USA VALG

I denne svingstat er 261 valgsteder forsvundet, og det kan få indflydelse på valget

Manglen på frivillige ved valgstederne kan gøre det ekstra besværligt for amerikanerne at stemme på tirsdag, lyder det fra TV 2s korrespondent.

Intet er, som det plejer. Det har coronapandemien sørget for.

Heller ikke stemmeafgivelsen ved præsidentvalget forløber, som amerikanerne er vant til.

I afgørende svingstater har pandemien medført en lang række nedlæggelser af lokale valgsteder, og det både forvirrer og frustrerer vælgerne.

Siden valget i 2016 har myndighederne i Iowa lukket 261 officielle valgsteder, viser en analyse foretaget af Centeret for Offentlig Integritet i samarbejde med radiostationen NPR.

- Jeg er ikke sikker på, hvor jeg skal hen. Det bliver et problem for os alle sammen, siger Sheena Thomas, en vælger fra delstatens hovedstad, Des Moines, til NPR.

Ud over at vælgerne skal forholde sig til de nye ændringer, kan de mange lukninger også have afgørende konsekvens for udfaldet af valgresultatet.

Kan gavne Trump

Forskning viser nemlig, at nedlæggelsen af et lokalt valgsted kan afholde vælgere fra at møde op på selve valgdagen og afgive deres stemme.

I Iowa skal i alt 670.000 af de registrerede vælgere forholde sig til denne problematik. Flertallet af dem er demokrater og minoritetsvælgere fra storbyerne.

Lukningerne kan, med andre ord, være godt nyt for den siddende præsident, Donald Trump, hvis de pågældende vælgere opgiver at stemme.

Iowa er ved dette præsidentvalg en svingstat og er dermed en afgørende brik for at vinde nøglerne til Det Hvide Hus.

Den er en af otte delstater, hvor valget i øjeblikket betegnes som tæt løb i TV 2s vægtede gennemsnit af meningsmålingerne.

Og hos analyseinstituttet RealClearPolitics fører Joe Biden kun med sølle 1,4 procentpoint i Iowa, hvilket er inden for den statistiske usikkerhed.

Hvad er en svingstat?

Svingstater er de få delstater, som kan afgøre det amerikanske valg.

Traditionelt set er der en række stater i USA, som ved et præsidentvalg svinger mellem det ene og det andet politiske parti.

I svingstater er der en reel mulighed for, at begge kandidater kan vinde. Modsætningen er sikre stater, som fx Californien, der historisk set altid stemmer på demokraterne.

Hvilke stater der er svingstater, kan skifte fra valg til valg. I år er det blandt andet Florida, North Carolina, Michigan, og Arizona. 

Kilde: RealClearPolitics

Lukningerne af valgstederne sker, selvom de amerikanske sundhedsmyndigheder faktisk har anbefalet delstaterne at have flere - ikke færre - valgsteder åbne, så vælgerne kan undgå at stimle sammen i køer.

Flere stater ramt

Det er ikke kun Iowa, som er gået imod den anbefaling.

Også i de vigtige svingstater Florida og Wisconsin er der i år færre steder for vælgerne at sætte kryds.

En gennemgang foretaget af avisen The Wall Street Journal viser, at der i Wisconsin er lukket 10 valgsteder, mens der i Florida er 33 færre tilgængelige valgsteder.

Lyn-analyse

Bekymringen for at få afviklet valget på tirsdag på en sundhedsforsvarlig måde er steget på det seneste, hvor en ny smittebølge blæser ind over landet. Mange valgsteder har haft svært ved at finde frivillige, der vil hjælpe til, fordi de er bange for at blive syge. Og det kan gøre det endnu sværere for vælgerne at afgive deres stemme på selve valgdagen. Dog er risikoen for at blive smittet med coronavirus uden tvivl en af forklaringerne på, at rekordmange allerede har stemt på forhånd. 

Pandemien er også her den primære årsag til, at vælgerne nu skal andre steder hen for at aflevere deres stemme.

- Hvis folk stemmer tidligt eller indsender deres brevstemme, håber jeg, det ikke kommer til at betyde noget, at vi ikke har alle 183 valgsteder åbne i år, siger aktivisten Anita Johnson fra Wisconsin til avisen.

Det er især valgsteder nær plejehjem, der er lukket, da de lokale valgkommissioner har fundet det uforsvarligt at lade en strøm af mennesker passere i et område med udsatte borgere.

Rekordmange amerikanere har allerede sat deres kryds ved præsidentvalget. Ifølge en løbende opgørelse har stemmeafgivelsen rundet 79 millioner.

Valgdagen er 3. november.