USA VALG

Derfor hviler både Biden og Trumps øjne på Pennsylvania

Det bliver et dramatisk valg 3. november, og delstaten Pennsylvania spiller en stor rolle i det endelige resultat.

I en nation med 50 delstater og 331 millioner indbyggere kan det virke besynderligt, at en enkelt stat i det nordøstlige USA kan afgøre det amerikanske præsidentvalg.

Men det kan alligevel ende med at blive tilfældet.

Både Joe Biden og Donald Trump har øjnene rettet mod delstaten Pennsylvania, og begge kandidater har også planlagt et besøg til området i valgets slutspurt.

Delstaten i det nordøstlige USA er en af de store, gamle stålstater. I dag tilhører den rækken af hårdt pressede forhenværende industristater, der i 2016 gav Trump valgsejren – nemlig rustbæltet. Trump fik dengang en kneben sejr på under én procent af vælgerne.

Og der er stor sandsynlighed for, at det er i Pennsylvania, at valget tirsdag 3. november 2020 - det mest dramatiske valg i moderne amerikanske historie – skal afgøres, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Både Trump og Biden sætter alt ind i Pennsylvania, hvilket afspejler sig i deres talrige fremmøder i valgkampens slutspurt.

Pennsylvannia er blandt de 11 svingstater ved valget. Mens Joe Biden kan sikre sig præsidentskabet ved at vinde blot nogle af dem, skal Trump vinde næsten alle sammen for ikke at miste nøglen til Det Hvide Hus.

Og det er her, at Pennsylvania bliver vigtig.

Derfor er Pennsylvania vigtig for Biden

Traditionelt set er Pennsylvania en demokratisk stat. Derfor kom det også som et chok for demokraterne, da Hillary Clinton tabte staten til Donald Trump i 2016.

Ligesom i 2016 er mange stater, der som regel er enten demokratiske eller republikanske, blevet til svingstater.

Det gælder Florida, Georgia, North Carolina, Ohio, Iowa, Wisconsin, Michigan, Arizona, Nevada, Texas og ikke mindst Pennsylvania.

Det kræver 270 valgmandsstemmer at blive amerikansk præsident. Joe Biden er mere eller mindre sikret 216 af dem fra de stater, der hælder overvældende i hans retning. Det viser tal fra Real Clear Politics, der udregner et gennemsnit baseret på flere meningsmålinger.

Desuden er en række af svingstaterne steder, der traditionelt set er demokratiske, hvor Joe Biden fører stort.

Blandt andet fører Joe Biden relativt stort i Minnesota, Wisconsin og Michigan, hvilket betyder, at demokraten med høj sandsynlighed får yderligere 46 valgmandsstemmer fra de tre stater alene.

Dermed står Joe Biden i dette scenarie til at få 262 valgmandsstemmer. Og hvis demokraten ovenikøbet vinder Pennsylvanias 20 valgmandsstemmer, kan han kalde sig præsident – fuldstændig uden at have vundet en eneste traditionel republikansk stat.

Derfor er det ifølge Mirco Reimer-Elster ikke så mærkeligt, at Joe Biden, Kamala Harris og begges respektive ægtefæller alle er på kampagnesporet i delstaten.

- Joe Biden og Donald Trump er uenige om mange ting, men de deler analysen, at sejrherren i Pennsylvania også ender med at vinde kampen om præsidentposten.

Derfor er Pennsylvania vigtig for Trump

Mens Joe Biden har fuldt fokus på Ohio og Pennsylvania, er Donald Trump modsat på vej ud til hele syv stater.

Årsagen til det er, at Joe Biden står så stærkt i meningsmålingerne, at hans kampagne mener, de blot skal vende Pennsylvania eller Ohio til deres fordel for at tage kagen, siger Mirco Reimer-Elster.

Donald Trump har ifølge Real Clear Politics 125 valgmandsstemmer, der næsten er sikre. Det lave tal skyldes blandt andet, at de republikanske traditionsstater Texas, Arizona, Georgia og flere til lige nu er svingstater.

Men selv hvis alle de svingstater, der normalt er republikanske, ender med at stemme på Trump, er det ikke nok til at vinde valget.

Hvis han eksempelvis vinder svingstaterne Arizona, Texas, Georgia, Florida, Nevada, Iowa, Ohio samt North Carolina, får han 139 valgmandsstemmer og har dermed stadig kun 264. Det viser tal fra Real Clear Politics.

Det vil sige, at Trump i dette scenarie stadig vil mangle Pennsylvanias 20 valgmandsstemmer for at blive præsident.

Af den grund får staten i nordøst så meget kærlighed fra kandidaterne.

- I år er der bred enighed om, at vejen til Det Hvide Hus igen fører igennem delstaten Pennsylvania, siger Mirco Reimer-Elster.

Én by får særlig opmærksomhed

I 2016 lærte verden dog, at Donald Trump er en joker, når det gælder meningsmålingerne.

Han overraskerede, chokerede og fascinerede således, da han tog sejren fra Hillary Clinton ved at vinde i demokraternes stater – såsom Michigan og Pennsylvania.

Og Donald Trump er på ingen måde dømt ude. Men det er usikkert, om Trump kan gøre overraskelsens kunst efter denne gang i Pennsylvania, når valgstederne officielt åbner tirsdag 3. november, siger Mirco Reimer-Elster, der peger på, at Trump vandt med et meget lille antal vælgere.

- I 2016 slog Trump sin demokratiske modstander Hillary Clinton med under 45.000 stemmer i Pennsylvania, lyder det.

De amerikanske præsidentkandidaters øjne hviler ifølge Politico dog især på et enkelt amt i Pennsylvania, som de skal vinde for at kunne erklære sig vinder: Erie.

Et traditionelt arbejderamt, der har været demokratisk i årtier, men som Donald Trump vandt med to procent over Hillary Clinton i 2016.

Pennsylvanias egen guvernør, demokraten Tom Wolf, har endda udtalt, at den, der vinder Erie, vinder hele Pennsylvania.

Og både Trump og Biden har besøgt det lille amt i det nordvestlige hjørne af staten, ligesom både de lokale demokrater og republikanere har erklæret, at de føler sig overbeviste om en sejr til deres respektive kandidater i Erie.

Meningsmålinger siger lige nu, dagen før valget, at Joe Biden står til at vinde Pennsylvania med en føring på 4,3 procent over Donald Trump.