Udland

Frankrig vil forbyde De Grå Ulve

Beslutningen kan forværre det allerede anstrengte forhold mellem Frankrig og Tyrkiet.

Frankrig gør klar til at forbyde en ultranationalistisk tyrkisk organisation kendt som De Grå Ulve.

Det meddeler den franske indenrigsminister, Gerald Darmanin, mandag.

- For at sige det mildt taler vi om en særlig aggressiv gruppe. Den fortjener at blive opløst, siger Darmanin ifølge nyhedsbureauet AFP.

De Grå Ulve er berygtet for vold og drab på politiske modstandere i Tyrkiet og i Europa og har været sat i forbindelse med et attentatforsøg mod paven i 1981.

Gennem de seneste år er den nationalistiske, islamistiske gruppe begyndt at spille en større rolle i tyrkisk politik, og den anses i dag som den uofficielle, voldsparate gren af præsident Erdogans støtteparti, det nationalistiske MHP.

Den franske beslutning om at ville forbyde De Grå Ulve kommer efter flere nye episoder i Frankrig de seneste uger.

Hærværk og trusselsmarch

I weekenden blev et mindecenter for massedrabene på armenere under Første Verdenskrig udsat for hærværk.

Centeret, der ligger i Decines-Charpieu i udkanten af Lyon, blev overmalet med graffiti med pro-tyrkiske slagord, herunder "De Grå Ulve" og "RTE" - præsident Erdogans initialer.

Det Nationale Armenske Mindecenter blev i weekenden overmalet med blandt andet Erdogans initialer "RTE" og "Loup Gris", der er fransk for Grå Ulv.

Onsdag i sidste uge marcherede omkring 250 personer gennem byen med tyrkiske flag, mens de blandt andet råbte: "Vi slår alle armenerne ihjel". Det har borgmesteren i Decines-Charpieu, Laurence Fautra, fortalt.

Også i byen Vienne har der været tyrkiske marcher rettet mod armenere.

Tråde til genopblusset konflikt

Videoer fra begge steder er blevet delt på sociale medier af brugere med ulve-emojis i deres navn. På nogle af videoerne kan man se deltagere i optoget lave De Grå Ulves tegn, hvor man med hånden former et ulvehoved.

Formanden for det nationalistiske parti MHP, Devlet Bahceli, ses her lave ulvetegnet. Lillefingeren og pegefingeren udgør ulvens ører, mens de tre andre fingre samles som ulvens snude.

Det sker efter en periode med øgede spændinger mellem det armenske og det tyrkiske samfund i Frankrig som følge af den genopblussede konflikt mellem Armenien og Aserbajdsjan i regionen Nagorno-Karabakh.

Her har Tyrkiet støttet Aserbajdsjan, som landet historisk har meget tætte bånd til.

I sidste uge blev fire personer såret, da det kom til sammenstød mellem armenske og tyrkiske demonstranter i udkanten af Lyon, skriver AFP.

Forbudt i flere lande

De franske planer om et forbud mod De Grå Ulve vil ifølge indenrigsministeren blive behandlet i regeringen på onsdag. Forbuddet vil gøre det strafbart med fængsel eller bøde at mødes i gruppen eller med handlinger at udvise støtte til den.

Flere lande har allerede forbudt De Grå Ulve, heriblandt Østrig. Da østrigerne indførte deres forbud sidste år, blev det mødt med fordømmelse af det tyrkiske udenrigsministerium.

Tyrkere laver De Grå Ulves tegn under et valgmøde for MHP i 2015.

Et fransk forbud kan derfor forværre det i forvejen anstrengte forhold mellem Frankrig og præsident Erdogans regering i Tyrkiet.

Senest har Erdogan ført an i den vrede, der har udløst en ny Muhammedkrise rettet mod Frankrig, og han har sagt, at den franske præsident, Emmanuel Macron, bør mentalundersøges for sin holdning til muslimer.