USA VALG

Tidligere Trump-vælger har vendt præsidenten ryggen – bruger tusindvis af dollars på 'provokerende' billboards

Han er stolt landmand og tidligere republikansk partisoldat og kernevælger. Det første holder han fast i, men det sidste har Donald Trump ændret.

Det er præsident Trumps hjerteland.

Det sted, hvor alle kører i pickup-trucks og har 'MAGA'-kasketter på. Her bliver markerne så store, at man er i tvivl om, hvorvidt de nogensinde ender. Dér møder TV 2 landmanden Christopher Gibbs.

Hvis du har et Biden-skilt stående i forhaven i mit lokalsamfund, så er du en forræder

Christopher Gibbs, landmand

- Mine naboer plejede at sætte skilte op. Nu bygger de templer til ære for Trump.

- Det er ikke længere nok med ét skilt i forhaven. Nu har de fem. Og et flag. Og en stor vimpel, måske endda to vimpler. Gerne også et banner, der hænger fra en kran.

Han griner, og de buskede øjenbryn løfter sig let. Det med kranen "var mest af alt for sjov", siger han, men bag smilet gemmer sig en afgrundsdyb alvor.

Om Christopher Gibbs

  • 62 år gammel
  • Landmand siden 1983
  • Formand for organisationen Rural America 2020
  • Tidligere direktør i det amerikanske landbrugsministerium
  • Aktivt medlem af Det Republikanske Parti i mere end 20 år, blandt andet tidligere formand den lokale afdeling i Shelby County, Ohio, fra 2007 til 2015
  • Har desuden været formand for den lokale valgkomité
  • Medgrundlægger af Operation Grant, en organisation for tidligere republikanere, som nu sætter deres kryds et andet sted 

For Christopher Gibbs er ikke en af dem, der "bygger templer". Jovist, han stemte på præsidenten ved sidste valg, men nu er han blevet "never again-Trumper".

En Biden-vælger er en forræder

Og dem er der ikke mange af i landdistriktet Shelby County i Ohio.

- Hvis du har et Biden-skilt stående i forhaven i mit lokalsamfund, så er du en forræder, fortæller han. Denne gang uden at smile.

Skiltene bliver stjålet og ødelagt, men ikke hans.

- Jeg har installeret et råvildtkamera til at overvåge det, så hvis nogen prøver at snuppe skiltet, så bliver de fotograferet, siger den 62-årige landmand.

Christopher Gibbs har - som en af de få i området - et Biden-skilt i sin forhave.

Christopher Gibbs er også formand i organisationen Rural America 2020. Her ønsker han og de andre medlemmer at sætte større fokus på de emner, som optager borgerne i landdistrikterne.

Ikke overraskende er covid-19 og sundhed et stort tema.

Organisationen fik derfor en ide til, hvordan den skulle sætte udkantsborgernes sundhed på dagsordenen.

Superspreder-event denne vej

Under Donald Trumps seneste vælgermøder i de afgørende svingstater er tilhængerne blevet mødt af en overraskende reklame på vej til mødet.

Et stort billboard malet i Trumps karakteristiske røde farve. På det står der: ”Trump COVID Superspreader Event” og en stor, hvid pil, der peger ind mod præsidentens vælgermøde.

Det er dette store reklameskilt, som møder ihærdige Trump-tilhængere på vej til vælgermøde.

Det er, hvad det er kommet til for Christopher Gibbs. Det er de kneb, han nu tyr til i amerikansk politik. Han ved godt, skiltene kan opfattes som provokerende, men:

- Vi er nødt til at sætte diskussion om sundhed og velfærd i landdistrikterne i gang. Med disse reklamer har vi fået alle de store mediers opmærksomhed.

Desuden har organisationen også betalt for at sætte to fly i luften med budskaber til vælgerne.

I alt har Rural America 2020 brugt titusindvis af dollars på reklameskiltene, som de har lejet frem til efter valget.

Skiltene er digitale skærme, så når Donald Trump eller vicepræsident Mike Pence ikke holder vælgermøder, kan Rural America skifte til et andet budskab.

Christopher Gibbs var indtil sidste år en tro partisoldat i Det Republikanske Parti i mere end 20 år. Fra 2007 til 2015 var han tilmed republikanernes lokalformand i Shelby County i Ohio.

Hoppet af og på Trump-toget flere gange

Under valget i 2016 var der heller ingen tvivl. Selvom Donald Trump var højtråbende og grov, så skulle han have Christopher Gibbs’ stemme.

Siden er han ”steget af og på Trump-toget adskillige gange”, som han selv formulerer det.

To hændelser har dog fået ham til at vende Trump ryggen for altid.

I juli 2018 stod den amerikanske præsident på et pressemøde i Helsinki sammen med russiske Vladimir Putin.

Foran verdenspressen benægtede den russiske statsleder, at Rusland skulle have blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016. Noget, som efterretningstjenesterne hjemme i USA ellers havde slået fast med syvtommersøm.

Men Trump godtog Putins forklaring.

- Jeg har Putins ord for, at det ikke er Rusland. Jeg kan ikke se nogen grund til, hvorfor det skulle være Rusland, lød det.

