USA VALG

Texanere er strømmet til valgstederne – har allerede overgået sidste valg

Texas har foretrukket republikanske præsidentkandidater i 40 år. Men i år er kapløbet tættere end længe.

9.009.850.

Så mange havde fredag morgen lokal tid stemt ved det amerikanske præsidentvalg i delstaten Texas.

Dermed har flere texanere nu stemt i 2020 end ved valget i 2016. Og der er stadig fire dage til valgdagen, 3. november.

- Interessen er forrygende denne gang. Vi har haft mange forbi, som ikke har stemt i årevis, fortæller en valgtilforordnet i Collin County ved navn Bill Files til The Dallas Morning News.

Da valget var overstået for 4 år siden, havde 8.969.226 texanere stemt i alt.

Fredag er sidste dag for at stemme tidligt i Texas, inden valgstederne lukker og først åbner igen på valgdagen.

I år er der særlig opmærksomhed på staten, der er USA's næststørste målt på antallet af indbyggere.

Tætte meningsmålinger

Der er 38 valgmænd på spil i Texas, og de går alle sammen til den kandidat, der får flest stemmer i staten.

I det amerikanske præsidentvalg er regnestykket simpelt: Når en kandidat har 270 valgmænd, har han vundet. Og det er kun i Californien, der er flere valgmænd at hente.

Men hvor Californien utvivlsomt går til Joe Biden, er Texas langt mere spændende.

Texas har ganske vist ikke peget på en demokratisk præsidentkandidat siden 1976. Men Donald Trumps sejr i 2016 var det dårligste republikanske resultat i 20 år. Og i år fører Trump kun med få procentpoint i meningsmålingerne.

Demokraterne vejrer derfor også morgenluft i Texas og har fredag sendt vicepræsidentkandidat Kamala Harris til delstaten for at føre valgkamp.

Hvorfor har så mange stemt?

Texas er ikke et særtilfælde. Amerikanske valgeksperter forventer historisk høje stemmetal, og på grund af coronavirus har mange amerikanere allerede stemt. Det er dog foreløbig kun Texas, der har overgået de totale stemmetal fra 2016.

Over hele landet har næsten 83 millioner stemt tidligt enten ved personligt fremmøde eller per brev, viser en løbende optælling fra U.S. Elections Project. I 2016 havde godt 58 millioner stemt inden valgdagen.

På grund af coronavirus har texanerne i år haft seks dage ekstra til at stemme tidligt. Desuden er der flere stemmeberettigede i år.

Siden valget i 2016 er der ifølge avisen Texas Tribune kommet 1,8 millioner flere registrerede vælgere i delstaten.

Texas ser rigtig god ud, jeg tror, det bliver ligesom sidste gang

Donald Trump

Det vil også sige, at stemmeprocenten stadig er lavere end i 2016, hvor 59,4 procent af de stemmeberettigede brugte deres stemmeret. Men early voting, som det hedder, har for længst overgået 2016 – også procentvis. Så det forventes, at Texas for første gang siden de tidlige 1990’ere kommer over en stemmeprocent på 60 procent.

Trump tror på sejr

Texas registrerer ikke vælgernes partipræferencer, som flere andre stater gør. Derfor fortæller tallene ikke, om det høje stemmetal er en fordel for Donald Trump eller Joe Biden.

Præsidenten forventer dog at vinde Texas, som han gjorde for fire år siden. Dengang vandt han med 9 procentpoint over demokraten Hillary Clinton.

- Texas ser rigtig god ud, jeg tror, det bliver ligesom sidste gang, sagde Donald Trump, da han ved middagstid lokal tid forlod Det Hvide Hus for at fortsætte sine vælgermøder.

- Texas ser ud til at blive tæt, men jeg vandt med mange procentpoint sidst, så Texas ser godt ud, fortsatte han.

Donald Trump har dog generelt ikke meget fidus til de gængse meningsmeningsmålinger og foretrækker at fortælle sine vælgere, at han fører, selvom målingerne siger noget andet.

I de stater, hvor man har tal for det, tegner registrerede demokrater sig for 46,5 procent af de tidligt afgivne stemmer, mens republikanske vælgere står for 29,8.