USA VALG

Stor amerikansk avis er tilbage på Twitter efter mere end to uger ude i kulden

Twitter er under heftig kritik for at censurere konservative stemmer.

En af USA’s ældste aviser, The New York Post, har været udelukket fra Twitter siden 14. oktober.

Men fredag aften var tabloidavisen tilbage på det sociale medie.

- Vi er tilbage, hedder det fredag i et tweet udstyret med lørdag morgens avisforside:

New York Post blev udelukket, efter at den bragte en af de - i konservative kredse - mest omtalte historier i den amerikanske valgkamp.

Avisen skrev, at en computerforretning havde fået indleveret en computer med mails til Hunter Biden, der indikerede, at hans far, Joe Biden, skulle have holdt møder med en af sin søns forretningsforbindelser.

Anklagerne var dårligt underbygget og forbrød sig samtidig mod Twitters politik om deling af indhold, der kan være frembragt ved hacking.

Har ændret regler

I første omgang blokerede Twitter alle brugere fra overhovedet at dele historien, men det fortrød mediet snart igen efter massivt pres.

Til gengæld ville Twitter ikke tillade New York Post at tweete, før avisen slettede en række tweets om historien. Forklaringen lød, at de pågældende tweets brød med Twitters regler på det tidspunkt, de blev skrevet, og Twitter ”laver ikke om på håndhævelsen af regler med tilbagevirkende kraft”, lød det.

Men det princip har Twitter nu ændret.

- Vores politik er organiske dokumenter. Vi er villige til at opdatere og tilpasse dem, når vi står over for nye scenarier eller får væsentlig feedback fra offentligheden, skriver Twitter på… Twitter.

Twitter har sammen med Facebook og Google været under massiv kritik den seneste tid, ikke mindst fra republikanerne i USA, der beskylder dem for at censurere konservative stemmer.

Minister klager over censur

Fredag sendte fungerende minister for national sikkerhed, Chad Wolf, et brev til Twitters grundlægger, Jack Dorsey, hvor han bad ham om at ”forpligte sig til aldrig at censurere indhold igen”.

Årsagen var, at Twitter ifølge ministeren havde suspenderet en konto tilhørende Mark Morgan, som er chef ved USA’s told- og grænsekontrol.

Mark Morgan havde tweetet, at ”hver eneste mil” af grænsemuren ”hjælper os med at stoppe bandemedlemmer, mordere, seksualforbrydere og stoffer fra at komme ind i vores land”.

Efter at have evalueret afgørelsen, omgjorde Twitter den beslutning, oplyser en talsmand til Axios. Men da var skaden allerede sket ifølge Chad Wolf.

- At det tweet blev slettet og kontoen låst er forbløffende, skriver han i sit brev.

Høring i Senatet

Få dage forinden havde Twitters grundlægger, Jack Dorsey, sammen med cheferne for Facebook og Google været til en høring i Senatet, hvor de måtte høre på flere alvorlige anklager fra de republikanske senatorer.

- Hvem fanden har valgt dig, og hvem har givet dig ret til at afgøre, hvad det amerikanske folk har ret til at læse, lød det blandt andet fra den texanske senator Ted Cruz mod Jack Dorsey.

Han var vred over håndteringen af New York Post-historien om Hunter Biden.

Selvom historien kostede avisen to og en halv uge uden for det gode selskab på Twitter, har tiden ikke været helt spildt. Da New York Post fredag var tilbage i varmen kunne avisen fortælle, at den i mellemtiden havde fået næsten 190.000 nye følgere.