Coronavirus

Tysk koncert-eksperiment giver håb for store arrangementer

Ved koncerten i Arena Leipzig med Tim Bendzko 22. august lukkede man 1400 personer ind i en sportshal med en normal maksimum kapacitet på 12.000. Fabrizio Bensch / Scanpix Denmark

Både koncerter og sportsbegivenheder er mulige at afholde under en pandemi, men det kræver skrappe regler og disciplin.

Ventilation på fuldt skrald. Afstand. Mundbind og tophygiejne.

Med de fire ting på plads vil det være muligt at samle et større publikum til en indendørs koncert - eller en sportsbegivenhed.

Det er konklusionen på et tysk eksperiment, der blev udført i august måned i Arena Leipzig med Tim Bendzko som koncertattraktion. Og som nu har offentliggjort resultatet af at afvikle en koncert i en coronatid.

- At sørge for ventilation og udskiftning af luften er alfa og omega. Dårlig ventilation øger smitterisikoen markant, siger studieleder Stefan Moritz fra University Medical Center i Halle til nyhedsbureauet dpa.

Koncertgængere blev analyseret

Ved koncerten i Arena Leipzig lukkede man 1400 personer ind i en sportshal med en normal maksimum kapacitet på 12.000. Målet var at få 4.000 tilskuere, men kun en tredjedel dukkede op.

Fælles for koncertgængerne var, at de alle på forhånd var testet og fundet smittefri.

Med avanceret udstyr blev det målt, hvordan publikum bevægede sig på deres faste pladser, og hvordan smitten ville sprede sig. Også luftstrømme og udledningen af smitsomme ​​aerosoler i luften blev tilsvarende registreret og analyseret af en computer.

Publikum skulle bære mundbind under hele koncerten og blev blandt andet udstyret med små gps-trackere, der kunne spore deres bevægelser. De skulle spritte hænder med en særlig, uv-følsom desinfektion, så man efterfølgende kunne se, hvor, hvad og hvem publikum havde været mest i berøring med i salen.

- Det er nødvendigt med skarpt fokus på afviklingen af selve koncerten og på at reducere kontakt mellem publikum. Især ved indgang i eventuelle pauser, lyder det fra de tyske forskere.

Smittetal i samfundet er afgørende

En anden og meget betydende faktor for at kunne afvikle koncerter og sportsbegivenheder er smittetallet i det omgivende samfund.

Tilbage i august måned, hvor koncerten med Tim Bedzko blev afviklet, lå smittetallene i Tyskland betydeligt under det nuværende niveau, selv om de allerede dengang var på vej op.

- Begivenheder skal derfor tilpasses den aktuelle infektionsrate. Antallet af nye infektioner per 100.000 indbyggere målt over de sidste syv dage (7-dages forekomst) er et vigtigt parameter, siger Stefan Moritz.

Koncertbranchen har ligesom sportsbegivenheder været hårdt ramt under coronapandemien. Og med de meget stramme forsamlingsforbud, der alene i den seneste uge er blevet indført i de fleste europæiske lande, skal man næppe forvente at komme til koncert med de aktuelle smittetryk.

Kritiske kontakter skal holdes nede

Alligevel er der håb forude, hvis coronasmitten kommer under kontrol i det omfang, den var i sommerhalvåret.

- Resultatet af undersøgelsen viser, at det under de rigtige betingelser kan lade sig gøre at afvikle en indendørskoncert, selv om coronapandemien er iblandt os, hvis antallet af kritiske kontakter holdes nede på et minimum, siger Stefan Moritz.

- En hygiejnisk velkontrolleret koncert- eller håndboldkamp er sikrere end et stort bryllup, siger Michael Geckle, dekan for University Medical Center i Halle.

Herhjemme har forsamlingsforbud ført til aflysning af festivaller og større koncerter, siden Danmark lukkede ned i midten af marts. Og selvom det i en periode har været muligt at gennemføre mindre koncerter i særlige rammer, er der kun en brøkdel tilbage af aktivitetsniveauet fra før coronapandemien greb om sig.