USA VALG

Biden har hængt ud med Løkke i Danmark - Trump siger, at han har været her

Både Biden og Trump kender Danmark ret godt. Men har de begge været her?

Den næste amerikanske præsident kender Danmark ret godt.

Og det er uanset, hvem der vinder i nat.

Både Biden og Trump har således mødtes med flere danske statsministre, Trump har drømt om at bygge en kopi af Tivoli på Manhattan, og Joe Biden har besøgt Danmark mindst én gang.

Det sidste skete for godt to år siden - i sommeren 2018 - hvor Biden talte i København til et topmøde indkaldt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I samme forbindelse besøgte den tidligere vicepræsident den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet.

De to spiste også frokost sammen i Skuespilhuset i København, hvor Biden sad lige over for Anders Fogh Rasmussen.

- Han er en dygtig politiker, og han er en, der har blik for, at verden skal hænge sammen, sagde Lars Løkke Rasmussen, da han besøgte 'Go’ Morgen Danmark' i morges.

Løkke mener, at Biden i modsætning til Trump henter en del af sine politiske holdninger fra den skandinaviske samfundsmodel, men han advarer også om at tro, at verden bliver helt anderledes med Biden som præsident.

Og så mener Løkke, at den nu 77-årige Biden er blevet markant ældre, siden de to spiste sammen for to år siden.

- Han er ikke helt ung, det er jo en udfordring, må man sige, sagde Løkke.

Trump aflyste besøg i Danmark

Den nuværende amerikanske præsident Donald Trump skulle have været i Danmark i september 2019.

Invitationerne var sendt ud, dronningen var klar, erhvervsledere var kaldt til møde, planen for at lukke det danske luftrum var lavet, og det danske forsvar og politi havde forberedt en omfattende sikkerhedsoperation.

Men så ville Trump købe Grønland, hvilket statsminister Mette Frederiksen afviste som en “absurd ide" - og så aflyste Trump besøget.

I den forbindelse holdt Trump et pressemøde 21. august foran Det Hvide Hus, hvor han sagde, at han allerede havde været i Danmark, og at han nok ville komme på officielt besøg i Danmark på et andet tidspunkt.

- Jeg elsker Danmark, jeg har været i Danmark, og vi gør det på et andet tidspunkt, sagde præsidenten.

Men hvornår?

Trods gentagne henvendelser til Det Hvide Hus, Trumps eget forretningsimperium The Trump Organization og den amerikanske ambassade på Østerbro i København, så har det dog endnu ikke været muligt at få oplyst, hvornår Trump skulle have været i Danmark.

Det har heller ikke været muligt at finde nogen, der for eksempel har mødtes med Trump i Danmark.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.

Donald Trump har tidligere forsøgt at bygge et større underholdningsområde i New York med Tivoli i København som forbillede. Tivoli kender dog ikke noget til et besøg af Trump i Danmark.

Søns svigermor født i Danmark

Trump er dog familiemæssigt tilknyttet til Danmark.

Trumps første barnebarn Kai er således opkaldt efter sin danske oldefar Kai Ewans, der var jazzmusiker fra Hørsholm.

Kai Ewans fik i Danmark datteren Bonnie, der i USA fik datteren Vanessa, der blev model og til et modeshow blev introduceret til Donald Trumps søn, Donald Trump Jr., af netop Donald Trump.

Mødet var noget akavet, men da Jr. og Vanessa noget tid senere tilfældigt mødtes til en anden fest, talte de hele natten.

Og pludselig kom Vanessa i tanke om deres første møde.

- Vent lidt, du var da til det der modeshow. Du var ham med den retarderede far, sagde hun dengang ifølge et senere interview i New York Times.

De to blev forelskede, gift, fik fem børn og blev skilt i 2018

Kronprinsparret mødte barnebarn

Den danske familieforbindelse til præsidenten er ikke helt gået det danske diplomati forbi.

Da Vanessa Trump og datteren Kai Trump i fortrolighed og med livvagter besøgte familie i Danmark i 2017, blev de inviteret til frokost med Løkke og kronprinsparret på Marienborg.

Vanessas mor Bonnie - altså Donald Trumps søns tidligere svigermor - nåede i Danmark i øvrigt også en mindre karriere som skuespillerinde. Hun spillede således Dirch Passers sekretær, Trunte, i filmen ‘Pigen og millionæren’ fra 1965.

Hun bor i dag på Manhattan i New York.

Donald Trump har endnu ikke været i Danmark som præsident, men han har mødt både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i de forgangne fire år.

Løkke var således på besøg i Det Hvide Hus i marts 2017.

Og Mette Frederiksen mødte Trump under et NATO-topmøde i London i december sidste år.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes i nat.