Præsidenten smed sit eget efterretningsapparat under bussen for rullende kameraer, og udtalelserne vakte udbredt harme både blandt Trumps politiske modstandere og allierede hjemme i USA. Det var også her, Christopher Gibbs satte foden ned.

- Jeg troede ikke mine egne ører.

- Jeg sad på det tidspunkt i den lokale valgkomité, og vi arbejdede tæt sammen med Homeland Security for netop at sikre, at Rusland ikke skulle påvirke midtvejsvalget senere på året, fortæller han.

En skadelig handelskrig

Et par måneder før pressemødet i Helsinki havde præsidenten også startet en handelskrig med nogle af USA’s største eksportmarkeder på Twitter.

- Handelskrige er gode – og nemme at vinde, havde Trump skrevet.

Præsidenten pålagde især Kina flere og flere toldafgifter. Styret i Beijing svarede tilbage med sine egne tariffer, og de ramte især den amerikanske landbrugssektor hårdt. Handelskrigen begyndte altså at gøre ondt på Christopher Gibbs’ pengepung, der så sin omsætning på majs og soyabønner falde med 20 procent.

- Enten vidste Trump ikke, at det ville skade vores indkomst, eller også vidste han det og var ligeglad. Begge dele er forfærdeligt, siger han.

Af disse to årsager stod det klart for landmanden, at han ikke ville være i stand til at give Donald Trump sin stemme ved dette års præsidentvalg. Siden han traf sin beslutning i oktober sidste år, har Christopher Gibbs mistet mange republikanske bekendte.

Statsstøtte har hjulpet, men...

Skæbnens ironi vil det dog sådan, at regeringens adskillige hjælpepakker til landbruget har holdt hånden under Christopher Gibbs’ forretning i Ohio.

Christopher Gibbs erkender, at hans forretning er blevet holdt kørende af den statsstøtte, han har modtaget. Han er stadig imod Trump.

Med den seneste hjælpepakke, som blev annonceret i september, er landmændene oppe på at få 51,2 milliarder dollars i støtte alene i 2020.

Dermed udgør statsstøtten 39,7 procent af landmændenes indkomst i år. Det er den højeste støtteprocent i 20 år.

- Ville jeg have kunne klare mig uden? Nej. Men det er jo Trumps skyld, at vi overhovedet er nødsaget til at tage imod tilskud i form af skatteborgernes penge, fordi vi mistede markedsandele i hans handelskrig med Kina, Japan og EU.

Ifølge en måling fra Farm Futures støtter et overvældende flertal af landmænd op om deres præsident. 75 procent forventer at stemme på Trump ved valget.

Det kostede mig venskaber, og det kostede penge, men jeg gjorde det rigtige

Christopher Gibbs, landmand

Christopher Gibbs ved da også godt, at han står ret alene med sin holdning. Og det er ”fair nok”, at flertallet støtter præsidenten.

- Trump har brugt de forgangne fire år på at kalde landmænd for modige patrioter, og han har ikke på noget tidspunkt gjort os til skurkene.

- Han har tilmed fjernet en række reguleringer fra Obamas administration, som landmænd var trætte af, så jeg forstår godt, hvor opbakningen kommer fra, siger han.

Biden har en plan

Det ændrer bare ikke på, at Trump også har gjort landbruget afhængigt af offentlig støtte. Og det er der ingen sikker fremtid i, mener han.

Lyn-analyse

Umiddelbart kan det virke paradoksalt, at præsident Trumps opbakning ikke er i kælderen hos landmændene, men fører stort. Handelskrigen har været kostbar, naturkatastrofer har ramt mange landbrugsstater hårdt, og så kommer der lige en coronakrise oveni. Frygten for skattestigninger og flere reguleringer og mere bureaukrati under en Biden-administration er en hæmsko for demokraterne. At den republikanske præsident har valgt den – ideologisk set – meget uortodokse strategi at stå i spidsen for massive støtteordninger til de trængte landmænd har sikkert også været et kærkomment plaster på såret.

I stedet vil Christopher Gibbs stemme på en kandidat, som han mener ikke har brug for at føre handelskrig med hele verden, men i stedet genopbygge USA’s forhold til vigtige handelspartnere. Og som har en plan for landbruget, der ikke omfatter offentlige støttekroner.

Det er demokraten Joe Biden, som Gibbs vil give sin stemme.

Kan se børnebørn i øjnene

Christopher Gibbs driver sin gård med sin søn.

Flere landmænd har fortalt The Wall Street Journal, at de frygter højere skatter og strammere miljøreguleringer, hvis Biden bliver præsident.

- Jeg vil heller ikke bryde mig om hårdere reguleringer. Men alt dette ændrer ikke på, at Biden er vores bedste bud på at komme ud af sumpen lige nu. Vi er nødt til at komme videre fra det daglige realityshow, som vi er i lige nu, siger Christopher Gibbs.

Og hvad så hvis Trump vinder fire år mere i Det Hvide Hus?

- Så vil jeg i det mindste være i stand til at sige til mine børnebørn, at jeg havde modet til at sige fra. At jeg ikke gemte mig. Det kostede mig venskaber, og det kostede penge, men jeg gjorde det rigtige.

Amerikanerne går til valg 3. november.