USA VALG

Uffe Ellemann-Jensen: Trump har fået Europa til at vågne op

Donald Trump kræver, at NATO-landene bidrager med mindst to procent af bnp på forsvaret. Flere nordiske lande øger i disse år deres forsvarsudgifter.

USA's præsident, Donald Trump, har ret i, at Danmark og en række europæiske lande ikke leverer nok til forsvarsalliancen NATO.

Det mener forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

- Det har vi ikke gjort i årevis, lyder det fra Venstre-manden i TV 2 News-magasinet 'Hvad betyder USA's næste præsident for vores sikkerhed?'.

I debatten blandt fire forhenværende udenrigsministre og Danmarks nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), blev betydningen af amerikanernes valg af præsident ved valget 3. november debatteret - ikke mindst de udenrigs- og sikkerhedsmæssige aspekter.

Verden er blevet mere usikker med Trump ved magten

Martin Lidegaard, forhenværende udenrigsminister

Sverige opruster markant

Uffe Ellemann-Jensen indrømmer, at Donald Trump dermed har ret til at lange ud efter blandt andet Danmark og vores størrelsen af vores forsvarsbudget.

- Hvis Trump efterlader sig én positiv ting, så er det, at europæerne er vågnet lidt op. Det er ikke bare NATO-landene - det er også de lande, som er afhængig af, at NATO fungerer, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Uffe Ellemann-Jensen fremhæver vores naboland Sverige, der har på det seneste har besluttet at landets forsvarsudgifter skal vokse med 40 procent de kommende år.

Også Finland og Norge er i gang med at øge udgifterne til forsvaret.

- Det er fordi, at Østersøen, som vi jo også er en del af, igen er blevet et virkelig højspændt område, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Trumps krav til NATO-landene

Den økonomiske krise i kølvandet på den nuværende coronapandemi har fået Danmark tættere på Donald Trumps målsætning om, at alle NATO-medlemslande skal bruge mindst to procent af deres nationale bruttonationalprodukt (bnp) på forsvaret.

En nylig rapport fra NATO viser, at Danmark bruger omkring 1,47 procent af vores bnp på forsvarsudgifter.

Forhenværende udenrigsminister Holger K. Nielsen kalder det i magasinet for en 'forfejlet' diskussion, at Danmark ikke lever op til kravet om betalingen på mindst to procent af bnp til NATO.

Martin Lidegaard fra de radikale - og forhenværende udenrigsminister - fremhæver, at Danmark målt per indbygger er det land i Europa, der økonomisk bidrager med fjerde- eller femtemest til NATO.

- Men Danmark skal bestræbe sig på at komme nærmere de to procent, siger Martin Lidegaard om betalingen til NATO.

En mere usikker verden med Trump

Uffe Ellemann-Jensen mener, at den udenrigspolitiske situation i USA er blevet forværret med Trump ved magten i Det Hvide Hus de seneste fire år.

Martin Lidegaard langer også ud efter Donald Trump og den periode, hvor han har siddet i verdens mest magtfulde job som USA's præsident.

- Verden er blevet mere usikker med Trump ved magten, siger Martin Lidegaard, som begrunder sit synspunkt med, at Trump har modarbejdet magtfulde, globale organisationer som blandt andet FN og NATO.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard langer ud efter Trump og de fire år, hvor han har siddet i verdens mest magtfulde job som USA's præsident.

Uffe Ellemann-Jensen deler bekymringen om verdensfreden med Trump som præsident.

Han mener, problemet til en vis grad skyldes, at Donald Trump slet og ret ikke interesserer sig for udenrigspolitik.

På trods af kritikken fastslår nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i TV 2 News-magasinet, at samarbejdet med USA er udmærket.

- Danmark har et godt forhold til USA - på trods af visse uenigheder, siger Jeppe Kofod.

Danmarks nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), slår fast, at Danmark har et godt forhold til USA på trods af visse uenigheder - ikke mindst inden for klimapolitikken.

Se de fire tidligere og den nuværende udenrigsminister i debat om det amerikanske valg på TV 2 PLAY.