USA VALG

Trump overvejer at holde valgfest i Det Hvide Hus - det er 'tonedøvt', siger analytiker

Præsidenten er tidligere blevet kritiseret for at bruge Det Hvide Hus til partipolitiske begivenheder. Det er ikke formålet med embedsboligen.

Til enhver valgnat følger gerne en storslået valgfest.

Mens det oprindeligt var meningen, at præsidenten skulle holde fest på sit eget Trump Hotel på Pennsylvania Avenue i Washington D.C., ser de planer nu ud til at blive ændret med meget kort varsel.

Fredag kunne The New York Times berette, at Donald Trumps kampagne har skrottet den oprindelige plan, blandt andet på grund af de nuværende coronarestriktioner i landets hovedstad.

I stedet kunne præsidentens søn Eric Trump fortælle Fox News, at kampagnen nu overvejer at bruge Det Hvide Hus’ lokaler til festen.

- Vi overvejer at flytte den til Det Hvide Hus. Vi kigger på det lige nu, og det bliver en fantastisk aften, sagde han.

- Vi bliver nok her

Præsidenten selv havde ikke truffet en endelig afgørelse, da han blev spurgt ind til muligheden af den fremmødte presse ved Det Hvide Hus kort før hans afgang til fredagens vælgermøder.

- Jeg har et hotel, men jeg er i tvivl om, hvorvidt vi må bruge det eller ej. Jeg ved, at borgmesteren har lukket byen ned, og hvis det er tilfældet, så bliver vi nok her (i Det Hvide Hus, red.) eller finder en anden løsning.

Trump har gentagne gange vist os, at han bruger embedsværkets magt til sin egen personlige fordel

Kathleen Clark, juraprofessor

Det er uklart, om præsidenten i sine udtalelser mener, at Washington D.C. er ved at lukke ned igen. Det er byen ikke.

De nuværende regler fra bystyret har været gældende siden 27. juli som en del af byens fase 2-genåbningsplan. Blandt andet er der et forsamlingsloft på 50 personer, og et indendørsarrangement skal afvikles på under tre timer.

At Donald Trump nu overvejer at flytte valgfesten til Det Hvide Hus, præsidentens embedsbolig siden 1800, er både “tonedøvt og provokerende”, lyder det fra Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker.

- Embedsboligen er folkets hus. Det er det ypperste symbol på magt. Det er vælgerne, som beslutter, hvilken repræsentant der kan indtage boligen og varetage den magt. Det er ikke formålet med Det Hvide Hus at holde partipolitiske begivenheder.

- På en valgnat skal begge kandidater tydeligt vise, at de er på valg. Lige præcis dén dag er man mere præsidentkandidat, end man er præsident, og det mudrer Trump sammen, hvis han bruger boligen til at holde republikansk fest.

Tale fra sydplænen

Ender Trumps valgfest i Det Hvide Hus, vil det ikke være første gang, at præsidenten bruger embedsboligen i partipolitisk øjemed.

Da republikanerne afholdte sit partikonvent i august, gav præsidenten den traditionelle tale på sydplænen med Det Hvide Hus som bagtæppe i stedet for at holde talen på selve konventet i North Carolina.

Beslutningen blev mødt af skarp kritik fra politiske modstandere, aktivistgrupper - og juridiske eksperter. Juraprofessor ved Washington University, Kathleen Clark, sagde for eksempel til ABC News, at præsidenten havde taget uetisk adfærd til “et helt nyt niveau”.

- Trump har gentagne gange vist os, at han bruger embedsværkets magt til sin egen personlige fordel, sagde hun.

Kritikerne mente, at præsidenten forbrød sig mod en særlig lovgivning fra 1939, den såkaldte Hatch Act, som kort fortalt sikrer, at embedsmænd fra administrationen i Det Hvide Hus forbliver apolitiske.

Ved at afholde partipolitiske arrangementer i Det Hvide Hus udfordrer Trump den lov.

Der bliver gjort stort ståhej ud af det her

Mark Meadows om Trumps tale ved partikonventet

Walter Shaub, der tidligere har arbejdet i Trumps administration som ledende etisk rådgiver, kaldte begivenheden et “klassisk eksempel på embedsmisbrug”.

- Bruger han partiets eget personale, partiets lydanlæg og stole? Det tror jeg ikke. Det ser ud til, at han bruger ansatte fra Det Hvide Hus, lød det fra Walter Shaub, som nu er rådgiver i organisationen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

Slutspurt sat ind

Stabschef Mark Meadows prøvede dengang at verfe kritikken af banen. Han mente ikke, der var “en sjæl uden for hovedstadens bygrænse”, som gik i op i, hvad personalet i Det Hvide Hus bliver brugt til.

- Der bliver gjort stort ståhej ud af det her, og det er primært fordi, konventet har været så populært, lød forsvaret fra stabschefen til Politico.

Med tre dage til valget har flere end 87 millioner vælgere afgivet deres stemme.

Både Donald Trump og demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, fortsætter lørdag slutspurten med vælgermøder i Pennsylvania og Michigan.