Udland

Detailgigant fjernede våben fra hylderne - men de kom hurtigt tilbage

Efter uroligheder i Philadelphia og kort før præsidentvalget fjerner Walmart våben fra tusindvis af butikker.

USA's største detailkæde, Walmart, fjernede torsdag våben og ammunition fra hylderne i sine varehuse.

Beslutningen kom efter voldsomme uroligheder de seneste dage i storbyen Philadelphia samt op til næste uges præsidentvalg i USA.

Flere - både politikere, medier og almindelige borgere - har udtrykt bekymring for, at udfaldet af valget muligvis kan udløse optøjer.

Men allerede fredag oplyser Walmart, at våbnene kommer frem igen. Detailkæden forklarer kovendingen med, at urolighederne ikke har spredt sig yderligere.

- Eftersom de nuværende hændelser er forblevet begrænset til enkelte områder, har vi besluttet at begynde at stille disse våben frem igen i dag, oplyser Walmart til nyhedesbureauet AP.

Stadig muligt at købe våben

Protesterne i Philadelphia blev udløst af, at politi mandag skød og dræbte en sort mand.

Det udviklede sig hærværk og plyndringer, som blandt andet gik ud over en af Walmarts varehuse. Derefter besluttede detailkæden at gemme våbnene væk.

- Vi har set nogle enkeltstående tilfælde af civile uroligheder, og som vi har gjort adskillige gange de seneste år, har vi fjernet vores våben og ammunition fra vores salgsområder som en sikkerhedsforanstaltning for vores kunder og ansatte, oplyste en talsmand fra Walmart til TV 2.

Det var dog stadig muligt at købe våben og ammunition på forespørgsel, selvom de ikke lå synligt fremme i varehusene.

Beslutningen blev truffet, efter at borgmesteren i Philadelphia onsdag indførte et natligt udgangsforbud i et forsøg på at forhindre nye uroligheder i kølvandet af drabet på den 27-årige sorte mand Walter Wallace.

Flere demonstrationer har været voldelige

Tidligere har tilsvarende politidrab på George Floyd, Breonna Taylor og andre sorte borgere udløst enorme protester i adskillige amerikanske byer.

Under urolighederne i juni gemte Wallmart ligeledes våben og ammunition midlertidigt væk.

Ofte har demonstrationerne taget en voldelig drejning med ildspåsættelser, personvold, plyndring af butikker og angreb på offentlige bygninger.

Det har også været tilfældet under protesterne i Philadelphia, der med over 1,5 millioner indbyggere er USA's ottende største by.

57 betjente er blevet såret under urolighederne, og over 200 personer er blevet anholdt.

Sælger våben i halvdelen af butikkerne

Walmar sælger våben i omkring halvdelen af sine godt 5000 forretninger i USA. Våbnene er primært til salg i områder, hvor jagt og sportsskydning er populært.

Walmart er ifølge det amerikanske National Retail Federation verdens største detailkæde. I 2019 havde den et salg på 524 milliarder dollars. Nummer to er Amazon, som sidste år havde en omsætning på cirka 280 milliarder dollar.