USA valg 2020

Trump rekrutterer 'hær' af frivillige til at holde øje på valgdagen

Donald Trump samler en 'hær' af tilsynsvagter forud for valget på tirsdag. TV 2 Grafik / Ritzau Scanpix

Kampagnens taktik møder kritik fra eksperter, der er bekymrede for, om det vil undertrykke vælgere og skræmme dem fra at stemme.

Det begyndte med en hurtig kommentar under den første præsidentdebat.

- Jeg opfordrer på det kraftigste mine tilhængere til at gå ind på valgstederne og holde nøje øje.

Opfordringen kom fra præsident Donald Trump, som gennem hele valgkampen har sat spørgsmålstegn ved, om valget bliver afviklet på lovlig vis.

Siden har hans kampagne igen og igen opfordret præsidentens støtter til at blive en del af "Trumps hær" i tv-reklamer og på sociale medier.

Selv har Donald Trump på Twitter ønsket at hverve poll watchers, tilsynsvagter, som skal sikre, at der ikke finder snyd sted på valgstederne.

Præsidenten har adskillige gange delt et link til hjemmesiden armyfortrump.com (Trumps hær, red.).

På hjemmesiden kan man blive en del af et valghold, som skal “kæmpe sammen med præsident Trump” på valgdagen 3. november.

I Las Vegas har det republikanske partimedlem Jesse Law ikke lagt skjul på, hvad han ønsker at opnå med tilsynsordningen:

- Det primære mål er at få chefen genvalgt, sagde han ved en træningstime for nye vagter tidligere i oktober, som tv-kanalen ABC News har modtaget en video af.

I vigtige svingstater opfordrer partiet deres tilsynsvagter til at tage billeder og filme valgprocessen, hvis de mener, der bliver fusket med stemmeafgivelsen.

Forskellen på poll watchers og poll workers

En poll worker er det vi i Danmark ville kalde en valgtilforordnet. Det er en frivillig, som sørger for at hjælpe med de praktiske ting på valgstederne. I Danmark kommer disse frivillige gerne fra et politisk parti, det gør de ikke nødvendigvis i USA.

En poll watcher er en form for tilsynsvagt, der holder opsyn med valgprocessen på de enkelte valgsteder. Disse vagter er gerne fra de to store partier. For at blive tilsynsførende skal man gennemgå særlig optræning. Tilsynsvagterne må ikke blande sig i stemmeafgivelsen, men notere, hvis de ser noget, de mener er i strid med reglerne.

Reglerne for hver stat kan ses her.

Kilder: U.S. Election Assistance Commission.

Eksperter bekymrede

Eksperter er dog bekymrede for, om de mange tilsynsvagter sender et forkert signal og i sidste ende vil skræmme udsatte vælgere, primært etniske minoritetsgrupper, som derfor ikke tør møde op og stemme.

- En hær lyder ikke som en gruppe mennesker, der kun er der for at observere. En hær lyder, som om folk er klar til at gå i krig mod en fjende, har Sean Morales-Doyle, der er vicedirektør hos organisationen Brennan Center for Justice, sagt til ABC News.

En juraprofessor fra universitetet Georgetown frygter, at højredrejede militsgrupper vil bruge præsidentens opfordring til at møde bevæbnede op på valgstederne på valgdagen.

- Givet disse gruppers voldsomme optrædener i forbindelse med racedemonstrationerne rundt om i landet, bør man forberede sig på lignende ulovlige aktiviteter og trusler i forbindelse med valget, siger Mary McCord i en udtalelse på universitetets hjemmeside.

I storbyen Philadelphia har byens anklagemyndighed ikke lagt skjul på, at Donald Trumps tilsynsvagter ikke er velkomne.

- Hold dine Proud Boys, kriminelle bander og uautoriserede 'tilsynsvagter' ude af vores by, hr. Præsident. Hvis du overtræder loven her, har jeg et søgsmål, der venter på dig, skriver den liberale distriktsadvokat Larry Krasner i en pressemeddelelse.

Afviser undertrykkelse

Præsidentens kampagne tror ikke på, at dens rekruttering til “Trumps hær” vil føre til udbredt vælgerundertrykkelse.

- Vi er overbeviste om, at vores træningsprogram effektivt oplærer vores tilsynsvagter til at udvise den rette opførsel på valgstederne, udtaler Thea McDonald, der er pressetalsmand for Trumps kampagne, til NBC News.

Kampagnen har ikke ønsket at oplyse, hvor mange amerikanere der på nuværende tidspunkt har skrevet sig op til at være tilsynsvagt.

Dog meddelte Det Republikanske Parti tidligere på året, at målet var at rekruttere i omegnen af 50.000 vagter.

Rekordmange amerikanere har allerede afgivet deres stemme ved valget. En løbende opgørelse viser, at flere end 90 millioner amerikanere enten har brevstemt eller afgivet deres stemme tidligt.

Valgdagen er tirsdag 3. november.