Coronavirus

Halvanden million mennesker i New York har ikke råd til mad

Borgerne er afhængige af fødevarebanker, der udleverer gratis mad.

Coronapandemien er ikke alene en sundhedskrise – det er også blevet en økonomisk og humanitær krise.

Det ser man tydeligt på gaden i New York-bydelen Brooklyn. Under to presenninger står frivillige og pakker kasser med mad. Alt imens stimler folk sammen for at få udleveret gratis mad fra den lokale hjælpeorganisation, fødevarebanken Masbia.

Direktøren for Masbia, der har været i branchen i 12 år, har aldrig set noget lignende.

- Situationen lige nu er uden fortilfælde. Jeg vil anslå, at efterspørgslen er steget med 500 procent (under coronakrisen, red.), fortæller Alexander Rapaport.

1,5 millioner i New York har ikke råd til mad

At folk ikke har råd til mad på bordet er ikke et nyt fænomen i New York. Det nye er, at antallet er steget betragteligt. New York Times anslår, at der nu er 1,5 millioner newyorkere, der ikke har råd til at brødføde sig selv.

Raul Balthazar er en af dem, der ikke længere selv har råd til at købe mad. Han mistede sit job for to måneder siden, så nu kommer han en gang om ugen og får udleveret mad til sin familie.

- Vi er nødt til at komme til et sted som dette for bare at få noget at spise. I disse dage er der intet arbejde. Alt bliver bare værre, siger Raul Balthazar til TV 2.

Han understreger, hvor taknemmelig han er for at få hjælp.

Fødevarebank holder åbent 24/7

Fødevarebanken Masbia uddeler basale fødevarer som løg, æg, olie og ris.

Og der er rigeligt at se til her under coronakrisen. De tre afdelinger i New York holder nu åbent i alle døgnets 24 timer for at hjælpe så mange familier som muligt.

Fødevarebankerne er bemandet af et hav af frivillige, der sørger for at pakke maden og give det til de sultne borgere, der kommer forbi.

Pengene kommer fortrinsvis fra private sponsorer og donationer, ligesom at staten yder en smule støtte.

Og for at illustrere hvor meget coronakrisen har vendt op og ned på det hele, så kan direktør Alexander Rapaport fortælle, hvordan rollerne i visse tilfælde er byttet om:

- Folk, der tidligere har doneret penge til min organisation, står nu i køen til at få udleveret noget mad, siger Alexander Rapaport.

Stort nationalt problem

Efter at coronapandemien har ramt USA, så er arbejdsløsheden skudt i vejret. Det har betydet, at langt flere har fået svært ved at brødføde sig selv. I juli anslog man antallet af sultne amerikanere til omkring 26 millioner.

Ifølge Det Hvide Hus gør præsident Donald Trump alt, hvad han kan for at sikre, at der er mad nok til alle under coronapandemien. Demokraterne ønsker på den anden side, at de fattige amerikanere skal have mere økonomisk støtte.