeg tror, at det virkelig rystede folk i deres tro på, at systemet ikke vil lade nogen forsøge at manipulere eller stjæle valgresultatet. Det fik dem til at se, at der er en realistisk mulighed for, at det ikke går godt, hvis vi bare læner os tilbage og antager, at alt nok skal gå, siger Rosa Brook.

Om virkeligheden kommer til at overgå fantasien, har vi endnu til gode at se.

For hvis præsidentvalget var et spil, ville terningerne være kastet nu.