USA VALG

Trump er ved at tabe sydstat på gulvet - Biden sender Obama for at sætte dødsstødet ind

Georgia er staten, hvor land møder by. Og lige nu er det uklart, hvilken vej staten svinger.

Der plejer ikke at være tvivl om valgresultatet i den amerikanske sydstat Georgia.

Det er en stat, der traditionelt stemmer på den republikanske præsidentkandidat, og sådan var det også i 2016, hvor Donald Trump fik fem procent flere stemmer end Hillary Clinton.

Men i år er staten blevet til en regulær svingstat, og der skal kæmpes for de 16 valgmænd.

Det er gået op for både kandidaterne og statens vælgere, fortæller TV 2s journalist Miriam Zesler fra Georgia:

- Joe Biden har været her flere gange, og han har også sendt sin vicepræsidentkandidat Kamala Harris herned, siger hun.

Og det stopper ikke med Biden:

- Trump er på vej til Georgia, hvor han holder vælgermøde søndag. Mandag kommer Barack Obama for at føre kampagne for Joe Biden, fortæller Miriam Zesler.

Flere stemmer end tidligere

Samtidigt er statens vælgere aktive som aldrig før.

3,9 millioner vælgere har allerede stemt før valgdagen på tirsdag, enten ved at brevstemme eller ved at møde op og stemme før tid.

Hvis man sammenligner med stemmeafgivelsen i 2016, så er der allerede nu – før den officielle valgdag – afgivet 90 procent af de stemmer, der samlet set blev afgivet i 2016.

- Det er især kvinderne og den sorte befolkningsgruppe, der har stemt før tid, fortæller Miriam Zesler. Præcis de befolkningsgrupper, der før har været med til at gøre den traditionelt konservative stat til en svingstat.

"Man er altid bange"

J’Netta Hayward er en af de vælgere, for hvem det er afgørende vigtigt at få stemt Donald Trump fra magten.

Den unge selvstændigt erhvervsdrivende mener, at Donald Trumps præsidenttid har betydet et tryghedsmæssigt tilbageslag for sorte familier som hendes.

- Man er altid bange for sine omgivelser og tænker på sin egen sikkerhed, siger J’Netta Hayward.

- Det er en vedvarende historie, men det er blevet værre efter han tiltrådte. Især fordi han ikke tager afstand fra dårlig opførsel. Han har mere holdningen: "Lad dem gøre som de vil”. Han roser endda folk, der vil gå ud og skræmme mødre som mig og udsætte folk for fare. Han er ligeglad, siger hun.

Land og by

De politiske modsætninger i Georgia er ekstraordinært store. Det er en konservativ, republikansk landbrugsstat, mens hovedstaden Atlanta er en liberal millionby.

Atlanta med forstæder huser mere end halvdelen af Georgias indbyggere. Der er tale om en storby, der er hjemsted for internationale koncerner som Coca-Cola, tv-stationen CNN og flyselskabet Delta Airlines. Ligeledes husede byen de Olympiske Lege i 1996.

- Der er en klar skillelinje mellem land og by. Indbyggerne i Atlanta er typisk demokratiske vælgere, der er mange unge, der er mange fra den kreative klasse og der er mange sorte. Ude på landet er det et helt andet billede. Her er mange Trump/Pence skilte, ”Make America Great Again”-plakater og flag. Her stemmer man på Trump, fortæller Miriam Zesler.

Her finder man vælgere, der først og fremmest går op i frihed og retten til at bestemme over sit eget liv.

For en vælger som Jeremy Seymour er det vigtigste "at kunne arbejde for at forsørge min familie, som jeg gerne vil":

- Og så religionsfriheden. Vi vil gerne praktisere vores tro, som vi har lyst til, forklarer han.

Dødt løb

Republikanernes problem - og demokraternes håb - er, at det er i Atlanta befolkningen vokser mest. Allerede i 2016 vandt Hillary Clinton i Atlantas store forstæder, men dengang var det ikke nok til en samlet sejr. Trump løb med staten.

I år er løbet kun blevet endnu mere tæt i Georgia.

På hjemmesiden Realclearpolitics, der indsamler og vægter meningsmålinger fra alle de store medier i USA, står Joe Biden til en snæver føring på blot 0,8 procent. Hvis man tager den statistiske usikkerhed i betragtning, så er det fuldstændigt dødt løb.

De seneste ti meningsmålinger, der indgår i oversigten, giver et godt billede af den usikkerhed. I fem af dem står Biden til sejr, i tre står Trump til sejr og to peger på et helt lige resultat - det vil sige et resultat, der afgøres af så få stemmer, at det ikke kan måles på forhånd.