USA VALG

Butikker forbereder sig på optøjer efter præsidentvalget

Et sikkerhedsfirma vurderer, at sandsynligheden for uro efter valget er stor - og det gælder, ligemeget om Trump eller Biden vinder.

Kevin Hu tager ingen chancer.

Han er indehaver af butikken Headgear, som ligger i det centrale Pittsburgh, men fra gaden er det i øjeblikket umuligt at se, hvilke typer hovedbeklædning Kevin Hu har på hylderne.

Vælg mad, der kan holde sig længe: ris, pasta, tørrede frugter, nødder, dåsemad

Email til studerende ved George Washington's University

Han har nemlig barrikaderet sin forretning med store spånplader forud for præsidentvalget tirsdag. Kun to hvide skilte på facaden indikerer, at butikken stadig er åben.

Kevin Hu fortæller TV 2, at han er bange for, der opstår uroligheder i gaderne efter valget. Optøjer, der måske bliver ligeså voldsomme som dem, byen oplevede efter George Floyds død i foråret.

- De smadrede vinduerne og døren for at komme ind, husker han om optøjerne i slutningen af maj.

Forbereder sig på det værste

Demonstranterne gik især efter kasketter med logoer fra footballholdet Pittsburgh Steelers eller baseballholdet Pittsburgh Pirates. Af sikkerhedsmæssige årsager sælger han ikke holdenes merchandise mere.

- Jeg fik stjålet varer for en værdi af 50.000 dollars. Alt var revet væk, siger Kevin Hu til TV 2, mens han peger på hylderne bag sig.

Beløbet svarer til 320.000 danske kroner, og det er "rigtig mange penge" for en lille forretning som hans, understreger han.

Kevin Hu er neget nervøs for, hvordan valget kommer til at forløbe. Sidst, Pittsburgh var ramt af uro, brød demonstranter ind i hans forretning og stjal huer og kasketter til en værdi af 320.000 kroner.

Flere andre butikker i Pittsburgh har gang i de samme forberedelser som Kevin Hu.

TV 2 kom forbi både en valutahandel og en italiensk restaurant, som var i gang med at sætte store plader af krydsfiner op foran vinduerne.

En valutahandel i Pittsburgh er ved at barrikaderer sin facade forud for valget tirsdag.

Byens borgmester, demokraten Bill Peduto, har sagt til lokalmediet WPXI Channel 11, at Pittsburgh håber på det bedste, men forbereder sig på det værste.

- En fredelig magtoverdragelse er en indgroet del af amerikansk kultur og historie, og lige meget hvem, der vinder valget, håber jeg, at alle amerikanere vil opretholde den tradition, lyder det fra borgmesteren.

Det er ikke kun i Pittsburgh i den vigtige svingstat Pennsylvania, at butikker forbereder sig på uroligheder efter valget.

Sikkerhedsfirma forventer uro

Landet over gør forretninger og lokale myndigheder sig klar til voldsomme optøjer i kølvandet på valget - uagtet hvem der vinder.

Firmaet Control Risks har vurderet risikoen for uro ved de forskellige udfald af valget.

- Vores analytikere forventer massive demonstrationer i alle større byer, hvis Trump vinder, siger sikkerhedskonsulent Matt Hinton til Bloomberg.

De forventer dog også, at Trump-tilhængere vil gå på gaden og protestere, hvis Joe Biden vinder valget.

Politiet i Chicago er mere synlige end normalt i bybilledet.
Spånplader fylder også i bybilledet i New York, hvor flere store butikker har barrikaderet facaderne.
De store udstillingsvinduer hos storcenteret Macys i New York er lukket helt af.

En meningsmåling fra USA Today viser, at tre ud af fire amerikanere er nervøse for, at der udbryder voldelige optøjer på valgnatten.

Studerende bør blive hjemme

I landets hovedstad, Washington D.C., er studerende ved George Washington's University blevet advaret om, at optøjerne kan vare flere dage. Derfor opfordrer skolen eleverne til at købe ind til flere dage:

- Vi foreslår, at I forbereder jer på valgdagen, som I ville forberede jer på en orkan eller snestorm, som ville forhindre jer i at gå udenfor i flere dage, står der i en email til de studerende.

- Vælg mad, der kan holde sig længe: ris, pasta, tørrede frugter, nødder, dåsemad.

En Starbucks beliggende tæt på Det Hvide Hus i Washington D.C. bliver barrikaderet.
Kontorbygninger i Washington D.C. tager heller ingen chancer. Her er der afskærmet hele vejen rundt om bygningen.