USA VALG

Her er valgdagens højdepunkter - se hvordan du kan følge med

Et rekordhøjt antal brevstemmer samt en uforudsigelig præsident kan kaste grus i tidsplanen.

Både Donald Trump og Joe Biden har kaldt valget det vigtigste i en menneskealder.

Nu sker det.

Efter måneders tovtrækkerier og kontroverser, går amerikanerne til stemmeboksen for at vælge deres favorit. TV 2 dækker valget intensivt og har samlet de vigtigste tidspunkter i løbet af den i alt 20 timer lange valgdag på den anden side af Atlanten.

Se også, hvor og hvordan du kan følge med på TV 2, TV 2 NEWS og TV 2.DK. Alle tider er omregnet til danske tider.

Hvornår åbner valgstederne?

  1. Det første resultat

   Allerede klokken 06.00 åbnede nogle ganske enkelte valgsteder i delstaten New Hampshire. I løbet af få sekunder var alle stemmerne i den lille by Dixville Notch, tæt ved grænsen til Canada, talt op, og det allerførste valgresultat lå klart.

  2. Valget går officielt i gang

   Klokken 11 åbner valgstederne i delstaten Vermont, der ligger lige ved siden af New Hampshire. Det betragtes typisk som det officielle startskud på valgdagen.

  3. New York kan stemme

   En time senere, klokken 12 dansk tid, åbner valgstederne i syv delstater i det nordøstlige USA. Det drejer sig blandt andet om New York.

  4. Svingstater åbner

   Klokken 12:30 kan vælgerne i blandt andet North Carolina og Ohio også afgive deres stemme. Det er to af de stater, der ventes at blive afgørende for valgets udfald.

  5. Nøglestaten Florida vågner

   Klokken 13 er det så vælgerne i Florida, der kan gå til stemmeurnerne. Staten har ofte spillet en helt central rolle i valget af den kommende præsident.

  6. Valget er i fuld gang

   I løbet af eftermiddagen dansk tid åbner valgstederne i resten af USA. Klokken 17 åbner de sidste delstater på vestkysten deres valgsteder. Dermed er der gang i valghandlingerne i hele USA.

Alle tidsangivelser er danske tider.

Hvornår lukker valgstederne?

  1. De første valgsteder lukker

   Ved midnat dansk tid lukker de første valgsteder ned for stemmeafgivelsen. Det sker i Indiana og Kentucky, der begge oftest stemmer republikansk. Begge delstater har dog to tidszoner, og derfor lukker de sidste valgsteder i de to stater først klokken 01.00 dansk tid.

  2. Georgia lukker stemmeboksen

   Klokken 01.00 vil også Vermont, Georgia, Virginia og South Carolina være færdige med at stemme. Særligt Georgia er på forhånd udnævnt som en af de svingstater, der kan komme til at afgøre valget.

  3. Svingstater slutter

   Klokken 01.30 lukker to stater, som begge kan blive interessante for stemmestederne: De vigtige svingstater North Carolina og Ohio, der giver det første indblik i, hvordan valget er gået i det industritunge nordøst.

  4. Floridas sidste stemmer

   Klokken 02.00 lukker de sidste valgsteder i Florida, en anden af de afgørende svingstater. Florida er dog også delt i to tidszoner, og derfor kan der allerede fra klokken 01.00 reelt indløbe resultater fra staten.

  5. Michigan, Wisconsin og Arizona bliver færdige

   Klokken 02.00 lukker også en række andre stater for deres valgsteder, og en time senere er der endnu flere stater, hvor muligheden for at stemme udløber. Det gælder både Michigan og Wisconsin i nordøst og Arizona i det sydvestlige USA, der er blevet udråbt som afgørende svingstater.

  6. 20 timers valgdag slutter

   Klokken 06.00 dansk tid lukker Alaska som den sidste delstat de fleste af sine valgsteder. Der er enkelte valgsteder i Alaska, der lukker en time senere, og selvom de ikke har den stor indflydelse på resultatet, markerer de slutningen på en 20 timer lang valgdag.

Alle tidsangivelser er danske tider.

Hvornår kan vi forvente et resultat?

 • Der vil løbende komme resultater fra de forskellige stater, når de har lukket deres valgsteder og fået optalt stemmerne. Hvis der er en klar tendens til den ene eller anden side, kan et resultat ligge klart relativt tidligt - i hvert fald i princippet.
 • I 2016 indløb resultaterne fra en lang række stater mellem klokken 03.00 og klokken 05.00. Først 5.30 blev der dog udråbt en vinder i Florida, og endnu senere fulgte Georgia.
 • Klokken 08.40 kunne CNN fortælle, at Hillary Clinton havde ringet til Donald Trump og erkendt sit nederlag.
 • I år er der endnu flere usikkerhedsmomenter, der kan forsinke afgørelsen. Dels har rekordmange amerikanere valgt at afgive en brevstemme på grund af coronakrisen, og dels er der spørgsmålet om, hvordan Donald Trump vil forholde sig, hvis han ikke ser ud til at få nok stemmer til at blive genvalgt.

Hvor kan jeg følge med?

 • Fra klokken 20.50 blænder TV 2 og TV 2 NEWS op for præsidentvalget. I næsten et helt døgn kan du følge afgørelsen i dit fjernsyn, mens den sker.
 • Tirsdag, natten til onsdag og i løbet af dagen kan du blive opdateret på tv2.dk, der med artikler og en liveblog hele tiden giver den nyeste udvikling på valget.
 • På TV 2 PLAY er der live-streamingen af tv-kanalerne og særlige valgprogrammer og -sammendrag.
 • Vil du hele tiden være opdateret på de nyeste historier, kan du se alle TV 2s artikler om valget ved at klikke på dette link.
 • Du kan også se de seneste meningsmålinger ved at klikke lige her.