USA VALG

20-årig kræftsyg kvindes stemme skrottes efter hendes død - i andre stater havde den talt med

I Wisconsin er afdødes stemmer ugyldige. I andre stater gælder helt andre regler.

20-årige Amber Pflughoeft var stolt over sin brevstemme.

- Hun var så begejstret over det, siger hendes mor Tiffany Pflughoeft til CNN.

- Hun døde en mandag, men om lørdagen, da hun stadig kunne tale, sagde hun til alle læger og sygeplejersker: Jeg har stemt.

Amber havde haft knoglemarvskræft halvdelen af sit liv. Samtidig var hun stærkt optaget af politik, som hun af og til måtte følge fra sygesengen.

Det skete for eksempel ved midtvejsvalget i 2018, hvor hun blev indlagt og derfor aldrig fik stemt, og derfor var det afsindigt vigtigt for hende at stemme denne gang.

Men få dage efter hun havde sendt sin stemme afsted i september, gik det uventet ned ad bakke. Amber Pflughoeft døde på hospitalet, og ikke længe efter blev hendes stemme skrottet. Årsagen er, at hun døde før valgdagen.

Sådan er valgloven i delstaten Wisconsin, hvor Amber Pflughoeft boede.

- Vi var aldrig klar over, at den ikke ville tælle med, siger hendes mor.

Forskel på valgregler i svingstater

Det samme siger tre andre familier til CNN, der alle er overraskede over, at deres afdøde familiemedlemmers stemmer ikke er med til afgøre valget i 2020.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor den ikke skal tælle med. Det var vigtigt for ham, siger Mildred Thielman, hvis 84-årige mand nåede at brevstemme på Trump, før han døde af coronavirus.

Men havde familierne boet i andre stater som for eksempel Florida eller bare nabostaten Ohio, havde deres stemmer talt med.

Og i et valg, hvor der brevstemmes som aldrig før, har det skabt debat, at en stemme kan gælde i nogle stater, mens den forkastes i andre stater.

En undersøgelse lavet af CNN og The National Conference of State Legislatures viste, at 12 stater lader stemmerne tælle med, mens 15 stater afviser dem. I de resterende stater er reglerne uklare.

I afgørende svingstater som Wisconsin, Iowa, Michigan, North Carolina og Pennsylvania afvises stemmer, hvis vælgeren dør før valgdagen, mens de tælles med i valgresultatet i andre afgørende svingstater som Florida, Georgia, Arizona og Ohio.

Dødes stemmer kan bruges politisk

I North Carolina har 90-årige Hanna Carson stemt. Hun ved godt, at hun kan være død på valgdagen, men hun håber, at hendes stemme alligevel kan tælle med. I North Carolina kan afdødes stemmer lægges til side og måske tælle med, hvis der er gjort indsigelser før valgdagen.

- Jeg mener, jeg bør tælles med, givet alle de år jeg har levet, siger hun til nyhedsbureauet AP fra plejecenteret i delstatens største by, Charlotte.

De afdødes stemmer er dog ikke afgørende for det endelige resultat, mener TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Men sagerne om, hvorvidt afdødes stemmer er gyldige, taler ind i Donald Trumps narrativ om, at der finder valgsvindel sted ved dette års præsidentvalg.

- Det spiller fuldstændig ind i den mistænkeliggørelse, præsidenten har luftet om valgets gyldighed og om, at brevafstemning er noget bedrag, har Jesper Steinmetz sagt her i valgkampens slutspurt.

Donald Trump har blandt andet påstået, at brevstemmer med hans navn på er blevet fundet smidt i floder, og at ansatte ved postvæsnet i West Virginia har prøvet at sælge stemmesedler.

Valget kan ende for domstolene

Præsidenten har flere gange luftet idéen om at udfordre valgresultatet ved Højesteret.

Derfor er lovgivning som denne om de afdøde vælgere vigtig, understreger Jesper Steinmetz. For det kan være en lov, som bliver udfordret efter valget.

- Vi skal ikke tage fejl af, hvor langt nede i petitesserne vi er, men at nogle søgsmål efter valget vil være netop det: Et forsøg på at flytte stemmer på de helt, helt små detaljer, siger han.