Italiensk minister har set 'rædselsvækkende' prognose - smitten stiger trods tiltag

Lørdag toppede antallet af nysmittede i støvlelandet, og allerede mandag kan Italien blive ramt af ny nedlukning.

Det er et spørgsmål om tid. Om timer. Og hvis ikke smittetallene pludselig ændrer sig, risikerer Italien at stå foran en ny større nedlukning.

Sådan lyder meldingen fra den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza, efter at Italien lørdag registrerede 32.000 nysmittede, hvilket er det højeste tal, siden landet blev ramt af pandemien i begyndelsen af 2020.

Da smittespredningen var på sit højeste i slutningen af marts, blev der registreret omkring 6000 nysmittede per dag. Det tal faldt dramatisk hen over sommeren, hvor der nogle dage blev registreret under 200 nye tilfælde.

- Vi har 48 timer til at godkende yderligere stramning af de gældende restriktioner. Som det er nu, er der for mange folk samlet, siger Robert Speranza til avisen Corriere della Serra.

Nedlukninger kan komme på tale

Roberto Speranza har sammen med et forskerhold studeret prognoser for en fremskrivning af epidemien. Og det er alt andet end behagelig læsning.

- Smittekurven er stadig meget høj. Det, der bekymrer mest, er de absolutte data, der viser en "rædselsvækkende" kurve, siger sundhedsministeren.

Spørgsmålet er, hvad de italienske myndigheder har tænkt sig at gøre. Speranza har luftet tanken om en form for nedlukning, som dog ikke forventes at blive helt så voldsom som i begyndelsen af marts, hvor Italien var første land i Europa til at iværksætte foranstaltninger med henblik på at dæmme op for virussen.

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, har ifølge New York Times søndag siddet i møde med repræsentanter fra de fem mest betydende regioner i landet. Og man har her diskuteret mulige restriktioner på rejser inden for landets grænser, mulige lokale nedlukninger i de hårdest ramte områder og udvidet hjemmearbejde og lukning af skoler, hvor det er nødvendigt.

Mundbind døgnet rundt

For tre uger siden vedtog den italienske regering ellers en række stramninger i håbet om at bremse udviklingen af smitte.

Regeringens nye stramninger var blandt andet et krav om mundbind hele døgnet på steder, hvor ”personer, der ikke bor sammen”, kan komme tæt på hinanden.

Restriktionerne, som trådte i kraft 7. oktober, gælder som minimum for de næste 30 dage og inkluderer samtidig stramning af indrejsereglerne til Italien.

Italien står dog også over for en vis form for træthed hos en befolkning, der de seneste dage har været samlet til demonstrationer i både hovedstaden Rom samt i en række større byer som Milano, Firenze, Palermo, Genoa, Napoli, Bologna og Verona.

Virussen er den fælles fjende

Giuseppe Conte har forsøgt at dæmpe gemytterne og den folkelige utilfredshed.

- Det er virussen, der er vores fjende, sagde Conte tidligere på ugen som et svar på demonstrationerne overalt i landet.

I en række europæiske lande er man i fuld gang med at dæmme op for anden bølge af coronavirussen på kanten til en lang og mørk vinter.

England lukker fra på torsdag atter store dele af samfundet ned for at forhindre coronasmitten i at sprede sig.

Det meddelte premierminister Boris Johnson under en pressekonference fra Downing Street lørdag aften.

- Det er nu, vi skal handle, for der er ikke noget alternativ, lød det fra Boris Johnson.

Også Østrig, Tyskland, Portugal, Frankrig, Spanien, Belgien og Tjekkiet har iværksat restriktion med brug af både udgangsforbud og tvungen onlineundervisning for skoleelever og studerende.