Udland

Angela Merkels regeringsparti vælger ny leder i januar

To gange tidligere har det tyske CDU udskudt valg af ny leder. Nu ventes det at ske i midten af januar.

Den tyske forbundskansler Angela Merkels konservative parti, CDU, vil vælge ny formand i januar.

Det oplyser partiets generalsekretær, Paul Ziemiak, lørdag i et tweet.

CDU skulle have udpeget en ny leder på en partikongres 4. december, men kongressen blev mandag i denne uge udskudt på grund af den tiltagende coronapandemi i landet.

Den endelige dato for kongressen i januar er endnu ikke fastlagt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Friedrich Merz har komfortabel føring

Merkel trak sig som partileder i 2018 og meddelte, at hun ikke genopstiller som kansler ved valget næste år. CDU's nuværende leder, Annegret Kramp-Karrenbauer, søger ikke genvalg.

CDU er det største parti i det tyske parlament, Forbundsdagen. Derfor er der en vis sandsynlighed for, at den næste partileder for CDU også kan blive Tysklands næste forbundskansler.

Meningsmålinger foretaget blandt CDU's medlemmer viser ifølge nyhedsbureauet dpa, at Friedrich Merz er favorit blandt de kandidater, der stiller op til posten som partileder.

Merz, der er tidligere CDU-gruppeformand, har en komfortabel føring foran de to andre kandidater - Armin Laschet, der er ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, og tidligere miljøminister Norbert Röttgen.

Samme måling viser også, at CDU-medlemmerne vil foretrække lederen af Bayerns Kristelige Sociale Union, CSU, ministerpræsident Markus Söder, som ny CDU-leder. Men Söder har afvist at stille op. CDU og CSU er søsterpartier.

Det faldt ikke i god jord hos Merz, da den planlagte partikongres i december blev udskudt.

- Der er dele af partiet, der vil forhindre mig i at blive partiets formand, og denne partikongres er nu knyttet til det, sagde han til tysk tv ifølge dpa.

Oprindeligt var det planen, at CDU skulle have valgt en ny leder på et landsmøde i april, men det blev aflyst på grund af coronakrisen.