Udland

Sean Connery er død

Sean Connery, der er kendt for sin ikoniske rolle som James Bond, er lørdag gået bort.

Den skotske skuespiller Sean Connery er død. Han blev 90 år.

Det skriver BBC.

Over for BBC fortæller Connerys familie, at han sov stille ind i nat, mens han befandt sig i Bahamas. Ifølge BBC havde 90-årige Sean Connery været syg i en periode.

Bonds gennembrud

Sean Connery spillede James Bond i syv film om agent 007.

Connery indtog rollen som den charmende agent første gang i 1962 i filmen Dr. No, der samtidig var den første film i James Bond-serien, som blev til efter et litterært forlæg fra romanforfatteren Ian Fleming.

I de efterfølgende år var han også James Bond film som From Russia With Love, Goldfinger og You Only Live Twice.

Efter You Only Live Twice tog Sean Connery en kort pause fra rollen som James Bond og blev afløst af George Lazenby til filmen On Her Majesty's Secret Service i 1969.

George Lazenby var dog ingen succes, og da Diamonds are Forever fik premiere i 1971 var Connery tilbage i rollen som den britiske superspion.

Herefter overtog Roger Moore rollen som James Bond. I 1983 gjorde Connery igen kortvarigt comeback som James Bond i filmen Never Say Never Again.

Sean Connerys største roller

 1. James Bond

  Sean Connery debuterede som James Bond i 1962 i filmen Dr. No. Han spillede rollen i yderligere seks Bond-film, hvoraf den seneste i 1983 var filmen "Never Say Never Again".

   

 2. Rosens Navn

  Sean Connery spillede i 1986 hovedrollen som franciskanermunken William af Baskerville i filmatiseringen af Umberto Ecos succesroman Rosens Navn.

 3. De Uovervindelige

  Sean Connery spillede i 1987 overfor blandt andre Kevin Costner i Brian de Palmas gangsterfilm De Uovervindelige. Sean Connery vandt en Oscar for sin birolle.

 4. The Rock

  I 1996 spillede Sean Connery overfor blandt andre Nicolas Cage og Ed Harris i filmen The Rock. Filmen foregår i og omkring det nedlukkede fængsel på fængselsøen Alcatraz.

 5. Indiana Jones

  I 1989 spillede Sean Connery Indiana Jones' far i filmen Det Sidste Korstog - The Last Crusade. Filmen er instrueret af Steven Spielberg og produceret af George Lucas.

 6. Jagten på Røde Oktober

  Sean Connery spillede i 1990 overfor blandt andre Alec Baldwin og Scott Glen i ubådsfilmen Jagten på Røde Oktober. FIlmen handler om en russisk ubådskaptajn, som beslutter at hoppe af i Vesten.

 7. Det Hemmelighedsfulde Selskab

  Sean Connery indspillede sin sidste Hollywood-film Det Hemmelighedsfulde Selskab i 2003.

  Filmen fik dårlige anmeldelser, og efterfølgende valgte Sean Connery at gå på pension.

   

Bond-fan rystet

Selvom Sean Connery var en ældre herre på 90 år blev journalist og James Bond-kender Brian Iskov alligevel "en smule rystet", da han hørte nyheden om Connerys død her til eftermiddag.

- Han var sådan en, man ikke regnede med ville forsvinde. Han var en klippe. Men han var en ældre mand, der nok havde nået det, som han skulle, siger han til TV 2.

En velkendt debat mellem James Bond-fan er, hvem der er "den rigtige" James Bond, men her er Brian Iskov ikke i tvivl.

- Connery skabte figuren, og det er ham som alle andre skulle måle sig mod siden. Så for mig er han den rigtige James Bond, siger Brian Iskov.

Mere end Bond

Sean Connery var dog også meget mere end James Bond.

I 1988 vandt han en Oscar for bedste mandlige birolle for sin præstation i filmen The Untouchables (De uovervindelige).

Sean Connery spillede derudover også med i store film som Jagten på Røde Oktober, The Rock og Indiana Jones og det sidste korstog.

Gennem sine årtier i filmbranchen modtog Sean Connery også to Bafta-priser og tre Golden Globes.

En sexet ridder

Han blev i 1999 kåret til århundredets mest sexede mand efter en rundspørge blandt kvinder.

Og året efter blev Sean Connery slået til ridder af dronning Elizabeth for sin betydning for britisk film.

Sean Connery indspillede sin sidste Hollywood-film, "Det hemmelighedsfulde selskab", i 2003.

Da Connery modtog Det Amerikanske Filminstituts "Lifetime Achievement Award" i 2006, slog han fast, at han havde trukket sig tilbage som skuespiller.