USA VALG

Hvornår ved vi, hvem der vinder valget i USA?

Om Joe Biden eller Donald Trump vinder nøglerne til Det Hvide Hus kan blive afgjort på selve valgnatten - eller foran en dommer om flere uger.

Natten til onsdag dansk tid lukker valgstederne i USA, og som vælger og verdensborger er der kun at tænde for fjernsynet og afvente resultaterne.

Men den ventetid kan gå hen og blive lang.

For med rekordmange brevstemmer, en stribe uforudsigelige svingstater og en valgdeltagelse, der forventes at sætte rekord og måske endda retssager efter valget kan det tage flere dage - eller endda flere uger - før alle stemmer er talt op.

Så hvornår ved vi, om Donald Trump eller Joe Biden vinder nøglerne til Det Hvide Hus?

Én stat kan afgøre valget med det samme

På valgaftenen vil mange tv-stationer formentlig vende spotlightet mod Florida.

Det er en af de afgørende stater i valget. Og modsat mange andre stater, har man stor erfaring med brevstemmer og har allerede talt dem op. Derfor kan man have et resultat klar hurtigt.

Det siger Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

- Hvis Biden vinder Florida, er det stort set sikkert, at han vinder valget. For Trump skal bruge Florida for at vinde. Der er ikke mange andre veje til Det Hvide Hus for ham, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Stater som North Carolina, Georgia og Arizona er også i gang med at tælle deres brevstemmer. Derfor er det stater, der kan forventes at have resultater klar i løbet af natten - og stater som man kan vende blikket mod for et fingerpeg, hvis Joe Biden ikke vinder Florida.

- De kan give en indikation om, hvor valget er på vej hen, siger Niels Bjerre-Poulsen.

For selvom Joe Biden ligger lunt i svinget i de fleste meningsmålinger, kan han og resten af Demokraterne blive overrasket af det, der kaldes "den sky Trump-vælger". Med andre ord: En vælger der ikke tør sige i meningsmålinger, at de stemmer på Donald Trump.

- Derfor kan det godt betale sig at holde øje med dem. Hvis Biden klarer sig værre end forventet, kan det samme ske i mange andre af de 50 stater, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

Skal erobre "den blå mur"

Derefter er det værd at vende blikket mod det, der kaldes "den blå mur".

Det er stater som Wisconsin, Pennsylvania og Michigan, der er afgørende svingstater, og som Demokraterne overraskende tabte i 2016.

- Det er Bidens sidste bastion. Vinder han dem tilbage, har han repareret den blå mur. Og det er et godt tegn for Demokraterne, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Det hele kan faktisk komme til at stå og falde med dem - og specielt med Pennsylvania, hvor valget ventes at blive meget tæt.

De tre delstater må nemlig først begynde at tælle brevstemmer på selve valgdagen, og det kan godt tage dagevis. Specielt hvis valget er meget tæt, for det kan udløse automatiske genoptællinger, der kan få USA til at holde vejret i endnu flere dage.

Trump er mere bagud i meningsmålingerne i de tre afgørende svingstater, end han var i 2016, men der skal ikke meget til. I 2016 vandt han dem med bare 80.000 stemmer, hvilket svarer til, at han fik under 1 procent af stemmerne mere end Hillary Clinton.

Valget kan ende i retssager

Valget i 2020 er med andre ord en sand neglebider. Men det er også et valg, der kan blive afgjort andre steder end i stemmeboksen; nemlig i USA's retssale.

Donald Trump har allerede varslet, at han vil forbyde delstater at tælle stemmer op efter valgdagen.

- Det kan han ikke, for det er en del af valgloven, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Men kan han skabe en psykologisk krig, hvor det skal se ud, som om han har vundet valget, og nogen forsøger at stjæle det fra ham.

De mange brevstemmer ved dette valg i USA giver en formodning om en meget høj valgdeltagelse. Det plejer at betyde et godt resultat for Demokraterne. Og det kan forklare, hvorfor Trump forsøger at skabe mistro om hele valgprocessen.

Ekspert: Demokratisk skrækscenarie

Allerede nu er der i Texas en verserende sag med 127.000 stemmer ifølge Texas Tribune, som Republikanerne forsøger at få kasseret.

- Stemmerne er afgivet i god tro og efter bogen, bortset fra at folk sad i deres bil i en drive-in stemmeboks, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Men nu prøver Republikanerne at finde en dommer, der vil afvise de over 100.000 stemmer, der blev afgivet i Harris County, hvor man forventer mange demokratiske stemmer.

Det samme kan ske med andre tekniske detaljer ved valget, som for eksempel om brevstemmernes konvolutter er forseglet korrekt, og om der er lavet andre formelle fejl.

- Begge kampagner er klar til en ny 'valgkamp' i USA's retssale, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Men den overhængende trussel om retssager, der kan trække valget ud i flere uger og ende med at blive afgjort foran en dommer i stedet for i stemmeboksen, er et "demokratisk skrækscenarie" for Niels Bjerre-Poulsen.

- Hvis Donald Trump endnu en gang vinder med valgmandskollegiet, er det til at acceptere rent demokratisk.

- Men hvis han kun kan vinde valgmandskollegiet ved at kassere flere hundredetusinde stemmer, har du et problem for det amerikanske demokrati. Det udfald af valget er et demokratisk skrækscenarie.