Udland

England lukker ned i en måned: - Der er ikke noget alternativ

Hvis ikke der handles nu, vil hospitalsvæsnet blive presset i knæ, og tusindvis af englændere dø, lød det fra Boris Johnson.

England lukker fra på torsdag atter store dele af samfundet ned for at forhindre coronasmitten i at sprede sig.

Det meddelte premierminister Boris Johnson under en pressekonference fra Downing Street lørdag aften.

- Det er nu, vi skal handle, for der er ikke noget alternativ, lød det fra Boris Johnson.

Barer, restauranter og ikke-essentielle forretninger skal lukke. Arbejdspladser kan dog holde åbent, hvis de ansatte ikke kan arbejde hjemmefra. Og folk skal blive hjemme, medmindre de skal i skole, købe ind eller arbejder med essentielle fag.

Restriktionerne er sat til at vare indtil 2. december og gælder kun i England, fordi sundhedssektoren bliver styret af decentraliserede regeringer i Skotland, Nordirland og Wales.

En million smittede briter

Premierministeren var flankeret af Chris Witty, der er direktør i den britiske sundhedsstyrelse, og den britiske chefoverlæge, Sir Patrick Vallance under pressekonferencen, der næsten var tre timer forsinket.

På trods af en "meget flad" smittekurve hen over sommeren, vokser smittetallene i England nu "ekstremt hurtigt", lød det fra Chris Witty.

FAKTA: Disse restriktioner træder torsdag i kraft i England

  • Barer, caféer og restauranter må ikke servere mad og drikke for gæster, men spisesteder må gerne sælge takeawaymad.
  • Ikke-essentielle butikker skal holde lukket. Eksempelvis apoteker og fødevarebutikker kan dog godt holde åbent.
  • Grundskoler, gymnasier, universiteter og andre uddannelsesinstitutioner skal fortsat holde åbent.
  • Borgere skal som udgangspunkt blive hjemme og må med visse undtagelser ikke få besøg af personer, der ikke bor i samme hjem.
  • Hvis man skal på arbejde, i skole, motionere, til læge eller lignende, købe mad og andre fornødenheder eller hjælpe pårørende er det dog tilladt at forlade sin bopæl.
  • Ansatte skal så vidt muligt arbejde hjemmefra. Arbejdspladser kan dog fortsætte den normale drift, hvis hjemmearbejde ikke kan lade sig gøre.
  • Elitesport kan fortsat afvikles, mens amatørsport for både børn og voksne aflyses.
  • Det frarådes at rejse til udlandet, mens forretningsrejser fortsat er tilladt.
  • Kirker, moskéer og andre religiøse steder må holde åbent, så enkeltpersoner kan bede, mens kirker ved eksempelvis begravelser kun må holde åbent for de nærmeste pårørende.

Da Storbritannien registrerede lørdagens smittetal, fik det landets samlede smittetal op på 1,011,660 tilfælde. Dermed er Storbritannien et af i alt ni lande, der har registreret et så højt smittetal. Det er de tal, der ligger bag de strammede restriktioner, forklarede Boris Johnson.

- Ingen ansvarlig premierminister kan ignorere den besked, der ligger i tallene, sagde han.

Skrækscenariet er tusindvis af døde hver dag

Frygten er, at hvis ikke der bliver gjort noget for at bremse smitten, vil dødstallet og antallet af smittede stikke helt af henover vinteren og foråret.

- Hvis vi ingenting gør, så vil det være uundgåeligt, at disse tal vil stige og at de eventuelt vil overstige de højeste, vi så i foråret dette år, sagde Chris Witty.

Læger og sygeplejersker vil være tvunget til at vælge mellem, hvilke patienter, der kan få ilt, og hvem, der ikke kan

Boris Johnson, premierminister

Direktør i den britiske sundhedsstyrelse viste derefter en kurve, der fremstillede forskellige scenarier hen over vinteren, hvis ingen restriktioner blev indført. Det værste scenarie var, at 6.000 englændere dagligt ville dø med virussen.

Sir Patrick Vallance udtrykte også bekymring:

- Det, der står klart ud fra alle scenarierne, er, at der er potentiale til, at det her bliver dobbelt så slemt - eller endnu værre - sammenlignet med den første bølge, sagde han.

Presset sundhedsvæsen

Det britiske sundhedsvæsen, NHS, blev også nævnt flere gange under pressemødet, hvor et af premierministerens hovedbudskaber var, at restriktionerne træder i kraft for at beskytte sundhedsvæsnet.

En model viste, at hvis ingenting bliver anderledes, ville alle sengepladserne i NHS være fyldt 20. november.

- Læger og sygeplejersker vil være tvunget til at vælge mellem, hvilke patienter, der kan få ilt, og hvem, der ikke kan. Hvem der skal leve, og hvem der skal dø, sagde Boris Johnson.

Alligevel understregede premierministeren, at englænderne ikke skal tilbage til en fuld nedlukning som i marts og april. Blandt andet forbliver de engelske skoler og universiteter åbne.

Et Europa, der lukker ned

De britiske restriktioner kommer i kølvandet på, at flere europæiske lande er lukket ned for at bremse smitten.

Lørdag lukkede Østrig store dele af samfundet ned - blandt andet er der indført et udgangsforbud fra klokken 20 til 6, det er kun de yngste elever, der skal møde op i skolerne, mens restauranter kun må sælge mad som take-away.

Franskmændene har fået besked på at holde sig hjemme, medmindre de arbejder i essentielle fag eller er nødt til at tage ud af helbredsmæssige årsager. I frankrig ligger smittetallet på 353 smittede personer om ugen per 100.000.

I Tyskland har man indført restriktioner, der blandt andet betyder, at barer, restauranter, biografer, teatre, sportshaller og forlystelsessteder skal holde lukket i foreløbigt fire uger.