Udland

Mistænkt terrorists vej ind i Europa vækker bekymring i Italien

21-årig tuneser ankom her til Lampedusa i Middelhavet i september. Halvanden måned senere blev han identificeret som gerningsmand bag terrorangreb i Nice. Mauro Seminara / Ritzau Scanpix

TV 2 besøgte knudepunkt på migrantrute, kort før formodet terrorist rejste ind i Europa samme sted. Det var et system under pres.

20. september ankom en båd med migranter til øen Lampedusa.

Som mange andre før dem var de sejlet over Middelhavet fra Tunesien til den lille italienske ø, der er blevet et knudepunkt for afrikanske migranter på vej mod Europa.

De italienske myndigheder var fuldstændig overvældet

Benjamin Kürstein, TV 2

Blandt migranterne var en 21-årig tunesisk mand, der nu er blevet udpeget som gerningsmanden bag torsdagens terrorangreb i Nice, hvor tre blev dræbt.

Det vil i så fald ikke være første gang, at en tuneser, der ankom til Italien, senere blev hovedperson i en terrorhandling i Europa. Da en lastbil i 2016 kørte ind i et julemarked i Berlin, var gerningsmanden en 24-årig tuneser, der nogle år forinden var ankommet til Lampedusa.

Oplysningerne om den 21-årige tunesers indrejse har vakt forundring i Frankrig, og i Italien retter flere politiske partier ifølge Corriere Della Sera skarp kritik af, at deres land nu igen er blevet brugt som platform for tilrejsende terrorister.

- Hvis oplysningerne om gerningsmandens indrejse gennem Italien bliver bekræftet, vil vi kræve, at indenrigsminiser Luciana Lamorgese træder tilbage, siger Matteo Salvini, Lega-partilederen, der som indenrigsminister selv førte en hård linje mod migranter.

Ifølge lederen af højrefløjspartiet Italiens Brødre, Giorgia Meloni, vil det være skadeligt for Italien og "en alvorlig omstændighed uden fortilfælde".

Skulle være rejst retur

Den 21-årige tuneser blev i september tilbageholdt af de italienske myndigheder på Lampedusa, og efter den obligatoriske karantæne for alle ankomne migranter blev han 9. oktober overført til et modtagelsescenter i Bari på det italienske fastland, hvor han blev registreret og fotograferet.

Manden blev registreret som indrejst ulovligt og fik ordre om at forlade Italien inden syv dage.

Men tuneseren blev ikke overført til et returcenter, mens han afventede hjemsendelse. Ifølge de italienske myndigheder var det fordi, at han ikke vurderedes at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Efter torsdagens angreb i Nice blev der på den anholdte gerningsmand fundet papirer fra italiensk Røde Kors, der identificerede ham som den 21-årige tuneser.

De franske myndigheder har endnu ikke bekræftet navnet på manden, men ifølge adskillige franske medier er der tale om Brahim Aoussaoui.

Ikke styr på situationen

TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein besøgte Lampedusa kort før det tidspunkt, hvor den 21-årige tuneser skal være ankommet til øen som migrant.

Der bor kun omkring 6500 mennesker på Lampedusa, og øens modtagecenter kan rumme et par hundrede migranter. Men da TV 2 besøgte det, var der 1500 migranter i centeret, og der kom nye både til hver dag.

- Jeg oplevede ikke på det tidspunkt, at der var styr på situationen. De italienske myndigheder var fuldstændig overvældet, siger Benjamin Kürstein.

Ifølge tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, er der indtil videre i år ankommet næsten 27.000 migranter til Italien via søvejen. Næsten 10.000 af dem er tunesere.

- Det er en stor mundfuld at håndtere for de italienske myndigheder, og det er meget sandsynligt, at gerningsmanden er kommet ind den vej og videre ind i Europa, siger Benjamin Kürstein.

Medier: Anden mand anholdt

Det står endnu uklart, om den 21-årige rejste til Europa for at begå et angreb, eller om han først senere har fået ideen til angrebet - enten af egen vilje eller på andres opfordring.

Ifølge flere franske medier er en 47-årig mand blevet anholdt under mistanke om at have hjulpet den 21-årige før angrebet i Nice.

Efter torsdagens angreb blev den 21-årige skudt flere gange af fransk politi. Han blev anholdt og efterfølgende bragt til et lokalt hospital, hvor han modtager behandling.