USA VALG

Trumps vælgere får hedeslag og forfrysninger, men de møder stadig trofast op til hans vælgermøder

Nogle er blevet båret væk med hedeslag, andre er blevet tilset for forfrysninger. Fælles for dem er, at de loyalt støtter op om deres præsident.

På to døgn har præsident Donald Trump holdt to vælgermøder under så ekstreme vejrforhold, at tilskuere har skulle tilses af en læge.

Torsdag eftermiddag var tusindvis af præsidentens støtter stimlet sammen på en græsplæne foran Raymond James Stadium i Tampa, Florida.

Solen bagte ned på de fremmødte, og de 31 graders varme var ifølge Tampa Bay Times allerede “ubarmhjertig”, inden Trump havde indtaget scenen til sit Make America Great Again-rally.

Da præsidenten stillede sig bag talerstolen, kunne man da også skimte sveden på overlæben, selvom han havde trukket en rød kasket godt ned i panden.

Efter 40 minutter, hvor Trump blandt andet havde talt om regeringens håndtering af coronavirus og en snarlig vaccine, begyndte en vandkanon at sprøjte vand ud over de bagerste tilhørere.

Vand kølede ned

De fleste journalister befandt sig også nede bagved, og kunne derfor give en forklaring på Twitter. Brandvæsnet var begyndt at sprøjte vand op i luften for at køle folk ned.

Monica Alba, der er politisk journalist for tv-stationen NBC News, skrev, at flere var besvimet i varmen.

En journalist på den konservative avis Washington Examiner skrev, at hun havde set en person blive løftet ud og væk på en båre.

- Medarbejdere prøver at dele vandflasker ud, men de løber hurtigt tør, skrev Emily Larsen.

Præsidenten forstod dog ikke, hvad brandfolkene lavede nede bagved.

- Se der. Gør de det med vilje? Er de venner eller fjender, spurgte han.

- Det føltes godt med lidt vand i ansigtet. Lad os finde ud af, om de er venner eller fjender. Og hvis de er fjender, så lad os ordne de skiderikker.

Det fik præsidenten et stort bifald ud af.

Et politisk fænomen

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, bekræfter torsdagens vælgermøde, hvilket politisk fænomen Donald Trump er.

- Han kan få folk til at gå gennem ild og vand for sig. Han forstår at skabe begejstring om sig selv, sit politiske budskab og hele den folkelige bevægelse, han har stillet sig i spidsen for. Derfor tager de en fridag og rejser langt for at se ham - og derfor lider de i varme og kulde, forklarer han.

For det er ikke kun en hedebølge, Trumps loyale støtter udholder for at få et glimt af præsidenten.

Da han lagde vejen forbi Omaha i Nebraska onsdag aften, var temperaturen allerede under frysepunktet, før han indtog scenen. Og den blev ved med at falde, mens præsidenten talte.

- Er der noget sted, I hellere ville være, end til et Trump-rally på en aften med -12 grader, spurgte Trump blandt andet de fremmødte.

- Det er koldt herude, men vi klarer den, forsikrede præsidenten, og det blev mødt med store jubelbrøl.

Fanget i kulden

Halvanden time efter at Trump havde afsluttet sin tale og var fløjet hjem i Air Force One var hundredvis af tilhørere stadig strandet ved den flyvebase, hvor Trump havde holdt mødet. Det berettede flere journalister, som befandt sig på stedet, om.

Jeff Paul fra Fox News skrev:

- Der er ikke nok busser. Politiet så ikke ud til at vide, hvad de skulle gøre. Nogle begyndte at gå. Jeg så mindst én kvinde få lægehjælp.

Korrespondenten Jeff Zeleny fra CNN havde fanget en opgivende politibetjent, som vurderede, at det krævede “mindst 30 busser mere for at få folk væk”.

Mindst seks personer har efterfølgende været indlagt på hospitalet, og flere end 20 andre søgte akut lægehjælp på stedet. Ifølge The Washington Post skulle en del af dem have været pensionister.

Kritik fra Biden

Præsidentens modkandidat i valgkampen, demokraten Joe Biden, langede efterfølgende ud efter Trump, som han mente opførte sig uansvarligt.

- Den amerikanske befolkning fortjener meget bedre end det her. Se bare på, hvad der skete i aftes i Omaha, hvor hundredvis af mennesker, både ældre amerikanere og børn, var fanget udenfor i timevis i iskolde temperaturer.

- Flere endte på hospitalet. Det er et billede på, hvordan Donald Trump håndterer hele denne krise (med coronavirus, red.), lød det fra demokraten på et pressemøde.

Tilskuerne er i ekstase

Jesper Steinmetz om Trumps vælgermøder

Det er gratis at deltage i præsidentens vælgermøder. Det kræver blot en gyldig tilmelding, og så bliver tilskuerne lukket ind efter først til mølle-princippet.

Det er også derfor, man ofte ser præsidenten blære sig med de lange køer, hans vælgermøder skaber.

Jesper Steinmetz har deltaget i adskillige vælgermøder med Trump, og han betegner dem som at være til en rockkoncert.

- Tilskuerne er i ekstase.

Storm aflyser vælgermøde

Igen og igen spørger korrespondenten præsidentens vælgere om, hvad det er, han kan - og hvorfor de holder så meget af ham. Svaret er altid noget i stil med:

- De siger, at han elsker sit land. De ser ham som en sand patriot, som har ofret sig for dem, selvom der nok er mange eksempler på det modsatte. Men det lægger de ikke mærke til.

Hedebølge og forfrysninger skal Trumps tilhængere kunne udstå, men præsidenten satte torsdag aften grænsen ved blæst.

Donald Trumps næste kampagnestop skulle have været i Fayetteville i North Carolina. Her lover meteorologerne dog stormende kuling med vindstød på op til 23 meter i sekundet, og derfor har præsidenten foreløbig udskudt dette vælgermøde til på mandag.

Ifølge præsidentens officielle kalender er tre vælgermøder planlagt fredag fordelt i Michigan, Wisconsin og Minnesota.

Amerikanerne går til valg om blot fire dage, 3. november.