Udland

Opposition indkalder til protester efter valg i Georgien

Ifølge den europæiske samarbejdsorganisation er lørdagens parlamentsvalg i Georgien forløbet efter bogen.

Georgien står søndag på vippen til en ny politisk krise, efter at landets opposition nægter at anerkende resultatet af lørdagens parlamentsvalg.

Oppositionen i den tidligere sovjetrepublik opfordrer befolkningen til at gå på gaden i protest, efter at landets regeringsparti, Georgiens Drøm, har erklæret valgsejr.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Med næsten 95 procent af stemmerne talt op står regeringspartiet til at få 48 procent af stemmerne, mens det største oppositionsparti, Den Forenede Nationalbevægelse, står til knap 27 procent.

Det oplyser Georgiens valgkommission søndag formiddag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere præsident beskylder for valgfusk

Landets mange oppositionspartier står samlet set til at få 45,5 procent af stemmerne, skriver AFP.

Georgiens tidligere præsident Mikheil Saakashvili, der nu er oppositionsleder i eksil, anklager Georgiens Drøm for valgfusk.

Den Forenede Nationalbevægelse opfordrer derfor sine støtter til at demonstrere på en central plads i hovedstaden Tbilisi søndag eftermiddag.

Den europæiske samarbejdsorganisation, OSCE, vurderer dog, at fundamentale frihedsrettigheder er blevet respekteret ved lørdagens valg.

OSCE evaluerer overordnet valghandlingen positivt, skriver Reuters.

Men organisationen gør samtidig opmærksom på, at anklager om pres mod vælgere og uklare grænser mellem staten og regeringspartiet har "mindsket offentlighedens tillid til dele af valgprocessen".